четвъртък, 22 януари 2015 г.

ГАЗПРОМ изкупи дяловете в „Южен поток транспорт“ на западните си партньори

ГАЗПРОМ изкупи дяловете в „Южен поток транспорт“ на западните си партньори

Това е окончателния край на проекта, обявиха от Eni, Wintershall и EDF.

30 декември 2014, вторник | публикувано от Магдалена Ташева

На 29 декември ГАЗПРОМ е подписала споразумение с италианската Еni, френската Electricite de France (EDF) и германската Wintershall, по силата на което е придобила техния дял от 50% в компанията South Stream Transport B.V.

Така руският газов гигант става 100% собственик на „Южен поток транспорт“.

„Тъй като получаването на разрешение за строежа на газопровода е трудно предсказуемо, а икономическите последици от протакането му неопределено време не се поддават на пресмятане, участниците в проекта взеха решение да го прекратят“, заяви говорител на Wintershall.

South Stream Transport B.V. („Южен поток транспорт“) беше съвместната проектна  компания за строежа на морския участък на газопровода по дъното на Черно море.

В нея ГАЗПРОМ държеше 50%, италианската Eni имаше 20%, а френската EDF и германската Wintershall Holding GmbH по 15%.

На 1 декември в Анкара руският президент Владимир Путин обяви: „В сегашните условия Русия няма да реализира проекта „Южен поток“. Щом Европа не иска този проект, той няма да бъде реализиран.“

Докато Путин все пак говореше в условно наклонение, подчертавайки „сегашните“ политически условия (което позволява допускането, че ако в бъдеще те се променят, изграждането на тръбата ще бъде възможно), шефът на ГАЗПРОМ Алексей Милер беше още по-категоричен. „Южен поток“ е прекратен окончателно“, заяви той и впоследствие поясни, че всякакви по-нататъшни пазарлъци по темата са ирелевантни.  Вместо него ще бъде изграден аналогичен газопровод със същия капацитет от 63 милиарда куб. м. годишно, но през Черно море и европейската част на Турция, който спира на турско-гръцката граница.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/12/газпром-изкупи-дяловете-в-„южен-поток/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог