четвъртък, 15 май 2014 г.

Национално безотговорни предизборни боричкания стопират „Южен поток“

Национално безотговорни предизборни боричкания стопират „Южен поток“

Интервю с Таско Ерменков

Публикувано на  14.05.2014 @ 18:55
Автор: Елена Дюлгерова

/Поглед.инфо/ „Южен поток“ е преди всичко европейски проект. Първо, в строителството на морската част участват освен „Газпром“ и три от най големите европейски фирми в бранша – ENI Italy, EDF France, Wintershall Germany. Второ, това е газопровод, който ще свързва страната доставчик на газ директно с ЕС и представлява диверсификация на трасетата за доставка, което е и по-голяма енергийна, а оттук и национална и европейска сигурност.

Трябва да се има предвид и фактът, че до 2030 година се очаква увеличаване на потреблението на газ в ЕС с 10 до 20%, което заедно с изчерпващите се запаси на Норвегия и при липса на икономически целесъобразно решение, може да доведе до срив в развитието на икономиката на ЕС като цяло.“ Това казва в специално интервю за ГЛАСОВЕ депутатът от БСП Таско Ерменков, който заедно с колегата си Явор Куюмджиев внесе поправки в Закона за енергетиката, предизвикали шум и смут сред опозицията.

„Разбира се, може да се говори за внос на шистов втечнен газ от САЩ. Проблемът е в цената на доставките и големината на инвестициите за втечняване, транспорт и регазификация. Затова „Южен поток“ засега е единствената възможност за бърза диверсификация“, пояснява още Ерменков.

-Реформаторският блок показа на пресконференция опис от протоколи, стенограми и писма, които според тях доказват, че сте внесли с колегата си Явор Куюмджиев поправки в Закона за енергетиката в услуга на фирмата „Южен поток“, която ще строи подводната част на газопровода. Данните са изпратени до ЕК, Главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Владимир Писанчев и до парламентарните партии. Доколко имат основание обвиненията им?


- Никъде в реалния свят не съществува писмо от „Южен поток Транспорт“, в което да има написани текстове на промени в Закона за енергетика, да не говорим да сме внасяли такива промени с Явор под диктовка.

Реформаторският блок надува този балон в предизборните дни поради една единствена причина – отвличане на вниманието на хората и стремеж на принципа „Крадецът вика – Дръжте крадеца“. Причината е да не му се налага да понесе своите наследствени отговорности за предателства по отношение на националния интерес на родината ни.

Какво имам предвид? На първо място, предателството, което Иван Костов извърши като премиер, когато не допусна „Син поток“ да мине през България и ние губим 170 млн. долара годишно от транзитни такси.

На второ място е предателството на Кунева като преговарящ от името на България за присъединяването ни в ЕС, когато заради нея се затвориха перфектните в техническо отношение блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй“. Загубите по изчисления на експертите надхвърлят общия обем на средствата по оперативните програми за периода 2007 – 2014 г като цяло, да не говорим за цената на електроенергията.

Така че основания няма, притеснение аз лично нямам. За съжаление у нас всеки може да си позволи хули, без да е застрашен от носене на отговорност.

-Защо трябва да се въведе понятието „морски газопровод“, какво толкова скандално има в него?

-До момента в България всички газопроводи са сухоземни (on shore). Естествено е и законодателството ни да регламентира само такива газопроводи. С началото на проекта „Южен поток“ се прави прецедент за България и на нейна територия завършва газопровод, който е минал по дъното на морето и следователно е морски (off shore).

Появява се правен вакуум по отношение на регламента на действието му. Това е единствената причина за изменение на Закона за енергетика, което всъщност е допълнение, но процедурно се нарича Закон за изменение и допълнение, понеже има и други пунктове, свързани с ЕРП-етата, които наистина изменяме.

Скандално няма в този акт. Ако има нещо скандално, то е в поведението на ГЕРБ като интриганти пред ЕК и клеветите на РБ. Но какво да се прави – оказва се, че когато нямаш аргументи, ставаш доносник и интригант.

Тук може би е мястото да отбележа, че от варненския бряг нататък, по цялата територия на България, важат изискванията на европейското законодателство, без да искаме изключения от него - какъвто е случаят със „Северен поток“.

Всъщност с нашата поправка ние направихме „Южен поток“ по-европейски отколкото е „Северен поток“. Това не е прецедент за Европа. Съществуват поне три подобни газопровода по дъното на Средиземно море, свързващи Алжир с Италия и Испания и там също се разделят но морски и сухоземен газопровод.

- "Спирането на "Южен поток" ще е удар не само върху България, а и върху цяла Европа, тъй като това е мащабен международен проект". Това са ваши думи, казани преди дни – обясненете моля ви, в какво се състои интересът на Европа за изграждането на „Южен поток“ и съответно – нашият, български интерес?

- „Южен поток“ наистина е европейски проект. Първо, в строителството на морската част участват освен „Газпром“ и три от най големите европейски фирми в бранша – ENI Italy, EDF France, Wintershall Germany. Второ, това е газопровод, който ще свързва страната доставчик на газ директно с ЕС и представлява диверсификация на трасетата за доставка, което е и по-голяма енергийна, а оттук и национална и европейска сигурност.

Трябва да се има предвид и фактът, че до 2030 година се очаква увеличаване на потреблението на газ в ЕС с 10 до 20%, което заедно с изчерпващите се запаси на Норвегия и при липса на икономически целесъобразно решение, може да доведе до срив в развитието на икономиката на ЕС като цяло.

Разбира се, може да се говори за внос на шистов втечнен газ от САЩ. Проблемът е в цената на доставките и големината на инвестициите за втечняване, транспорт и регазификация. Затова „Южен поток“ засега е единствената възможност за бърза диверсификация.

-Министър Стойнев каза, че България няма да похарчи и стотинка за строителството. Как така?

- Министър Стойнев има предвид, че нито един лев от държавния бюджет няма да бъде вложен в този проект. Финансирането е проектно – това означава, че проектната компания ще използва финансиране, което ще се изплаща от дейността й.

- Защо, когато се зададат важни политически събития, както е сега с евроизборите, се вади „картата“ „Южен поток“?

- Отговорът е: Липса на разумни аргументи и алтернатива от страна на опозицията.

- Нека ви питам отново. В крайна сметка съществува ли писмо от "Газпром" до България, в което има конкретни текстове относно законопроекта за "Южен поток"?


- Още веднъж ще повторя, този път с големи букви – НЯМА.

- Обвиняват ви, че се опитвате заобиколите европейското законодателство. Как бихте отговорили на тези критики?

-Не заобикаляме, хармонизираме.

- ЕК има ли забележки по изграждането на „Южен поток“?

- Комисарят Йотингер, въз основа на доноса на ГЕРБ изразява притеснения. Предложил съм, ако има желание и му е трудно да го разбере на английски, да ме покани, за да му обясня ситуацията на немски език.

- Как се осъществяват контактите с европейските партньори и доколко те са ползотворни?

- Въпросът е към изпълнителната власт, не е от моята компетенция.

- Кой в крайна сметка пречи на реализацията на "Южен поток"?

- Дребнавите и национално безотговорни предизборни боричкания на опозицията.

- На 9 май ГЕРБ заяви, че внася вот на недоверие към кабинета заради проблемите в енергетиката и проваления според тях проект "Южен поток". По думите на Борисов повече от десет дни ГЕРБ иска информация от НЕК за това какви са задълженията на компанията в енергетиката, но до този момент им се отказвал отговор. Вашият коментар на този четвърти поред вот на недоверие?

- Няма все още внесен вот, за да го коментирам конкретно. По повод обаче, на останалите вотове и искания за оставка, мога само да кажа, че са автоголове, надминали този на Иван Вуцов по време на Световното по футбол през 1966 година, класиран на първо място за автоголове за всички времена.

- Президентът Плевнелиев заяви, че БСП работи за интересите на Австрия и Русия. Как ще ни убедите в противното?

- Няма да ви убеждавам в противното, защото да работиш за интересите на една страна в Европа, значи да работиш за интересите на Европа и своите интереси като част от Европа.

Казано по друг начин – ние работим за интересите на България, които съвпадат с европейските, в т.ч. австрийските. Плевнелиев видимо живее в друга държава с други интереси. А ако ние успеем да станем медиатор между ЕС и Русия – какво по-добро за авторитета на държавата ни?

Източник: Гласове; http://bulgarski.pogled.info/news/54762/Natsionalno-bezotgovorni-predizborni-borichkaniya-stopirat-YUzhen-potok

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог