четвъртък, 15 май 2014 г.

ДАНС, НАП, АДФИ и премиера са сезирани за нарушенията на ЕРП-та

ДАНС, НАП, АДФИ и премиера са сезирани за нарушенията на ЕРП-та


Публикувано на  14.05.2014 @ 20:22

/Поглед.инфо/ ДКЕВР сезира ДАНС, Националната агенция по приходите, Агенцията за държавна финансова инспекция и лично министър-председателя за тежките нарушенията извършени от енергийните дружества.

Днес станаха ясни резултатите от проведените регулаторни одити на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про.

Над 2600 нарушения са констатирани при одита на трите електроразпределителни дружества.

Най-голям брой от нарушенията са свързани с подмяна на електромерите. Само при ЧЕЗ са констатирани 1088 нарушения от направени 1283 проверки (в 85% от проверените случаи).

При ЕВН са установени 349 нарушения, за които са съставени констативни протоколи, при 553 проверки – това са 63% от направените проверки. Други нарушения са свързани с отчитането на консумирана електроенергия за период, по-дълъг от утвърдения от ДКЕВР. Т.е. вместо ЕРП-то да отчита енергията за законоустановения срок (31 дни), те са отчитали за по-дълъг период, което е увеличило сметките за ток на хората за отчетения не по законоустановения период.

Припомняме, че това бе основната причина за масовите протести през зимата на миналата година, които доведоха до падането на правителството на Борисов.

Енергията, доставяна по мрежите, не отговаря на стандарта за качество, т.е. напрежението е по-ниско или по-високо от онова, което следва да бъде по закон. От ДКЕВР обърнаха внимание, че през последните няколко седмици са постъпили много жалби в изнесените приемни на комисията в различните градове на страната. Хората се оплакват от некачествено предоставената услуга, която е довела до изгарянето на голям брой електрически уреди. Конкретен случай илюстриращ енергийния терор, на който ЕРП-та подлагат българските граждани е от село Мировяне. Над 500 негови жители са се подписали в жалба, че не получават качествен ток.

"Наред с констатираните нарушения е установено изплащане на необосновани комисионни на свързаните дружества, необосновано високи разходи за мениджърски и консултантски услуги и неотразени във финансовите резултати по-малко разходи за технологични загуби по мрежата на "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" ЕАД и "Енерго-Про Мрежи" АД", се посочва в доклада.

При одита е извършен и задълбочен анализ на финансовите показатели на трите ЕРП-та, включително отчетените приходи, технологичните загуби и административните разходи и разходи за експлоатация и поддръжка. Дружествата през целия период са отчели милиони повече приходи над утвърдените. В допълнение те са имали необходимост от много по-малък размер технологични загуби в сравнение с това, което те са заявили и им е заложено от регулаторния орган.

Общо неправомерно отчетените разходи възлизат на 818 милиона лева. Те са направени заради икономиите, които трите ЕРП-та са направили. Председателят на ДКЕВР Боян Боев обясни, че ако тези икономии не са били направени, цената на тока е можела да бъде и по-ниска.

"До момента всички цифри водят до ощетяване на хората. Дали дружеството би отчело по-висока печалба и му бяха коригирани показателите навреме, което би се отразило веднага върху крайната цена, дали в държавата съответно първо като дивидент, а после като корпоративен данък би влезнал ресурс, както и неточностите при електромерите, където имаме случаи за изминал период, който не е спазен, има случаи, при които двете тарифи не работят - това са все казуси в ущърб на всички нас", категоричен е Боев.

На 12 май ДКЕВР прие докладите на работните групи за извършените регулаторни одити на трите ЕРП-та, които бяха проведени в продължение на 4 месеца от експерти на Комисията и външни експерти. Тези одити не бива да се бъркат с процедурата по отнемане на лицензиите на крайните снабдители, която върви съгласно процедурните правила и която стартирахме на 19 март, уточниха от регулатора.

Източник: http://bulgarski.pogled.info/news/54765/DANS-NAP-ADFI-i-premiera-sa-sezirani-za-narusheniyata-na-ERP-ta

КОМЕНТАР: От Института за Енергиен Мениджмънт основан от ЧЕЗ, ЕВН, ЕнергоПро и Булгаргаз, коментират следното: http://banks.dir.bg/2014/04/15/news16513707.html
и тук http://dnes.dir.bg/news/tok-tzena-ivanka-dilovska-16514086
"Експертката" от снимката е на заплата в ЧЕЗ. Интересно как ще коментират сега исканията си за увеличаване цените на тока! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог