петък, 16 януари 2015 г.

"Южен поток" приключи, ЕС да купува газ от Турция - ОБОБЩЕНИЕ

"Южен поток" приключи, ЕС да купува газ от Турция - ОБОБЩЕНИЕ

Публикувано на 15.01.2015 @ 07:48

/Поглед.инфо/ "Южен поток" приключи, на дневен ред е "Турски поток". Европейският съюз е готов да разгледа предложението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер за покупка на 50-60 млрд. куб. м. руски газ от Турция.

Това стана ясно след срещите на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович в Русия, където той разговаря с руските официални лица за бъдещето след спирането на проекта за газопровод "Южен поток".

Брюксел да побърза

"ЕС трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаване на газ по "Турски поток", заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер. За да се спазят сроковете, работата по изграждането на новите тръбопроводи в страните от ЕС трябва да започне още сега, добави той.

"Нашите европейски партньори са информирани за това и тяхна задача е създаването на необходимата газопреносна инфраструктура до границите на Турция и Гърция", поясни още Милер.

Попитан за съдбата на проекта "Южен поток" ръководителят на "Газпром" допълни, че проектът е затворен. "Турски поток" се явява единственият маршрут, по който могат да бъдат доставени 63 млрд. куб. м. руски газ. В момента те се транспортират през Украйна. Други варианти няма", заяви още той.

"Газпром" изгражда своя стратегия, основаваща се на плана за създаване на Европейски енергиен съюз. "Ние имаме своя стратегия за по-нататъшни действия въз основа на плана за създаване на Европейски енергиен съюз. За нас това е ново предизвикателство и възможност. Надяваме се, че създаването на такъв съюз по никакъв начин да не намали надеждността и сигурността на енергийните доставки", каза още той пред журналисти.

През тази зима все още има риск за доставка на руски газ през територията на Украйна. "Транзитните рискове на територията на Украйна през тази зима остават, тъй като Киев заради финансови затруднения не успя през ноември и декември миналата година да купи необходимия обем руски газ и значително намали газовите си запази в подземните си хранилища", предупреди Милер.

Шефчович изненадан

ЕС е готов да разгледа предложението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер за покупка на 50-60 млрд. куб. м. руски газ от Турция. Това заяви на свой ред заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

"Работата по енергийния диалог Русия-ЕС ще бъде възобновена в рамките на месец", заяви руският министър на енергетиката Александър Новак след среща с Шефчович. Новак заяви, че двамата са обсъдили "Турски поток", както и въпросите за газа и електроенергетиката. Енергийното сътрудничество между Европейския съюз и Русия ще бъде обсъдено на срещата на външните министри на ЕС на 19 януари, каза Марош Шефчович.

"Господин Милер ме информира за решението да се доставя целия газ през Турция вместо през Украйна. Честно казано, аз бях доста учуден от това предложение, защото дойдох да обсъждаме възможностите за енергийната сигурност на Югоизточна Европа след отказа от реализацията на "Южен поток". "Тази новина ни изненада, тъй като ние не работим така. Търговията днес се осъществява по друг начин, а в същото време предложението на Алексей Милер за доставка на целия газ на границата на Гърция и Турция нанася щета на имиджа на "Газпром" като надежден партньор, каза Шефчович, цитиран от "Ведомости".

На думите на руския енергиен министър Александър Новак за традиционната надежност на доставките на "Газпром" Шефчович отговори: "Газпром" е надежден доставчик, това безусловно е така. Друг въпрос е обаче, че в договорите винаги се указва мястото на доставка на газ и това не е границата между Гърция и Турция".

"Днес ние научихме, че този газ, който идва транзитно през Украйна, този обем, ще бъде пренасочен вече през нов тръбопровод. Става въпрос за достатъчно големи обеми газ, които вероятно не са нужни нито на Турция, нито на страните от Югоизточна Европа", каза още Шефчович.

"Ние първо трябва да анализираме колко газ е необходим на Турция, на страните от Южна и Централна Европа. При това възниква въпросът какво трябва да правят по-нататък страните от Централна Европа. Трябва да се види, може би можем да намерим някакво по-добро, икономически по-обосновано решение. Именно за тази цел ще сформираме работна група на високо равнище, в която ще влязат представители на страните от Югоизточна Европа. Те ще видят каква инфраструктура ще е нужна, какъв е обемът на потребление, какви средства трябва да се привлекат –в това число и за разширяване на газопроводните мощности от Турция за Европа", каза още Шефчович и добави, че Европейската комисия кани Новак за участие в тази комисия.

На 1 декември 2014 г. по време на посещението си в Анкара руският президент Владимир Путин обяви, че проектът "Южен поток" е приключил и на негово място ще се изгради нов тръбопровод със същия капацитет, който ще свързва Русия и Турция по море.

Източник: БГНЕС, http://svetoven.pogled.info/news/61566/YUzhen-potok-priklyuchi-ES-da-kupuva-gaz-ot-Turtsiya-OBOBSHTENIE

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог