неделя, 13 април 2014 г.

Политиците да признаят, че всички съгрешиха в енергетиката

Политиците да признаят, че всички съгрешиха в енергетиката


Публикувано на  04.04.2014 @ 08:21

/Поглед.инфо/ Енергетиката е болна, твърдя го от много години - има сериозни дисбаланси в ценово отношение и това всеки може да го пресметне.

В този сектор входящия паричен поток е много по-малък от разходите, което означава, че има трайни структурно определени дисбаланси. А в момента, това, което се случва мога да оприлича на характерна ситуация във всяко италианско семейство - когато няма пари, започват спорове. Може да се каже, че е буря в чаша вода, но страните до такава степен са взели твърда позиция, че нещата опиват към неблагоприятен сценарий, каза той. Формално погледнато ситуацията не е в полза на енергоснабдителните дружества. Подчертавам, че това не са ЕРП-та, защото те са колекторската част на енергетиката. През тях минават около 4 млрд. лв. и те се разплащат с НЕК, а НЕК - с производителите. Т.е. те гарантират паричната устойчивост на системата. И в ситуация, в която НЕК дължи на електроснабдителните предприятия насрещното прихващане, осъществено от ЕРП-та, без взаимно волеизлияние, а очевидно няма такова нещо, както обясниха юристите, е нарушение на закона и е основание да им бъде отнет лиценза. Друг е въпросът, че отнемането на лиценза няма да промени ситуацията, защото няма откъде да дойдат тези пари. В момента има една системно определена "дупка" от около 500 млн. лв., която всяка година ще се натрупва и това е в резултат на недобри прогнози и политики в енергетиката. Ще го кажа по-просто - предвидено е, а това е отговорност на всяко едно правителство, енергията да се доставя до крайния потребител с минимални разходи. При това положение в сектор енергетика бе предвидено до 2020 г. максимално въведените мощности за фотоволтаици да бъдат 303 мегавата, в момента те са 1013 мегавата. И ще ви кажа каква е разликата - ако бяха тези 303 мегавата към днешна дата трябваше да бъдат събирани от крайните потребители около 180-200 млн. лв., а сега необходимата сума е над 700 млн. лв. Виждате как в резултат на едно елементарно, неправилно действие се е оформила тази "дупка" от около 500 млн. лв., която не може да бъде покрита по друг начин, освен да се увеличи т.нар. добавка зелена енергия и то двойно.

Не е работа на един човек, една група хора, а всички в енергетиката трябва да седнат на масата за преговори. И най-важното, политиците трябва да имат политически консенсус по тезата, че нещата в енергетиката не стоят добре и да не използват тези проблеми за политически цели. Защото вече веднъж енергетиката доказа, че може да събори правителство, а тя ще събори всяко следващо правителство, ако няма решение. Тогава ще отидем на италианския вариант непрекъснато да си избираме правителство. Така че имаме тежък структурен проблем и само на базата на консенсус може да се търси решение - да се види колко са дисбалансите, колко реално трябва да се повиши цената на електроенергията, да се засили социалния вектор за тези, които не могат да плащат, а тези, които могат - да я плащат. За да имаме стабилна енергетика - защото другия вариант е дестабилизиране на държавата. Дори аз си позволих да премина на политическа позиция като се обърнах чрез медиите и изразих становище: в предстоящата политическа битка на европейските избори аз ще гласувам за онази партия, която постави като абсолютен приоритет консенсуса в сектор енергетика. И ако това стане, политиците, вместо да се плюят помежду си, да седнат на масата и да кажа: всички съгрешихме, дайте да създадем условия за стабилност на следващото правителство, което и ще да е то. /БГНЕС

-------------

Професор Атанас Тасев, енергиен експерт.

Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/53666/Polititsite-da-priznayat-che-vsichki-sagreshiha-v-energetikata



КОМЕНТАР: Вече ми се повръща от енергийни експерти. От всякакви (с)експерти, лобисти и икономисти. Но тук дори да е прав Професор Атанас Тасев, че ЕРПтата събират 4 милиарда на година от потребителите, според предишната статия същите ЕРПта изнасят зад граница по 3-3,8 милиарда лева ГОДИШНО! ЕМИ ЕТО ОТ КЪДЕ ИДВАТ ДУПКИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА! Второто място са ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИТЕ ЦЕНИ ЗА ВЕИ в ПРОТИВОРЕЧИЕ НА чл. 19 на КОНСТИТУЦИЯТА. Освен противоконституционни, тези цени са непазарни, монополни, антилиберални и представляват ТЕРОР не само над пазара, а над ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ на пазара и НАЙ-ВЕЧЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, които плащат крайната сметка!
Затова решението е едно! ИЗРИТВАНЕ НА ПРОКЛЕТИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ЕРП-ТА  с ТЕХНИТЕ ВЕИ-ТА! А за другите ВЕИ-та, ПЪЛНО ПРЕМАХВАНЕ НА ВСЯКАКВИ ПРЕФЕРЕНЦИИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог