петък, 9 януари 2015 г.

Путин подписа за 12 нови ядрени реактори в Индия

Путин подписа за 12 нови ядрени реактори в Индия

22:06  |  11 декември 2014  | По света  / Редактор Мануел Насименто

Президентът Путин и премиерът Моди по
 време на посещението
Русия ще изгради 12 нови ядрени реактори в Индия за период от 20 години. Индийският премиер увери Путин, че Русия остава главен оръжеен доставчик на Делхи. 

Договорката за новите реактори е постигната от президентът Владимир Путин на еднодневната си официална визита в Делхи, предаде Ройтерс, цитирана от „24 часа“ .

Споразумението бе подписано след среща на Путин с индийския премиер Нарендра Моди. Главен изпълнител от страна на Русия е държавната компания “Росатом”.

До момента 1000-мегаватов реактор работи в АЕЦ “Куданкулам” в щата Тамилнаду, която е изградена от Русия. Втори такъв трябва да заработи през 2015 г.

Енергийният гигант “Роснефт” парафира 10-годишно споразумение за доставка на 10 милиона тона суров петрол годишно в Индия.

Двете страни се разбраха и за увеличаване на директните продажби на диаманти в Индия от руския монополист “Алроса”.

Индийският премиер Моди: Русия остава главен оръжеен доставчик на Делхи

Индийският премиер Нарендра Моди каза на руския президент Владимир Путин днес, че Русия ще остане главен оръжеен доставчик на Индия, макар че след края на Студената война пред Индия са се появили и други възможности, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние високо ценим приятелството, доверието и взаимното разбирателство с индийските си партньори", каза Путин, който в изявлението си пред медиите след срещата с Моди говори главно за двустранните отношения.

По време на визитата на Путин бяха подписани няколко споразумения за милиарди долари в областта на ядрената енергетика, петрола и отбраната.

Според едно от тях Индия ще сглобява по 400 многоцелеви двумоторни руски хеликоптери Ка-226Т годишно.

Двете страни ще подновят и работата по дълго отлагания общ проект за разработка на боен изтребител от пето поколение, както и за многоцелеви транспортен самолет.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/india-poseshtenie-vladimir-putin-18019957

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог