неделя, 13 април 2014 г.

ДКЕВР: Не може ЕРП да изземват функциите ни

ДКЕВР: Не може ЕРП да изземват функциите ни



Не виждам основания да бъдат застрашени
доставките на електроенергия заради започналите
процедури, коментира Боян Боев БГНЕС
Георги Брандийски - 21 март 2014, 13:31

Не може един участник на пазара да изземва нашите функции и да определя начина, по който следва да се разпределят паричните потоци в системата на енергетиката.

Това коментира пред журналисти след днешното открито заседание на комисията председателят на регулатора Боян Боев, цитиран от БТА.

За всички е ясно, че електроразпределителните дружества имат некомпенсирани разходи, но те трябва да ги заявят пред ДКЕВР, а не да изземват нашата функция, допълни той.

Преди дни от ДКЕВР обявиха, че започват процедура по отнемане на лицензите на три електроразпределителни дружества. Обвинението към тях е, че незаконно са си прихванали суми, които НЕК им дължи.

ЕРП-тата отрекоха да са извършвали незаконни действия.

Според експерти, енергийната система е блокирана. Ако ЕРП-тата не се издължат към НЕК, то тя не може да се издължи към производителите на ел. енергия, а и към самите ЕРП-та, които купуват енергията от ВЕИ.

Самите ЕРП-та пък няма с какво да платят, ако не получат сумите си от НЕК.

Според експертите, за да се отпуши системата е нужно повишение на цената на тока, което не се харесва на политиците преди избори.

Боян Боев коментира, че в последния даден от регулатора срок за плащане на дължимите суми към НЕК, от дружествата наистина са постъпили плащания, но те не са били предназначени за погасяване на точно тези суми. Жалбата на НЕК конкретизира точно за кои плащания става дума и точно за тях трябва да постъпят средства от ЕРП, категоричен е Боев.
В последният ден от срока ЧЕЗ и ЕВН внесоха в НЕК малко над 40 млн. лв.

На 7 април ще имаме открито заседание по повод на процедурата за отнемане на лицензиите на дружествата, каза Боев. Председателят на регулатора каза, че в ДКЕВР още не са постъпили заявленията за новия ценови период от страна на дружествата. Крайният срок е 31 март.

Боев отново припомни, че по жалбите на НЕК относно неплащанията на суми от ЕРП са "извървени" законовите процедури - събиране на информация, съставяне на актове, налагане на наказателни постановления и едва тогава са започнали процедури по отнемане на лицензиите на дружествата.

Не виждам основания да бъдат застрашени доставките на електроенергия заради започналите процедури, коментира Боев.

Относно възможността да се повишат цените на електроенергията заради липсващите средства в енергийната система, Боев каза, че ДКЕВР ще определи цените от 1 юли, след като прецени всички аспекти и събере цялата информация от енергийните дружества.

Вчера депутати от БСП и Еленко Божков от ДКЕВР обявиха, че няма да има повишение на цената на тока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог