понеделник, 28 април 2014 г.

ДКЕВР отложи за втори път решението за лицензите на ЕРП-тата

ДКЕВР отложи за втори път решението за лицензите на ЕРП-тата


10:31 | 28 април 2014 | Бизнес / Георги Брандийски

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи за след 12 май решението си за процедурата за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та.

Дотогава трите компании ще трябва да дадат становищата си по казуса. Причината за отлагане на откритото заседание на комисията, което трябваше да се състои днес, е да могат "EVN", "ЧЕЗ" и "Енерго Про" да се запознаят с предоставените от НЕК на 7 април 2014 г. нови доказателства.

/ От 7 Април до днес 28 Април защо не са се запознали? Били са заети с поредните кражби ли? Или участват в предизборната борба със съответното купуване и продаване на партии и коалиции, гласове на дупетати и членове на ДКЕВР ?!!! /

Представители и на трите ЕРП отново декларираха, че не са нарушили закона и процедурата за отнемането на лиценза е несъстоятелна.

Вижте снимки от заседанието>>>

След края на заседанието председателят на ДКЕВР Боян Боев обясни, че на този етап няма как да се проведе обществено обсъждане за отнемането на лиценза на ЕРП-тата. Той обясни, че няма как сега да каже колко време ще е нужно след 12 май, за да излезе комисията с решение.

/ Ясно, значи вече е купен! /

В края на месеца от ДКЕВР ще обяснят какво повишение на цената на тока е поискало НЕК от 1 юли. Боев бе категоричен, че не става дума за търговски спор, а за механизъм, определен от комисията на лицензиантите.

Всички дружества искат увеличение на цените, нашата работа е да анализираме техните разходи и тогава да вземем решение, каза още Боян Боев. Предложенията на енергодружествата вече са получени в ДКЕВР. По думите на Боев работната група все още анализира и не може да се каже какво е средното искано повишение на цените.

Това е второ отлагане на решението на ДКЕВР относно лицензите. На 7 април регулаторът реши да даде допълнително време на трите ЕРП-та - до 28 април, да се запознаят с новопостъпили доказателства от НЕК, свързани със задълженията им да изразят становище по тях и, ако преценят, да представят насрещни доказателства.

/ Направо да не си играят, а да им дадат срок до 2044 година да се запознават с доказателствата! Ебати проклетите лобисти! Таман така ще си открие подкупен абонамент. Вместо еднократни подкупи, да се абонират за месечни такива за 30 години напред! Също като преференциалните цени на ВЕИ-тата! /

ДКЕВР откри процедурата по лишаването на крайните снабдители от лицензия на 19 март, след като им беше дала три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми.

/ И така трите дни станаха 2 месеца! 19 Март - 12 Май! /

Междувременно ЧЕЗ и ЕВН започнаха преговори с НЕК относно дължимите суми.

Преди дни ЕК изпрати писмо до Министерството на икономиката и енергетиката, в което се изразява загриженост от процедурата за отнемането на лицензите на ЕРП-тата.

/ Не загриженост, а истински лобизъм, нека наричаме с по-истински думи нещата! /

Ако в крайна сметка ДКЕВР реши да отнеме лицензите, законът предвижда назначаването на т.нар. особен управител, който ще управлява компаниите, без да има право да се разпорежда със собствеността им.

АНКЕТА: Одобрявате ли отнемане лицензите на ЕРП-тата?

Източник: http://dnes.dir.bg/news/litzenz-dkevr-evn-16588166



ДКЕВР отложи за 12 май решението си за лицензите на трите ЕРП

 28 април 2014, понеделник | публикувано от Веселка Венкова

Подозренията на АТАКА се потвърдиха: след изборите чак щяло да стане ясно ще се променя ли и как цената на тока

Решение за лицензите на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ България, EVN България и Енерго – Про ще бъде взето най-рано след 12 май. Това съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, където днес трябваше да се реши въпроса с отнемането на лицензите на три ЕРП.

До тогава трите компании трябвало да внесат становища във връзка с представените от Националната електрическа компания допълнителни доказателства на 7 април. Едва след като получи становищата, енергийният регулатор ще анализира фактите и на закрито заседание ще вземе решение за лицензите на дружествата. Фактите били достатъчни, за да отложат за втори път решение по казуса. Какви са те обаче не стана ясно и на днешното заседание на комисията. „Лицензиантите са уведомени и това е достатъчно”, заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев, накаран да коментира съдържанието на представените документи.

Според ЧЕЗ България ставало въпрос за част от търговската документация между тях и НЕК и това не били допълнителни доказателства по случая. За Енерго Про представените нови доказателства само потвърждавали позицията. От EVN България обявиха, че новите факти нямали много общо с процедурата, която се води сега, и затова се нуждаят от още време, за да изготвят становището си по тях. „Всъщност удължаване на срока поискаха от EVN България, но и трите дружества имат нов срок – до 12 май, за становища и защита, тъй като има общи факти по процедурата, които комисията иска да изясни”, заяви Боян Боев.

Припомняме, че след многократно настояване от АТАКА за разглеждане на отношенията между НЕК и трите ЕРП-та и отнемането на лицензите на електроразпределителните дружества, енергийният регулатор откри процедурата преди повече от месец. Мотивът бе, че трите ЕРП-та дължат на НЕК близо 350 млн. лв. От ДКЕВР днес не можаха да отговорят дали сумата е променена – т. е. дали прихващането на суми продължава, или дали някое от дружествата не е внесло своите задължения.

Потвърдиха се подозренията на АТАКА, че след изборите „в края на май или началото на юни” ДКЕВР щяла да бъде готова с разчетите за новите цени на тока. След това се предвиждало по-широко обсъждане, каза Боев, но отказа да коментира какво увеличение на цената са поискали от Националната електрическа компания и дружествата по веригата. „Всички искат повишение, нашата работа е да седнем и да анализираме техните разходи, начина, по който се определят – при всеки е различно, и тогава да вземем нашето решение”, каза Боев. От думите му се разбра, че „срещу всяко увеличение или намаление на цената, стоят разходи, които дружеството е доказало, или следва да докаже, чак след това се преценява дали тяхното предложение за промяна в цената отговаря на истината”.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/04/дкевр-отложи-за-12-май-решението-си-за-ли/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог