неделя, 13 април 2014 г.

Стойнев: Всички усилия са насочени към връщането на баланса в енергийната система на България

Стойнев: Всички усилия са насочени към връщането на баланса в енергийната система на България


април 04, 2014

Eврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер покани с писмо икономическия министър Драгомир Стойнев на дискусия по енергийни въпроси. Датата и часът на срещата се уточняват, съобщиха от икономическото министерство.

Според информация от Брюксел, еврокомисарят следи внимателно ситуацията с лицензите на ЕРП-тата в България и ще предприеме съответните стъпки, ако правителството не зачита независимостта на ДКЕВР.

По повод на писмото от Йотингер, Стойнев увери, че всички усилия са насочени към връщането на баланса в енергийната система на България. Според него НЕК е ключов фактор и е нормално да предприемем всички мерки тя да работи нормално.

В диалога с Еврокомисията сме длъжни да отчитаме и националните си интереси, допълни още Стойнев.

Министърът напомни, че ДКЕВР е независим орган и затова няма да коментира действията на регулатора.

По енергийни теми, днес Народното събрание прие три законопроекта. Със 115 гласа „за”, 64 „против” от ГЕРБ и 4 гласа „въздържал се” минаха промените в Закона за енергетиката, свързани с изграждането на “Южен поток”.

За да се защитят правата на потребителите, депутатите одобриха и промени в енергийния закон, които, според вносителите им от “Коалиция за България”, ще предотвратят злоупотребите с монополно положение в енергетиката.

Източник: http://bnt.bg/news/politika/stojnev-vsichki-usiliya-sa-nasocheni-ka-m-vra-shtaneto-na-balansa-v-energijnata-sistema-na-ba-lgariya

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог