неделя, 13 април 2014 г.

Брюксел ни порица заради лицензите на ЕРП-тата

Брюксел ни порица заради лицензите на ЕРП-тата


15:50 | 4 април 2014 | Политика / Георги Брандийски

ЕК е загрижена от липсата на реформи в областта
на енергетиката в България   Сн.: EPA/БГНЕС
ЕК размаха пръст на България за процедурите, които е предприела ДКЕВР за отнемане на лицензите на ЕРП-тата. Според ЕК казусът трябва да се реши в съда.
Европейската комисия (ЕК) е изпратила писмо до Министерството на икономиката и енергетиката в София, в което се изразява загриженост от откритата от ДКЕВР процедура за отнемането на лицензите на трите електроразпределителни дружества (ЕРП), съобщи БТА.


За писмото съобщи пред журналисти в Брюксел Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Комисията е загрижена от липсата на реформи в областта на енергетиката, съобразно препоръките от миналата година на ЕК и на Световната банка.

Заради прихващанията на средства ДКЕВР обяви, че започва процедура по прекратяване на лицензите на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Поставен им бе и срок да се издължат, но те не го направиха.

Представителите на трите компании защитиха действията си, които според тях са напълно законни.
Те си прихващат от НЕК суми за изкупената от тях зелена енергия по преференциални цени, което са задължени да вършат по закон.

Процедурата в ДКЕВР изглежда е свързана със спор между НЕК и трите ЕРП. Според комисията подобни въпроси е редно първо да намерят решение пред българския търговски съд, при прилагането на обичайните процедури на търговското и гражданското право, когато става дума за спорове по разплащане, смятат от ЕК.

Според тях ДКЕВР следва като национален контролен орган да следи за спазването на българското законодателство в енергийния сектор.

Това включва наблюдението за спазването на изискванията, посочени в лицензите на енергийните дружества, както и дружествата да имат необходимите средства, включително финансови, за да извършват дейностите, залегнали в техните лицензи.

Според ЕК ДКЕВР трябва да изпълнява своите задачи при пълна независимост от правителството и пазарните интереси.
Комисията не следва да търси насоки от правителството или от други обществени органи.

ЕК отбелязва, че ДКЕВР трябва да извършва своята дейност прозрачно, при спазване на правата на засегнатите дружества.
Решенията трябва да бъдат пропорционални и мотивирани.

"ЕК ще наблюдава това внимателно и ще предприеме необходимите мерки, ако българското правителство не успее да запази независимостта на ДКЕВР, или ако самият регулаторен орган се провали в изпълнението на своите задължения по правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар", заяви Бергер.

АНКЕТА: Одобрявате ли отнемане лицензите на ЕРП-тата?

Източник: http://dnes.dir.bg/news/litzenz-ek-dkevr-erp-16447459

КОМЕНТАРИ:

Опитаме ли се да защитим българския интерес, ЕК веднага взема страната на чуждите компании и назидателно не казва какво може и какво трябва да правим. Ето това е европейската солидарност, европейските ценности и демокрация, драги сънародници...
ER



Виждам как гневът се изсипва към Брюксел, но все пак фактологията за ЕРП-та е малко по-различна: през 2005, преди да сме помирисали още ЕС, горският цар ги приватизира, като в подписаните договори ”инвеститорите” имат само права, а държавата...
Пипи Чорапчето


Да! Виждат се двойните стандарти на Брюкселските лобисти и антипарламентаристи! Тези, които застават чрез посланниците си в Комисията ДКЕВР да оказват непосредствено влияние! Вместо да се съобразят със законодателството, в това число и техният Трети Енергиен Пакет, които престъпните ЕРПта грубо и най-нагло погазват! Същите тези лобисти и посланници дето натискат ДКЕВР, твърдят, че тя трябвала да бъде независима от правителството например, както и от гражданското общество. ДА, БЕ, ДА!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог