петък, 30 май 2014 г.

АТАКА: Изграждането на „Южен поток“ би увеличило политическата тежест на България

АТАКА: Изграждането на „Южен поток“ би увеличило политическата тежест на България

9 май 2014, петък | публикувано от Георги Гюзелов

Според националистите изграждането на газопровода би напълнило хазната ни с приходи и би отворило работни места

„Южен поток“ е изключително важен за България. От времето, когато благодарение на своята успешна диверсионна дейсност в лагера на боговете, Прометей открадна огъня и го даде на простосмъртните, производството на енергия е геополитика. И и овладяването на тази сила винаги е била обект на търговски, студени и горещи войни, заяви организаторът на кръглата маса на тема „Спирането на „Южен поток“ – удар срещу България“, депутатът от АТАКА и кандидат за евродепутат Магдалена Ташева. Според нея проектът е най-голямата инвестиция след АЕЦ „Белене” за четвърт век преход и тя трябва да бъде реализирана. Народният представител допълни още, че в ЕP трябва да се чуе позицията ни защо стоим твърдо зад участието си при изграждането на този газопровод. Това ще даде стратегическа тежест, ще увеличи политическото значение на България. Газопроводът е достижение не само на 6-те страни, през които минава, но и за целия Евросъюз, защото е етап от диверсификацията на маршрутите, по които енергоносителите стигат до пазара.

Ташева бе категорична, че утопията „енергийна независимост“ е изживяла времето си. „Ние не можем да бъдем енергийно независими, но можем да заменим една енергийна зависимост с друга. Да заменим зависимостта от внос на руски енергоносители със зависимост от ислямските режими – турския, катарския, саудитския, които изнасят въглеводороди – това ли ни предлагат?“, попита народният представител от АТАКА и допълни, че това не е добро ни за България, ни за Евросъюза катоцяло. Газопроводът „Южен поток“ няма алтернатива, особено в светлината на събитията, които разтърсиха Украйна, каза народната представителка. „Да си представим, че поради нейното огромно дългово бреме, тя бъде принудена да приватизира своята богата, гъста, разклонена газопреносна система и там, на кранчето, застане коя да е чужда, примерно, западна, петролна или газова корпорация. Тя ще държи ръката си върху крана и по този начин може да диктува условия и на Европа, и на Русия. С какво този вариант е по-добър за България?“, попита реторично Ташева. Според нея „Южен поток“ предлага алтернатива, ако събитията в Украйна да поемат по един крайно неблагоприятен път. „Южен поток“ ще ни помогне да избегнем вариантите, които видяхме през януари 2009 г., смята тя. На въпроса дали газопроводът, който заобикаля Украйна, не е „нож в гърба на Киев“, Ташева заяви, че АТАКА гледа единствено българския национален интерес. Колкото до Украйна, цялата отговорност за нейната съдба пада върху онези, които под чужда диктовка извършиха въоръжения преврат в Киев и в момента избиват народа си, напомни Ташева.

В дискусията взеха участие

- Иван Айолов – зам.-министър на икономиката и енергетиката

- Венета Цветкова – началник отдел ”Енергийни пазари и инфраструктура” в МИЕ

- Явор Куюмджиев – зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика, КБ

- Таско Ерменков – член на Комисията по енергетика, КБ

- Станислав Станилов – зам.-председател на Комисията по образование и наука, АТАКА

- Димитър Аврамов – зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, АТАКА

- Павел Шопов – зам.-председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление и на Комисията по вероизповеданията и парламентарната етика

- Проф. д-р Атанас Тасев – енергиен екеперт

- Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

- Доц. д-р Боян Киров, Институт по слънчево-земни изследвания на БАН

- Нора Стоичкова – енергиен експерт

- Георги Христов – експерт на Гражданско движение „ДНЕС”

и други .

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/05/атака-изграждането-на-„южен-поток-б/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог