понеделник, 28 април 2014 г.

Доклад обвинява ГЕРБ за състоянието на НЕК

Доклад обвинява ГЕРБ за състоянието на НЕК


Георги Брандийски - 17 април 2014, 13:17

Негативното положение на
компанията допълнително се е
влошило от присъединяването
на ВЕИ БГНЕС
НЕК е работила на загуба в периода от януари 2011 до юни 2013 г. и тогавашните управляващи не са направили нищо, за да променят създалата се тенденция.

Това показват данните от проверка на работата на НЕК от Главния инспекторат към МС, съобщава БГНЕС.

От доклада стана ясно, че прогнозираният финансов резултат при условията при които е разработен бизнес планът на компанията е: за 2012 г. загуба от 230 милиона лева, за 2013 г. - загуба от 509 милиона лева. Негативното положение на компанията допълнително се е влошило от присъединяването на ВЕИ и задължителното изкупуване на произвежданата от тях енергия.

Според доклада това може да доведе НЕК до "ликвидна криза граничеща с несъстоятелност". В резултат на извършената проверка назначената работна група е формулирала няколко изводи и препоръки за подобряването на дейността на НЕК.

Разработената Бизнес програма на НЕК ЕАД за периода 2012-2014 показва влошаващо се финансово състояние на дружеството и неговата ликвидност, което е следствие на финансов риск, на който е подложено дружеството чрез регулаторните и ценови условия, при които осъществява дейността си. Дружеството търпи загуби от продажбите на електрическа енергия на регулирания пазар, което не може да бъде компенсирана от износа на електрическа енергия, който съставлява малък процент на фона на общата търговия с електрическа енергия.

Ценовите равнища на електрическата енергия в региона са ниски и не дават възможност за увеличаване на приходите на дружеството. Непризнаването от страна на регулаторния орган /ДКЕВР/ на необходими присъщи разходи на дружеството, натрупва допълнително финансови задължения за НЕК и влошава още повече икономическото му състояние.

Разработената методика за компенсиране на разходите на обществения доставчик и крайните снабдители, произтичащи от наложените им задължения към обществото за изкупуването на електрическа енергия по преференциални цени от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ и от ВЕКП не изиграва ролята си на механизъм за компенсиране и натрупва допълнителни загуби за НЕК, показва докладът.

Източник: http://banks.dir.bg/2014/04/17/news16528217.html

Коментар: Пак ще повторим! Премахват се веднага противоконституционните (чл. 19), антипазарните, антилибералните и антиевропейски преференциални "комунистическо-авторитарни" цени за тази електроенергия! Крайно време е всички да са еднакво равни пред законите. А тези, които искат да са по-равни от другите, да получат справедливо по-равен автоматен откос и под по-равната трева да бъдат закопани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог