петък, 16 януари 2015 г.

Би Би Си: "Газпром" даде ултиматум на Европа. Те това са ответни санкции :)

Би Би Си: "Газпром" даде ултиматум на Европа

Публикувано на 15.01.2015 @ 10:08

/Поглед.инфо/ Русия и ЕС определиха позициите си в преговорите за съдбата на газопровода "Турски поток", след като през декември проектът "Южен поток" беше затворен", пише в. "Комерсант", цитиран от руската служба на Би Би Си.

"Газпром" категорично даде да се разбере, че ще се откаже от транзита на газ през Украйна през 2020 г. и призова Европа да побърза в построяването на газопроводи, за да получава газ от Турция. Европейската комисия се усъмни както в икономическата целесъобразност на схемата, така и в това, че "Газпром" е готов заради "Турски поток" да унищожи репутацията си на надежден доставчик.

Такива бяха резултатите от първото посещение в Русия на новия европейски преговарящ за енергетиката – зам-председателят на ЕК Марош Шефчович. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер разясни на Шефчович подхода, който компанията предприема. До 2020 г. Русия ще се откаже напълно от транзита на газ през Украйна, прехвърляйки обемите през "Турски поток". През това време европейците трябва да изградят газопроводи, които ще им позволят да получават руския газ от Западна Турция, а не от Централна Европа, както беше досега. "Турски поток" остава единственият начин, по който ще могат да бъдат доставени 63 милиарда кубически метра руски газ, доставяни сега през Украйна. Други варианти няма, пише вестникът, цитирайки Милер. Според него европейците трябва да започнат изграждането на инфраструктура "точно сега", в противен случай "тези обеми газ могат да се окажат на други пазари". Безкомпромисната позиция едва ли е новина за Шефчович, но след срещата той демонстрира истинска изненада.

"Днес ние научихме, че газът, който минава през Украйна ще бъде пренасочен към новия газопровод. Често казано аз бях много изненадан от това изявление, защото дойдох тук, за да проучва възможностите за Югоизточна Европа след отмяната на "Южен поток", заяви Шефчович. Той подчерта, че 63 милиарда кубически метра са обем, от който не се нуждае нито Турция, нито страните от Югоизточна Европа.

Шефчович обясни, че идеята на "Газпром" за продажбата на 50 милиарда кубически метра газ на европейците в Западна Турция "е малко вероятно да работи," въпреки че Европейската комисия и е готова да го обсъди". За тази цел Русия беше поканена да участва в работната група, която включва представители на страните-членки на бившия "Южен поток".

Според източник на "Комерсант" от газовата промишленост заплахата на Милер от прехвърляне на газа към "други пазари" звучи като блъф, тъй като през 2014 г. "Газпром" доби минимален обем газ в своята история именно, защото не успя да продаде повече. "ЕС едва ли е заинтересован от влагането на средства в нови тръби, за да получава същия газ, който сега идва в Европа от Украйна. Според него при създаването на "Турски поток" руският концерн може да предложи отстъпка за газа и дори да го продаде на едро в рамките на концепцията за общо закупуване на газ от ЕС. Експертът отбелязва още, че сега ЕС е заинтересован да запази транзита през Украйна, включително по политически причини.

Москва / Русия

Източник: БГНЕС, http://svetoven.pogled.info/news/61571/Bi-Bi-Si-Gazprom-dade-ultimatum-na-Evropa

Коментар: То и аз не се нуждая от този газ, защото нямам дюнерджийница или доменна печка. Обаче много бизнеси ще пострадат благодарение на САЩ и (Фък дъ) ЕУ!
И сега след посещението на другаря терорист "Jim" Kerry, България щяла да се диверсифицира с нов "Южен Паток" тръгващ от тексаските полета и невадските пустини през мексиканския залив, морска част под Атлантика, Гибралтар, Средиземноморието, през газовия хъб в Сицилия, Адриатика, Бяло и Мраморно море, за да не пропуснем да плащаме и на аркадашите. И когато транзита през Укрите спре, ще се диверсифицираме с вакуумен газ :)))
Едва ли "братска" америка би допуснала да станем 100% зависими само от тях?!? Или да?

Ето няколко други коментара, които ми допаднаха:

Mariana Syarova ·  Водещ коментатор
Е те това са санкции не като техните.Мислеха си,че ще поставят Русия на колене.Сключиха договор с Китай,а сега и Индия иска,това са огромни пазари много по големи от Европа.Май предсказанието на Ванга ще излезе истина,че Европа ще се скове от студ и ще се обезлюди.И тоя какво е толкова учуден незнам,не познават Русия.

Slavian Rangelov ·  Водещ коментатор
До като има такива преговарящи като Боко и въглищата от Украйна ще спрат !

Ми да! Те са спряни, складовете на ТЕЦ Варна са съвсем празни, защото ЧЕЗ не са закупували. Затова или защото централата бе закрита от 1.1.2015!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог