понеделник, 14 април 2014 г.

Експерт: И С. Джобс не би съживил Топлофикация

Експерт: И С. Джобс не би съживил Топлофикация

16:59 | 11 април 2014 | | / Георги Брандийски /

ДКЕВР очаква новият професионален мениджмънт
на компанията да инвестира в развитието й
Сн.: Bulphoto
Дори да събудим Стив Джобс и той да дойде да управлява, няма да се оправи с "Топлофикация София", има големи кражби, а наложените глоби са нула лева.

Това заяви председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов по време на публична дискусия, на която експерти, регулатор и политици обсъдиха решението на общината да започне процедура по избор на консултант за "Топлофикация", съобщи БГНЕС.

Според решение на Столичния общински съвет, от бъдещия мениджмънт ще се очакват инвестиции и ангажименти за плащане на стари задължения. Наемането му не е свързано с промяна в собствеността, идеята е парното да остане общинско.

По време на дискусията Николов посочи, че Законът за енергетиката е бил изменян многократно, но без необходимата оценка на въздействие.

„За да има ефект към 1 октомври тази година, ние вече трябваше да сме в законодателна процедура и, тъй като това не е факт, имам чувството, че ще загубим още един сезон", подчерта експертът.

Финансовото състояние на "Топлофикация София" се е стабилизирало през трите години под управлението на Столичната община. Подобрено е обслужването на клиентите, с 12% се повишава събираемостта на сметките, но проблем остават старите задължения на дружеството, когато то е било управлявано от държавата, каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Членът на ДКЕВР Еленко Божков каза, че очакванията са новият професионален мениджмънт на компанията да инвестира в развитието на компанията. Прехвърлянето на лицензите едва ли ще бъде проблем, прогнозира Божков. Според него ще бъдат прехвърлени само вещни права и това няма да представлява проблем за лицензионните задължения на новия управител.

Настоящият директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов обаче коментира, че от изявленията на Столичната община не става ясно мениджър ли се търси или инвеститор. Той посочи, че в резултат на дейността на дружеството под шапката на общината за три години са били платени около 103 млн. лева стари задължения, като 20 млн. лева от тях са били по кредити към банки.

Източник: http://sofia.dir.bg/news.php?id=16492681

Коментари:



ЧЕЗтито ( нерегистриран )
13.04.2014 01:30
Граждани, няма разлика дали сградната инсталация ви е с вертикална или хоризонтална развивка. Просто при хоризонталната имаме единствен общ вход към жилището, където да се постави законният търговски уред, докато при вертикалната, имаме няколко входа. Проблемът се решава чрез поставяне на законен търговски измервателен уред Топломер на всеки "вход" или радиатор! Така и в двата случая доставката и отчитането стават на границата на имота ви - именно на всеки тръбен вход към апартамента, и таксуването става по реално консумирана енергия!
Помнете, сградната инсталация има транспортна функция, а не топлообменна! Ако има загуби там, те са пренебрежимо малко. В никакъв случай не са 15-30-50%!

Да видим обаче кога Крепостничеството, в което ни натресоха престъпните изпълнители на плана Ран-Ът, ще бъде изкоренено, а режимът и поддръжниците му ликвидирани. Това с Топлофикация е по-страшно и от фашизъм и сталинизъм взети заедно! Затова и ЕРПтата и Софийска Вода започнаха да прилагат същите престъпни държавни схеми.

 

ЧЕЗтито ( нерегистриран )
13.04.2014 01:24
"Топлофикация София" ЕАД нарушава КОНСТИТУЦИЯТА на Република България по чл. 7 Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица, чл. 17 (3) Неприкосновеност на частната собственост, чл. 18 (6) Управление на държавните имоти в интерес на гражданите и обществото, чл. 19 (2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя, чл. 33 (1) Жилището е неприкосновено, чл. 116 (1) Държавните служители са изпълнители на волята и интересите на нацията. При изпълнение на своята служба те са длъжни да се ръководят единствено от закона. Както и по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани (ЗОДОВ).

"Топлофикация София" нарушава Закона за защита на потребителите (ЗЗП) по чл. 3, който е определил като недействителна и нищожна всяка уговорка, която изключва или ограничава правата на потребителите, а също и отказа да се съблюдават тези права; нищожна е и всяка клауза, която изключва прилагането на този закон в държава членка на ЕС.

Така наречената "такса сградна инсталация", начислявана от "Топлофикация София" е НЕЗАКОННА и ДИСКРИМИНАЦИОННА (в други български общини тя не се наблюдава), защото е начислена в нарушение на разпоредбата на Европейската директива 2006/32/ЕС, разписала плащането да става за количество, РЕАЛНО изразходвани и измерени показатели. Предписано е и в новия Закон за енергийна ефективност.

Нарушен е и Регламент 2006/2004/ЕО на Европейския парламент (възпроизведен в чл. 68 а на ЗЗП), забраняващ всяко действие или бездействие, което противоречи на законодателството в защита на потребителите.

"Топлофикация София" ЕАД нарушава и Директива на ЕК 97/1997, осъждаща непочтените практики.

Фандъка е Принципал и Ръководител на тази ОПГ, според НК подлежи на затвор минимум 5 години!



5147 ( нерегистриран )
14.04.2014 00:37
Топлофикация съди длъжниците си по начин, равен на варварство. Подправя документи, на всяко дело изискват и правят технически експертизи.
А биха ли ми дали отговор, как на абонатен номер с външен топломер /преди апартамента/ за миналият месец, при работещо парно сумата е 0,30 ст., а в панелен блок за гарсониера е 34 лева?
Излиза, че сградната инсталация, в това число и тръби и най-спорната точка, и от там се начислява и печалбата на Топлофикация. Обема... а не реално потребеното.
 

M ( нерегистриран )
13.04.2014 23:44
Ей айдуци - за вас е Сталин. Че без да ви пита ше ви изтрепе до един. Останалите няма да крадат!! Мръсни комуняги!


Народ ли сме или сбирщина ДЕБИЛИ
13.04.2014 17:09 ( нерегистриран )
Не се ли разбра вече, че няма различни партии у нас ? ВСИЧКИТЕ СА КРАДЛИВИ и се борят за това който е на власт ДА КРАДЕ ПОВЕЧЕ до следващото им избиране! Топлофикация не се е променила в нищо добро, тя е механизъм за ПЪЛНЕНЕ на партийните им касички, а ние сме ТЪПАНАРИ, че им плащаме безропотно!!! И докога ще бъдем наивни тъпанари, ДО КОГА? Вместо да сме грабнали БУХАЛКИТЕ.....и тупа-лупа да им изтупаме перушината на всичи до един!
 

НИКОЛА ( нерегистриран )
13.04.2014 11:57
Кои са тези "експерти, регулатор и политици" . Трябва да знем имената на далавераджийте.
Топлофикация София има около 40 000 000 лв. оборот месечно и тези пари ще се дадът на неизвестен частник. Някой гении като В. Топлото, кйто ще ги натъпче в някоя офшортка.
Фандъкова ОСТАВКА!
 

да ви еба експертите ( нерегистриран )
13.04.2014 14:05
Просто ме втриса отвътре като чуя думите "експерт", "надпартиен експерт" и направо ми се повръща. В България "като чуя думата експерт, надпартиен експерт и култура", се хващам за кобура.


ПР ( нерегистриран )
13.04.2014 11:55
С толкова стотици откраднати милиони,с такава корупция,неизгодни договори и обществени поръчки,не само Стив Джобс,ами и Х.Хюз,и Д.Тръмп да ги съберат,пак ще е все тая.Вальо Топлото си е най-добре-еманация на българската действителност и правосъдие.
 
dada ( нерегистриран )
13.04.2014 10:35
Закрийте тази мафиотска крепостническа хранилка на властта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог