понеделник, 7 април 2014 г.

И СТАНА „ДЪВКА” ЕНЕРГЕТИКАТА

И СТАНА „ДЪВКА” ЕНЕРГЕТИКАТА


Публикувано на 28.03.2014 / 15:17 ч. от afera

От седмици рояци “специалисти” се упражняват по темата “енергетика” с ентусиазма на кандидат-студенти във факултет по журналистика. Кой от кой по-вещи, безкомпромисни и категорични, все едно са енергетици второ поколение. Поне. То не беше Мария Капон, то не беше Магдалена Ташева. То не бяха екс министри на енергетиката. То не бяха депутати. Че даже и президента. И всичките вкупом срещу електроразпределителните предприятия (ЕРП). Настоящият министър и той. Миналата седмица беше за отнемане на лицензите им. Тази – би отбой и вече не ги иска.

Компютърни специалисти, икономисти, счетоводители, продуктови маркетолози и прочие екзотики направиха каквото можаха в ТВ-студиата, щедро предоставящи им ефирно време в прайм тайма. Само за енергетиците, онези заети действително в системата на енергетиката - време и студио не се намери. Авторекламите на ТВ предавания и сутрешни блокове вкупом и с наслада анонсираха темата за лицензите на ЕРП.

ЕРП, та ЕРП. Всъщност настоящият проблем въобще не е с електроразпределителните предприятия. Онези който “дъвчат” дъвката “енергетика”, би трябвало да са наясно. Но, не. Такава е компетентността им. Такава е експертизата им. Или такива са съветниците им. Да се сърдят на тях и на себе си. И да сядат най-после да прочетат Закона за енергетиката. Не боли. А току виж го и разберат.

Настоящият проблем, който стана повод за дефилиране по ТВ-студиата, е между НЕК и електроснабдителните компании. Електроснабдителните, не електроразпределителните. Има разлика нали? Ама кой да го каже! Важното е скандалът да се разраства, рейтингите да хвърчат нагоре и да затваряме очи от удоволствие, дъвчейки “дъвката” в светлината на прожекторите. Ако това глаголене решаваше проблемите, добре. Но, не ги решава. Крайно време е общественият съвет по енергетика, който не работи от юли 2013 г. да се събере и специалистите да решат заедно как да съхраним един от малкото останали работещи отрасли в икономиката.

Светла Василева

Източник: http://afera.bg/pozitsia/59220.html



КОМЕНТАР:
fotovoltaikbg.blogspot.com каза:
04.04.2014 в 17:31

Другарко, ние всички прекрасно знаем разликата между снабдяване и разпространение. Има едно малко НО! Тук в КОЛОНИЗИРАНА БЪЛГАРИЯ, ще го напиша с главни букви, СНАБДИТЕЛНИ, РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ И ПРОИЗВОДИТЕЛНИ (ВЕИТА И ТЕЦОВЕ) СА НА ЕДНИ И СЪЩИ ЧУДЖИ ФИРМИ, ИМЕННО CEZ, ENERGO-PRO (ПРОДАДЕНО ОТ EON) И EVN! ПО-ЗЛЕ Е ОТ ЖИВКОВО ВРЕМЕ, ТОГАВА ИМАШЕ ПОНЕ ДВЕ ДРУЖЕСТВА, НЕК КАТО ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ, КАТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ И ПРОДАЖБА!

Решението с ВЕИтата е много просто – премахват се ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИТЕ ЦЕНИ НА ИЗКУПУВАНЕ, които са АНТИПАЗАРНИ, АНТИЛИБЕРАЛНИ и АНТИКОНСТИТУЦИОННИ! Освобождават се на свободния пазар и да си реализират стоката както всички останали! Така СЕ СЛАГА КРАЙ НА ТОЗИ “КОМУНИЗЪМ”, КЪДЕТО ВСИЧКИ СА РАВНИ, НО ДРУГАРИТЕ СА ПО-РАВНИ! И се спазва и Чл. 19 от Конституцията на Република България, където пише

Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

И накрая Ви моля да не плюете по хора които може и по-малко да разбират от Вас, ако изказаното от Вас мнение е на милиони светлинни години по-назад в интелектуално, правно, техническо, обществено и държавническо равнище!



Не може да бъде? каза:
29.03.2014 в 0:03

ЕРП-тата не са инвестирали нищо у нас. Всичко, което отчитат като инвестиции е калкулирано в цената, т.е ние го плащаме. Обратното – демонтираха се стотици, а може и хиляди км, далекопровиди ниско напрежение (стълбовете още стърчат по полетата). Това от една страна им донесе приходи от цветните метали, намалява разходите за поддържане на мрежите и силно влоши сигурността на ел. захранването защото се намали възможността за реагиране при повреди. Това никой не го отчита.
С две думи – дойдоха на готови електроразпределителни мрежи, готов пазар, с гарантирана (договорена) огромна печалба (16 %). Явно реалната им печалба е много повече, защото се наложи да се създават дъщерни дружества, да се определят огромни заплати на определени ръководители (разход) и да се ползват измислени външни услуги та да се размие процента на печалбата.
Колко подстанции, колко далекопровода са построили, окабеляване са направили. Ми те карат хората да си плащат захранващите кабели? А измислените им такси за включване на нов обект и др. от този род?
Вън за неспазване на законите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог