петък, 9 януари 2015 г.

Над 40% от абонатите на ЧЕЗ с по-високи сметки

Над 40% от абонатите на ЧЕЗ с по-високи сметки

16:24  |  8 януари 2015  | |  / Редактор Лилия Чалева

Последните сметки за ток на повече от 40% от абонатите на ЧЕЗ ще бъдат по-високи заради увеличена консумация по празниците, съобщиха от дружеството. 

Ниските температури също са довели до значително повишаване на консумацията на електроенергия в Западна България, отчитат от ЧЕЗ.

През почивните дни от 24 декември до 4 януари товарите по мрежата на ЧЕЗ е нараснало с 8,8% спрямо аналогичния период на предходната година.

На 31 декември потреблението на ток в Западна България е било най-голямо в 19.00 часа, когато товарът на системата е достигнал 2423 мегавата, докато в предходната година пикът е бил в 18.00 на 31 декември, като товарът е достигнал 2100 мегавата.

От началото на годината до 6 януари включително товарите по мрежата на ЧЕЗ са достигнали 1779 мегавата, което е с 14% повече в сравнение със същия период на 2014 г.

От ЧЕЗ са изчислили, че печките "духалки" увеличават сметката за ток с над 72 лева, ако работят по 8 часа на ден в продължение на 28 дни, предаде БГНЕС.

Тази зима трябва да се има предвид и по-високата цена на тока в сравнение със зимата на 2014 г., след като през изминалата година ДКЕВР повиши с общо 13% цената на тока за клиентите на ЧЕЗ.

От ЧЕЗ заявиха още, че са създали необходимата организация, за да спазят нормативното изискване за срок на отчитане на електромерите не по-гол
ям от 31 дни.

През този период всички подлежащи на отчет обекти са били посетени съгласно предварително обявения график. Не е бил осигурен достъп до 12,18% от възложените за отчитане електромери. Тези клиенти ще трябва сами да отчетат показанията на измервателните уреди.

От дружеството казват, че само минимална част, равняваща се на 0,06% от извършваните всеки месец над 2 милиона отчета, е със срок на фактурата, надхвърлящ 31 дни.

Най-често по-дългият срок се получава при самоотчет. Подобна ситуация имаше през ноември миналата година, когато делът на фактурите за по-дълъг срок достигна 0,1%. Причината тогава беше големият брой самоотчети в резултат на новата цена на електрическата енергия, която влезе в сила от 1 октомври.

Междувременно днес стана ясно, че Министерството на енергетиката и ДКЕВР започват съвместни действия за облекчаване на натиска върху крайните цени на тока от април.

Източник: http://sofia.dir.bg/news.php?id=18207649

Тогава защо сметките се увеличиха и за хората с ТоплоФъкация с над 50%?!? И друго, не ми дреме дали с 8 или с 14% или дали фактурите били отчетени за 31 дни. Оправданията на ЧЕЗ няма да го спасят от парижски сценарии тази година.Защото не на 40%, а на 100% от абонатите сметките са по-високи!!!



ХИхо  ( нерегистриран )
09.01.2015 11:49
Г-Н БОРИСОВ....ПРЕДИ ИЗВЕСНО ВРЕМЕ РЕКОХТЕ ЧЕ ЕРПта та ЩЕ ГИ МАХНЕТЕ.......В ПОСЛЕДСТВИЕ ТЕ ВИ МАХНАХА...........ВРЕМЕНАТА НЕ СА СЕ ПРОМЕНИЛИ МНОГООО.


свирки и духалки  ( нерегистриран )
08.01.2015 14:48
Да, Духалките от ЧЕЗ вдигат сметките за ток


Dimi  ( нерегистриран )
08.01.2015 13:31
През ноеври и декември 2014 не сме ползвали т.н."духалки" и нямаме включени нови консуматори...
Да видим на каква ще е сметката и как ще се оправдаят с по високите стойности, като на ползваме ел.енергия за отопление и т.н. ...
В този период хладилника ни работи два пъти по малко поради околната температура и би трябвало логично сметката да стане по ниска, а не да расте ...
А бе подготвят хората психически за да дерат кожи...
И никой не говори за качеството на услугата, подаваното напрежение и ток ..., как да се контролират и кави санкции да се налагат при промяна в параметрите им ...!!!
и т.н... въпроси без отговори....

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог