петък, 30 май 2014 г.

ЕРП-тата не признаха заключенията на ДКЕВР

ЕРП-тата не признаха заключенията на ДКЕВР

19:33 | 14 май 2014 | Общество / Редактор Елица Петрова

От ЕРП-тата отричат да са извършили нарушенията,
обявени от ДКЕВР | Сн.: БГНЕС


Трите електроразпределителни дружества не са съгласни с откритите им нарушения от ДКЕВР. Те искат ДКЕВР да преразгледа резултатите от одитите им.

2690 нарушения са констатирани при одита на трите електроразпределителни дружества, съобщиха от ДКЕВР. Отчетени са некачествен ток и надути разходи. Вижте повече тук >>>

ДКЕВР откри процедура по лишаването на ЕРП-тата от лиценз на 19 март, след като те прихванали дължими на НЕК около 350 млн. лева.

Вчера КЗК обвини трите ЕРП-та, че налагат необосновано високи цени на достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа за кабелни и телефонни оператори.

Днес от трите ЕРП-та реагираха остро срещу обявените резултати от одитите им.

От ЧЕЗ обявиха, че компанията работи изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство и при стриктно спазване на лицензионните си задължения. Описаните в доклада на работната група на ДКЕВР нарушения за периода на одита (2008 - 2013 г) са отстраними и се дължат на обективни причини - натиск за минимални разходи и намаляващ финансов ресурс на дружеството в резултат на неблагоприятни за ЧЕЗ Разпределение България ценови и други решения на ДКЕВР, постоянни кражби и посегателства над съоръжения, гласи позицията на дружеството.

"EVN България" ще обжалва в Административния съд евентуални санкции от страна на ДКЕВР за работата на дружеството, каза Йорг Золфелнер - председател на УС на "EVN България".

Фирмата няма да се оправдава за извършени нарушения, както твърдят от "EVN България". Позицията си компанията ще представи пред компетентния съд, защото е очевидно, че няма да има дискусия и вече се правят актове за нарушения. Одитът е направен хаотично, непрофесионално и преднамерено, каза Йорг Золфелнер.

Очакваме ДКЕВР да преразгледа резултатите от одита на работната група като премахне неточностите и грешките, каза Золфелнер. Искаме обективен доклад подкрепен с препоръки и добри практики и професионализъм и независимост, допълни той.

В доклада на ДКЕВР се съдържат констатации, които Енерго-про не може да приеме, се казва в изявление на дружеството. През периода 2008 - 2013 г. дружеството се е намирало под постоянния контрол на всички държавни институции, натоварени с функции в енергетиката, включително под постоянния надзор и проверки от страна на ДКЕВР. Искаме да обърнем внимание, че докладът съдържа твърдения за дейности, които са предприемани съобразно поредица последователни регулаторни решения през последните години, посочват от Енерго-про.

Трите ЕРП-та ще могат в законоустановения срок - три дни, да върнат възражения по всеки един акт по отделно. След като предадат възраженията си, комисията ще ги разгледа поотделно и ще прецени за кои нарушения смята, че следва да се издадат наказателни постановления.

Глобата върху едно нарушение е между 20 000 лева и един милион лева, а като цяло ще надхвърли 50 млн. лева.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/dkevr-chez-evn-energo-pro-16690208

НАРУШЕНИЯТА СА МНОГО ПОВЕЧЕ! Но нека, щом ЕРП-тата толкова претендират, да бъдат направени още проверки, с които броят на нарушенията да се увеличи от 2700 на 1 милион! Да! До момента са подменили милиони електромери! И както знаем, почти всяка подмяна е незаконна, самоуправствена, при неприсъствие на абоната, които е страна по договора! Нека следващият одит да не е хаотичен, тоест да не е върху някаква случайна представителна извадка, а да е последователен одит - ЕРПтата да платят и тръгваме да описваме всеки електромер и да разговаряме със всеки собственик на партида! Събраните доказателства ще са МАСИВНИ! Но до тогава процедурата по отнемане на лицензите, конфискацията и съдебната процедура да не спират!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог