понеделник, 14 април 2014 г.

Сменяме доставчика на ток, ако промени условията

Сменяме доставчика на ток, ако промени условията

21:38 | 10 април 2014 | Бизнес / Мануел Насименто

В момента клиентите не могат да сменят своя
доставчик на ток      Сн.: БГНЕС
Битовите потребители на ток и газ ще могат едностранно да прекратяват договорите си с доставчици, ако те променят общите условия или цените на услугите. 
Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, предложени за обществено обсъждане от Министерството на икономиката в четвъртък.

Поправките се правят през проект на нов Закон за енергийната ефективност, пише Труд.

Проектът се появява в момент, в който Народното събрание обсъжда други поправки в Закона за енергетиката. Те са на етап дебати между първо и второ четене в пленарна зала.

В момента клиентите не могат да сменят своя доставчик на ток, тъй като дружествата ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" имат лицензи да снабдяват точно определени територии, показва справка на сайта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Новите поправки в закона предвиждат и схема за авансово плащане на електроенергията и природния газ.

Според текста тази схема трябва да бъде "справедлива и да се прилага когато отразява адекватно вероятното потребление". В момента крайните клиенти плащат енергия само след като я консумират.

В проекта на икономическото ведомство изрично е упоменато, че абонатите на топлофикациите не могат да се откажат от услугите на парното, ако не са доволни от общите условия.

Проектозаконът предвижда и опция при смяна на уредите за дялово разпределение на абонатите да се монтират индивидуални апартаментни топломери в случай, че това е технически възможно. Такива ще се монтират задължително в новите сгради.

Запазва се и схемата на дяловото разпределение за ползваното парно и топла вода, както и прогнозните сметки с една изравнителна в края на сезона.

Промяна има само при клиентите, които плащат на равни месечни вноски. Вместо десет равни сметки и две изравнителни, те вече ще плащат 11 равни и една изравнителна.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/gaz-tok-dogovori-16487421

ИЗБРАН КОМЕНТАР:
смърт на ерптата и на топлофикация! смърт на крепостничеството! такава гадост на монополи, рекети, терор и тотално погазване на човешките права, такава гадост нямаше дори и при комунизма на живков и брежнев, бе, алоооо! искате ли един бърз народен съд, душмани проклети?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог