петък, 30 май 2014 г.

КЗК отсече! 5 млн. лева глоба за монополиста „Софийска вода“

КЗК отсече! 5 млн. лева глоба за монополиста „Софийска вода“


29 май 2014, четвъртък | публикувано от Владислав Златев

Глоба в размер на 4.8 млн. лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията на Софийска вода.

Причината е, че ВиК операторът на София е начислявал лихви за „забава на служебно начислени задължения за използваната услуга по доставка на питейна вода, отвеждането и пречистването на отпадни води на територията на Столична община през месеците без отчет на средство за търговско измерване“, Софийска вода е начислявала лихви по прогнозни сметки в месеците, през които не е отчитала показанията на водомерите. Фирмата посещават абонатите на всеки три месеца, като актуални данни има само за последния, а върху сметките за останалите два се начисляват неправомерно лихви защото са прогнозни, пише в становището на КЗК.

Според антимонополния регулатор, който налага една от най-високите глоби в историята, това поведение засяга потребителите и „представлява налагане на нелоялно търговско условие“. Поведението на столичното водоснабдително дружество директно уврежда интересите на потребителите, доколкото задълженията за заплащане за първите два отчетни месеца не са установени по размер, а задължението за обезщетение за забава предполага точно изчислена стойност на реално използваната услуга.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/05/кзк-отсече-5-млн-лева-глоба-за-монополи/

Коментар: И аз колко ли топа фактури пазя, в които пише Старо Салдо 0.00 лв, Текущо Задължение 0.00 лв. Лихва 0.05 лв!!!!! И още колко топа фактури където съм надплатил сметките за години напред - заради надписване разбира се. Там пише Старо Салдо 0.00 лв. Текущо Задължение -30,59 лв (примерно) и Лихва 0.00 лв. Тоест върху безлихвеното ми кредитиране монополиста не си спестява наглостта да иска лихви върху нулеви стари салда и нулеви задължения!!!!!!! Как да не ги сготвиш целия им мениджмънт от престъпници на буен огън по Одесски стил?! Така, както те ни "готвят" нас всеки месец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог