вторник, 1 септември 2015 г.

Протести в цялата страна срещу високите цени на горивата

Протести в цялата страна срещу високите цени на горивата

08:30 | 1 септември 2015 | Общество / Редактор Лилия Чалева

В цяла Европа горивата са по-евтини,
заявиха организаторите
Сн.: EPA/БГНЕС
Национален протест срещу високите цени на горивата 2015 се организира на 1 септември в социалните мрежи.
Призивът за масов протест на групата е "Българи дойде време отново да сме задружни". Демонстрациите ще се проведе в няколко града в страната от 18 часа.

В столицата протестиращите ще се съберат пред Народното събрание, откъдето ще тръгнат към централата на Лукойл.

В Бургас демонстрантите ще блокират магистралата под и над детелината при Българово. Оттам те ще се отправят към Камено, Бургас, София.

Шествието във Варна ще премине също по магистралата - от летище Варна към Варна и София.

В Пловдив протестиращите ще се съберат при пътен възел "Кемера" и ще поемат към Хасково и магистралата за София.

Колите ще се оставят заключени, уточняват организаторите на протеста и призовават: "Да блокираме Тази Държава!"

В призива във Фейсбук се казва още, че "В цяла Европа горивата са по-евтини отколкото в България. В цяла Европа доходите им са в пъти по-големи отколкото в България. Всички заедно можем да променим това".

Посочва се, че виновните са в парламента и се казва, че е време да им се потърси сметка.

"Не сме доволни от цената на горивата. Не сме доволни от качеството на горивата. Не сме доволни от борбата с монополи. Тя е неефективна. Високата цена на горивата пряко завишава цената на всички продукти от първа необходимост. Така се срива икономиката на страната ни. Свалете Цената на ГОРИВАТА!", призовават още в групата.

Социалистът Антон Кутев заяви, че лично той подкрепя протеста и предполага, че всеки от БСП би го подкрепил.

"Ако има протести, те трябва да бъдат насочени към това да принудят политиците да си свършат работата -бизнесът да се занимава с бизнес, не с медии и не с политика", каза в интервю за Нова телевизия. По думите му цените на горивата са високи, защото държавата няма контрол върху тях и политиците са зависими от бизнеса.

Миналата седмица бяха оповести резултатите от разпоредената от премиера Бойко Борисов проверка за качеството на горивата и изправността на измервателните уреди по бензиностанциите.

Проверките показаха под 1% нарушения по бензиностанциите, като 48% от тях са при по-малките, а 52% са направени от големи вериги. 60 процента от нарушенията са за количеството отчитано гориво, а 40 процента - за нарушени пломби по разходомерите.

"Факт е, че откакто направихме проверките в последната седмица, има спад на цените, макар и малко – 3-5-7 стотинки", каза министърът на икономиката Божидар Лукарски. По думите му би трябвало пазарът да регулира цените, ако няма картелно споразумение, а това трябва провери Комисията за защита на конкуренцията.

Критици обаче определиха проверките като "много шум за нищо". Според тях проверките не засягат ценообразуването.

"Дълбоко се съмнявам и до каква степен един такъв терор с постоянни проверки би принудил производителя да намали цените, защото, в крайна сметка, се проверяват търговски обекти, които очевидно не произвеждат горива", коментира финансистът Емил Хърсев, цитиран от КРОСС.
Той също смята, че държавата може да регулира цените на горивата.

В понеделник дизелът се продаваше средно за 2.20, на места падаше до 2.19 или 2.17 лв./л; пропан-бутанът  - 0.95 лв., като най-ниската цена е със стотинка по-малко; бензинът А 95 - 2.20.


Източник: http://dnes.dir.bg/news/goriva-tzeni-proteti-19911428


N/A ( нерегистриран )
01.09.2015 13:44
Цените са такива, защото Вие дами и господа го купувате и само си мрънкате под нос или пишете глупости по форумите! Като Ви е скъпо защо не започнете да използвате градския транспорт (там където го има), или пеша или с колело? 99% от Вас пътуват сами в колата всеки ден на отиване и връщане от работа, като в някои случаи тя се намира на един хвърлей от жилището Ви, нооооо "от глад умри, но гъзар бъди" важи с пълна сила за всеки от Вас, за който шофирането не е самата му работа. Не мога да се съглася с мрънкането Ви, защото само с мрънкане нищо няма да стане. Като не Ви харесва ето протест ще има, но за да има ефект трябва да е мащабен и национален, а не 3 кръстовища блокирани и готово. Спрете да ходите на работа, спрете да произвеждате, затворете магазините и спрете да ЗАРЕЖДАТЕ! ето това е протест, а не 3-те кръстовища. Докато продължавате да зареждате и цените ще са високи. През оная му работа му е и на Путин и на Обама и на Бойко за Вас. Те тяхното си го взимат. При тези цени на петрола и долара цената на бензина трябва да е около 1,50 след акциза и ддс-то, на LPG-то около 50 сттинки, но нас си ни е*бат и не им дреме. Колкото и да се плюете кой червен, кой зелен, кой бембен всички сте еднакви и розови (прасенца), защото си седите в кочинката и чакате да ви заколят за Коледа!



я виж ти ( нерегистриран )
01.09.2015 13:28
"В Австрия има държавни фирми, които дистрибутират горива и там може такива фирми да държат цени близки до производствените. В България не е така, обясни Лукарски"

Ха, богатите австрийци си имали държавна фирма, дистрибуторка на горива и затова им били по-евтини. А бедните българи си нямат и затова капиталистите ги дерат както си искат. Баси демокрацията.

Костов ли пак? ( нерегистриран )
01.09.2015 16:18
Нали не забравяте, че Нефтохим Бургас бе продаден на руския ЛукОйл от комуниста Иван Йорданов Костов? Човекът на Славчо Боянов Христов (Бай Славе), Валентин Златев, Андрей Луканов, Милчо Бонев (известен повече като бай Миле) и т. н. и т. н. Търсете и четете.

Като става въпрос за другарят Костов, ето статия от групировката Капитал:

Синият “Олимп” ражда нова групировка

Как собственикът на ресторант Славчо Христов стана строител, хотелиер и банкер
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2000/04/07/255186_siniiat_olimp_rajda_nova_grupirovka/


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог