понеделник, 7 април 2014 г.

МЕТРЕСИТЕ НА ВЛАСТТА. ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА ДЪРЖИ 50% ОТ ИКОНОМЕДИЯ? БАКБ СПАСЯВА ЛОШИТЕ КРЕДИТИ НА ИВО ПРОКОПИЕВ БЕЗ ОБЕЗПЕЧЕНИЯ

МЕТРЕСИТЕ НА ВЛАСТТА. ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА ДЪРЖИ 50% ОТ ИКОНОМЕДИЯ? БАКБ СПАСЯВА ЛОШИТЕ КРЕДИТИ НА ИВО ПРОКОПИЕВ БЕЗ ОБЕЗПЕЧЕНИЯ


Публикувано на 01.04.2014 / 11:31 ч. от afera

Има един бивш журналист и настоящ милионер, който минава за нещо като олигарх, и чиито странни обвързаности с Президенстската администрация на Росен Плевнелиев, кръжецът „Глобална България” и лично с метресата на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова, набутват страната ни непрекъснато в негативните мониторинговите доклади на ЕС за корупционната среда в България и в частност – за несвободата на българските медии. Иво Прокопиев започва своята журналистическа кариера във вестник Пари през 1991 г., но 2 години по-късно прави собствена медия „Капитал”, която и в най-дивите издателски фантазии не е правила повече от 2000 реален тираж.

Не говорим за отпечатания тираж, който може и да е 5000, 10 000. Не говорим и за качеството на материалите, публикувани в този вестник – там работят изключително опитни и кадърни журналисти.

Просто умножете 2000 по 3 лева, колкото струваше Капитал в началото, и ще видите, че и хартията не можеха да си платят сами от тоя вестник само от продажби. То кой ли вестник смогва да се изхранва от тираж.

На практика „капиталистическата” кариера на Иво Прокопиев тръгва от една малотиражка и е абсолютно необяснимо как от дребен издател голобрадият репортер на в. „Пари” порасна до днешните си размери. Как „Капитал” се клонира в „Дневник”, после в „Капитал дейли”. Как се разроиха финансови бизнеси като „Алфа финанс”,„Булброкърс” и прочие.

За съмнителните приватизации, в частност – случката със завода „Каолин” и „агнешките главички” на СДС даже няма да отваряме дума – там всичко отдавна е ясно вече. Дори на прокуратурата и съда е ясно. Но какво от това.

Нека обаче да се върнем пак на началото – как така един начеващ журналист и издател само за няколко години нарои финансови компании, вестници и взе да определя политиката на страната иззад сенчестия вход на столичната улица „Иван Вазов”.

Как изобщо се случи „Икономедия” да нарастне до такава степен, че на Прокопиев разни банки да му отпускат необезпечени кредити за стотици милиони и да го спасяват от фалит. Цялата бизнес кариера на Прокопиев е за сметка на резервите в нечий трезор – при едно обективно разследване, бившият журналист като нищо може да се окаже най-мащабният притежател на лоши кредити у нас.

И поради това, че суми от по 200, 300, 680 милиона не се отпускат току-така от банките, при осигуряването на тия заеми има едни много сериозни комисионни, които кредитополучателят дължи на услужливите банкери. Така че всеки трезор към който някога е задлъжнявал Прокопиев, е трябвало или да го спаси или да има сериозни неприятности, да не кажем – да фалира.

Какъвто е случая с рефинансирането на кредитите му към Алфа банк от страна на Българо-американската кредитна банка. В БАКБ Цветелина Бориславова притежава 49,9% дял, според официални източници.

Иво Прокопиев не веднъж е задлъжнявал с крупни суми и на други банки, но в този случай говорим за кредита му от 17 млн. лева, взет от Алфа банк и рефинансиран през 2012 г. от БАКБ. Без обезпечения, срещу 50% от Икономедия, уредени лично от Цветелина Бориславова.

Така че, ето кой е реалният собственик на Икономедия днес. А Цветелина Бориславова уж си призна в един ефир, че с Иво Прокопиев ги свързва това, че е била кредитор за няколко месеца на медийната група “Икономедия”.

Само, че истината е някъде другаде.


Във факта, че му взе половината от златната кокошка, за да му оправи бакиите пред Алфа банк. А въпреки незначителния си тираж Икономедия продължава да е златната кокошка на Прокопиев, защото чрез нея се осъществява онзи журналистически рекет, който го изтреля към върха навремето.

За журналистически рекет става всяко зловонно журналистическо съчинение, с което се отива при съответния потенциален рекламодател и му се размахва под носа с въпроса: – искаш ли да излезе в утрешния брой, или доброволно ще дадеш малко реклама за вестника, сайта. Другият вариант е да публикуват доноса, пък после рекламодателят сам почва да звъни и да се моли.

Журналистическия рекет днес е придобил далеч по-разнообразни форми и отдавна е станал нещо като политическа норма, но горе-долу с ей тоя тъп върос тръгна навремето Прокопиев да си осигурява рекламата за „Капитал”. И вместо да му хвърлят един хубав бой и да го накарат да сдъвче написаното, банкери, политици и бизнесмени почнаха да му се отчитат редовно и то с милиони. Да му дават стотици милиони кредити, по същество – лоши кредити, защото не е имало кредит, който Прокопиев да е платил като всички останали клиенти на банките – барабар с лихвите.

Сериозни въпроси поражда изобщо присъствието на Иво Прокопиев на енергийния пазар. Как, например, уреди фирмата си „Булброкърс” в приватизацията на остатъчния държавният дял от 33% в ЕРП-тата.

При това дяловете са приватизирани, преди държавата да си получи заслужения дивидент, на двойно по-ниска цена, според публикувани в медиите експертни оценки.

Вестник „Телеграф”, вестник „Атака” и други медии вече се усъмниха, че Иво Прокопиев и Бойко Борисов са си делнали за тая сделчица по едни 100 млн. лева, което преди да се твърди официално, наистина трябва да се докаже. Но ако това е вярно, тия милиони комисионни от тая сделка, остава за нас, обикновените клиенти на ерепетата, които ще „възстановим” тия суми чрез цената на тока.

Не е тайна, че по същото време Прокопиев и президента Плевнелиев са съдружници, докато тече приватизацията на миноритарните дялове на ЕРП-тата. А конфликтът на интереси – посредник в тая приватизация да е тъкмо „Булброкърс” на Иво ПТрокопиев, е повече от очевиден.

„Булброкърс” са били свързани с австрийското дружество EVN, според публикация във в. „Телеграф”. През 2008 г. „Алфа Финанс груп” на Иво Прокопиев подписва споразумение с австрийската „Хипоинвестмънт банк” АГ, с което финансовата институция заявява готовност да придобие 30% дял от дъщерното дружество на „Алфа” – Финансиа груп”. Година по рано дружеството става собственик на „Булброкърс”.

До създаването на банка не се стига, защото през 2010 г. „Хипо инвестмънт банк”, част от „Хипо ное груп” се отказват от дяловете си във „Финансиа” и ги продават обратно на „Алфа”.

В същото време обаче „Хипо ное груп” и EVN, чиито посредник става по-късно «Булброкърс», са с общи собственици. Според сайта на «Хипо ное груп» от 2007 г. тя е 100% собственост на провинция Долна Австрия, която държи 51% от EVN чрез Noe Landes-Beteligungs Holding.

Това означава, че за период от 2 години Булброкърс и EVN също са били свързани чрез „Финансиа груп”, а година след формалния край на тази обвързаност – през 2011 г. дружеството на Иво Прокопиев става и посредник при продажбата на държавния дял от 33% на EVN.

Изобщо, ако се върнем малк по-назад – как изобщо Иво Прокопиев се намести в „голямата игра” на приватизацията на миноритарните дялове на ерепетата и то тъкмо при управлението на ГЕРБ, картинката вече започва да се изяснява.


Остава да се изясни и #КОЙ пусна Прокопиев на пазара на ток, след като там от почти 20 години работят едни 46 фирми, като нито една от тях не е случайна. Защото продажбите на ток наистина правят милионер за един ден всеки допуснат на тоя пазар.

Кой стои зад всичко това, наистина? Ако се разплете това кълбо от взаимовръзки, може да се окаже, че бизнесите на Прокопиев са сериозно омешкани в най-разноцветни политически цветове. Което пък показва защо трябва днешният политически елит да бъде изметен от сцената до крак, барабар с кредитните си милионери.

Политико-икономическият елит трябва да бъде разследван, съден и осъден за корумпирането на обществено-икономическата среда у нас. За милиардите загуби, които причини на българската икономика и общество. Но преди това – българският политически елит трябва да бъде основно прочистен, за да се освободи място за нови политически формации, които да сложат ред политическата система и да освободят икономиката от днешната й зависимост от разни властови кръгове на метресите на властта.

Борис Киров

Източник: http://afera.bg/razsledvania/59352.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог