четвъртък, 15 май 2014 г.

ДКЕВР оповести резултатите от регулаторните одити на „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД и „Енерго-Про Мрежи“ АД

ДКЕВР оповести резултатите от регулаторните одити на „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД и „Енерго-Про Мрежи“ АД


Проверките констатират 2690 нарушения, извършени от трите дружества

========================================================================
ДЪРЖАВНА КОМИСИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ
София – 1000, бул. „Княз Дондуков” № 8 ‐10, тел.: 988 24 98, 935 96 13, факс: 988 87 82

ДКЕВР оповести резултатите от регулаторните одити на „ЕВН България
Електроразпределение“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД и „Енерго-Про
Мрежи“ АД

Проверките констатират 2690 нарушения, извършени от трите дружества

Изплащане на необосновани комисионни на свързаните дружества, необосновано високи разходи за мениджърски и консултантски услуги и неотразени във финансовите резултати по-малко разходи за технологични загуби по мрежата установиха проведените от ДКЕВР регулаторни одити на „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД и „Енерго-Про Мрежи“ АД. Резултатите бяха оповестени по време на пресконференция на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Проверките обхващат цялостната дейност на трите електроразпределителни дружества от
техническа, икономическа и юридическа гледна точка.

Одитите констатират общо 2690 нарушения.

Най-голям брой от тях са тези, свързани с подмяна на електромерите. При „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД са констатирани 1088 нарушения, свързани с подмяна на електромерите от направени 1283 проверки (в 85% от проверените случаи). При „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД са установени 349 нарушения, за които са съставени констативни протоколи, от общо направени 553 проверки (в 63% от случаите). Що се отнася до „Енерго-Про Мрежи“ АД, от проверени 570 съоръжения нарушения са констатирани в 320 случая (в 56% от случаите).

Други констатирани нарушения са свързани с отчитането на консумирана електроенергия за период, по-дълъг от установения от ДКЕВР.

Нарушения са установени и по отношение на качеството на доставяната електрическа енергия – с по-високо или по-ниско напрежение от установеното по БДС. При „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД от 33 направени проверки при 5 случая одиторите считат, че е извършена манипулация от страна на дружеството. От останалите 28 проверки са установени 15 нарушения (в над 50% от случаите). При „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД са констатирани нарушения в над 64% от случаите. При „Енерго-Про Мрежи“ АД нарушенията са в 57% от проверените случаи.

По време на регулаторния одит е извършен и задълбочен анализ на финансовите показатели на трите електроразпределителни дружества, в т.ч. отчетени приходи, технологични загуби и административни разходи (включително разходи за външни услуги) и разходи за експлоатация и поддръжка.

„ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ ЕАД и „Енерго-Про Мрежи“ АД за регулираната си дейност през периода 2008-2012 г. са отчели 220 млн. лв. повече приходи над утвърдените. В допълнение дружествата са имали необходимост от много по-малък размер технологични загуби в сравнение с това, което те са заявили и им е заложено от Регулатора.

Вследствие на това реализираната икономия от технологични загуби за трите
електроразпределителни дружества е в размер на 405 млн.лв.


Въпреки това, те не са отчели по-големи печалби, а са използвали средствата за увеличаване на административните разходи, в т.ч. консултантски услуги, комисионни, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица и други преки разходи.

Тези разходи значително надвишават утвърдените от ДКЕВР в регулаторната рамка.

Проведените регулаторни одити показват, че дружествата са надвишили неправомерно
разходите си с 818 млн. лв.


Констативните протоколи от проверките са предоставени по компетентност на българските
институции.

Пълните доклади от проведените регулаторни одити ще бъдат публикувани на интернет страницата на ДКЕВР.


Източници: ДКВЕР:  http://dker.bg/NPDOCS/press-rel-odit-erp.pdf
http://pressadaily.bg/publication/43133-ЕРПта-са-извършили-над-2600-нарушения/
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4082078
http://novanews.bg/news/view/2014/05/14/75271/ерп-та-извършили-над-2600-нарушения/
http://static2.novatv.bg/public/mp4/news/4cb63e9132f75a33692f8727e69324d5.mp4
http://bulgarski.pogled.info/news/54755/ERP-ta-sa-izvarshili-nad-2600-narusheniya

КОМЕНТАРИТЕ СА ЯСНИ! НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ЧРЕЗ КОНФИСКАЦИЯ! ЧЕРНИ ПЕЧАТИ В ПАСПОРТИТЕ И ВЪН! АРБИТРАЖЕН СЪД И ЯКИ ГЛОБИ ЗА ВСИЧКИ ВРЕДИ И ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ И ДЪРЖАВАТА, ВЕДНО С НАКАЗАТЕЛНИТЕ ЛИХВИ!
НАРЕД Е "ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ" ЕАД!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог