петък, 11 април 2014 г.

Решение за лицензите на ЕРП-тата в края на месеца

Решение за лицензите на ЕРП-тата в края на месеца

Георги Брандийски - 7 април 2014, 11:11


Комисията не може да приеме
решение, защото преди 2 дни
от НЕК са представили нови
доказателства, каза Боян Боев
БГНЕС
Съдбата на ЕРП-тата ще се реши на следващо заседание на ДКЕВР на 28 април. Причината е, че от НЕК са представили нови доказателства срещу ЧЕЗ.

Това заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев на днешното открито обсъждане на процедурата за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, цитиран от БГНЕС.

ДКЕВР откри процедурата по лишаването на крайните снабдители от лицензия на 19 март, след като им беше дала три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми на обща стойност 318 млн. лв. Към момента тази сума е нараснала до 348 млн. лв. по данни на регулатора. От нея на ЕВН се падат 216,5 млн. лв., на Енерго Про - 67,4 млн. лв., а на ЧЕЗ – 63,7 млн. лв. И в новия 7-дневен срок, който им бе даден от ДКЕВР след откриването на процедурата, ЕРП-тата не платиха.

Комисията не може да приеме решение, защото преди 2 дни от НЕК са представили нови доказателства по казуса с ЧЕЗ и от ЕРП-то трябва да се запознаят с тях и затова ще има ново заседание на 28 април, обясни Боев.

На днешното заседание на ДКЕВР участват посланиците на Испания, Австрия, Чехия. Посолствата на Франция, Германия и Италия също са излъчили свои представители.

Според Кремена Стоянова от ЧЕЗ искането за отнемането на лиценза на дружеството е несъстоятелно. Като причина за това Стоянова посочи платената фактура от близо 35 млн. лева дължими суми на НЕК. А в същото време Стоянова обясни, че от НЕК казват, че към тях не са постъпили никакви плащания, което е било и една от причините за стартиране на процедурата по отнемане на лиценза.

От друга страна, представителят на ЧЕЗ подчерта, че ДКЕВР няма право да се намесва в търговски отношения, а като такива тя определи отношенията между НЕК и ЧЕЗ. Тя припомни, че на ЧЕЗ е отказано външно финансиране.

Представителите и на трите дружества заявиха, че няма законово основание за отнемане на лицензиите им и поискаха от ДКЕВР процедурите да бъдат прекратени. От ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕВН заявиха, че ще се запознаят с допълнителни обстоятелства, дадени от НЕК и ще
внесат допълнителни свои становища.

Източник: http://banks.dir.bg/2014/04/07/news16461299.html

Коментар: И ДА ПОПИТАМ, ЗАЩО РАЗНИ СУЯЦИ ПОСЛАННИЦИ МОГАТ ДА ОКАЗВАТ НАТИСК НА ЗАВИСИМАТА КЕВРекетиране, А ГРАЖДАНИ НЕ СЕ ДОПУСКАТ ДА ПРИСЪСТВАТ?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог