сряда, 16 септември 2015 г.

Дефицитът в НЕК остава 3.7 млрд. лeва. Ще стане 5 милиарда!

Дефицитът в НЕК остава 3.7 млрд. лeва. Ще стане 5 милиарда!

13:22 | 12 септември 2015 / Редактор Георги Брандийски

Българският енергиен холдинг ще изтегли кредит в
размер до 650 млн. евро, каза Теменужка Петкова
Сн.: БГНЕС
Дефицитът в НЕК е 3.7 млрд. лв, като 2.3 млрд. лв. е генериран от невъзстановени инвестиционни разходи за АЕЦ Белене и Цанков камък, а 1.4 млрд. от "евтиния" ток.
Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети обекти одобрени за финансиране по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, цитирана от "Фокус".

Кифло, Довърши Белене и ще възвърнеш 2 милиарда потънали в АЕЦ Белене! Или те е шубе, да не се окаже, че вашия мафиот Богомил Манчев от Риск Инженеринг е откраднал повечето и ще се върнат едва милиард? Пък понеже Манчев се е отчитал на седморката на Б.Блейк (тоест на СДС, НДСВ (РБ), Тройна коалиция и ГРОБ), и ако се разприказва ще излезе далаверата? А сега вината е хвърлена на Белене и са прикрити престъпления за милиарди там, нали? Затова Буда така набързо и с огромна охота закри проекта с едно намигане на Килъри Клинтън... С едно намигане - 5-6 заека, нали?

Тя добави, че 1 млрд. и 400 млн. е тарифният дефицит, който НЕК генерира в резултат на регулаторната политика. „Регулаторна политика, която е на базата на нормативната уредба и на нейна база НЕК изкупува електрическа енергия от двете американски централи, от заводските централи, от топлофикациите, ВЕИ-ата, на по-високи цени, отколкото е пазарната цена.

Дефицитът в НЕК се запазва в същите рамки спрямо предишния отчетен период въпреки мерките взети от правителството. Все пак трябва да се има предвид, че повечето от тях не са заработили и ефектът им ще проличи след месеци.
Сами разбирате, това е един заложен дефицит в системата, който води до това НЕК да не може да се разплаща с производителите на електрическа енергия”, информира министърът. Тя допълни, че задълженията на НЕК към този момент са близо 900 млн. лева.

Питаме #КОЙ заложи тези престъпления в Енергериката? Не е ли именно вашата седморна коалиция през последните 16 години? Кажи го ясно, калинко проста...

Петкова заяви, че една от първите крачки, които българското правителство е предприело, за да преодолее финансовите проблеми в сектора е да предоговори условията по двата дългосрочни договора с американските централи.  Дрън дрън ярина. А аз съм космонафт.

„За радост успяхме да предоговорим намаляването на цената за разполагаемост. Това е цената, която всички ние плащаме, когато тези централи не са натоварени и не работят. В резултат на това намаление НЕК до края на срока на договорите ще реализира икономии в размер на 1 млрд. лева или по 100 млн. лева годишно”, каза министър Петкова.

Тя обясни, че за да стане това намаление, трябва да бъдат издължени просрочените задължения към двете американски централи, които са близо 900 млн. лева. За да се случи това, министър Теменужка Петкова обяви, че Българският енергиен холдинг ще изтегли кредит в размер до 650 млн. евро. Това според нея ще позволи да се разплатят задълженията към двете американски компании, за да влязат в сила намаленията, а от друга страна американските компании да се разплатят с държавните мини. По думите на министъра, задълженията им са на стойност 350 млн. лева.

650 милиона евро = 1.3 милиарда лева заем, за да се "икономисат" 1 милиард след 10 години. Малоумната? За разлика от тебе, ние не сме израстнали по магистралите и не пушим марихуана по цел ден!

„В момента, в който те се влеят в сектора, това ще отпуши системата и ще даде възможност и мините да се разплатят със своите доставчици, ще покрият своите други задължения, ще извършат инвестиционни разходи и се надявам нещата да добият едно положително развитие. В момента върви процедура по избор на банки-кредитори, които да осигурят този ресурс. Надявам се до месец, месец и половина да имаме резултат от процедурата”, информира Петкова.

Имайки предвид престъпния характер на седморната ви коалиция, силно се моля на Господа да няма развитие по поредната ви престъпна схема с
Гей-мерри-канците за още по-дълбоко загробване на българската енергетика и на българския народ. Не казвам на България, защото такава отдавна вече няма. България е мъртва като държава към момента, унищожена от продажници като вас, от калинки и ДС ченгета.

Тя изрази надежда да се предоставят условия, които са най-изгодни за Българския енергиен холдинг, така че да не се допуска по-голямо финансово натоварване на системата. По-голямо от кое? От 3.7 + 1.3 милиарда = 5 милиарда! По-голямо от това ли? Едва ли! Единственият метод на правилно процедиране е масовият ви разстрел на жълтите павета! 

Източник: http://dnes.dir.bg/news/defitzit-nek-temenujka-petkova-izbori2013-20016345

Ето и по-нова свързана статия, информираща ни за минималните ефекти от последните увеличения на цената на тока и все още висящите задлъжнялости:

НЕК спечелила 34 млн. лв. от таксата за бизнеса

Георги Брандийски - 15 септември 2015, 16:29

Два пъти и половина са се увеличили приходите на Националната електрическа компания (НЕК) от такса "задължение към обществото".
Това каза директорът на компанията Петър Илиев, цитиран от БНР.

Таксата се вдигна с влизането в сила на новите цени на тока от 1 август и това предизвика протестите на работодателите. Те обявиха национален протест на 30 септември.

Бизнес и синдикати вече направиха един национален протест през юли и дадоха срок на КЕВР да промени решението си.

От 1 август цената на тока за битовите потребители беше намалена средно с 0,11% а добавката „задължение към обществото“ за бизнеса се повиши от 18.70 на 38 лв. за гигаватчас.

Добавките в цената на тока, които бизнесът плаща след 1 август имат ръст 67,6 процента в сравнение с предходното изменение на цените октомври 2014 година, обясни Божидар Данев от Българската стопанска камара.  (Друг престъпник комунде и мафиот)

От 20 милиона средно преди новия ценови период приходите сега са 54 милиона, допълни Илиев. Сумата обаче е недостатъчна на фона на големите задължения на НЕК към производителите на ток.

На отделните предприятия дължим общо около милиард и 400. На американските централи повече от 900 милиона. На ТЕЦ "Марица Изток" са по-малко. Ние взимаме от тях много малко енергия, 2 месеца въобще не взимаме от тях. Пазим тяхната квота за зимния период. На АЕЦ "Козлодуй" дължим над 130 милиона, заяви директорът на НЕК Петър Илиев.

Източник: http://banks.dir.bg/2015/09/15/news20041037.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог