четвъртък, 22 януари 2015 г.

СМЕТКИТЕ ЗА ТОК СКАЧАТ ОТНОВО

СМЕТКИТЕ ЗА ТОК СКАЧАТ ОТНОВО

ЕРП-ТАТА СЕ ОПРАВДАВАТ С ПОВИШЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ

9 януари 2015, петък | публикувано от Стела Кирилова

Народната представителка от АТАКА Миглена
Александрова показа в студиото на тв „Алфа”
завишените сметки за ток
Сметките ни за ток се увеличават с близо 50 процента, откакто Бойко Борисов дойде на власт отново. За това предупреди в „Медийни лъжи” по тв АЛФА народната представителка от АТАКА Миглена Александрова.

Тя даде за пример фактурите, които е получила от ЧЕЗ за потреблението в дома си – малко жилище от стая, хол и кухня. Апартаментът е включен към „Топлофикация” и токът не се ползва за отопление, уточни Александрова. За август Александрова е платила 51.38 лв. До 30 септември сметката вече е 63.52 лв. От 9 октомври 2014 година, до 8 но­ември 2014 сметката достига 71.78 лв. И от 9 ноември до 9 декември 2014-та година тя вече е 82.84 лв. След като ни бе обявено, че цената на тока се повишава с 10%, защо сметките ни са завишени с над 50 на сто, попита Александрова.

Депутатката припомни, че след като Орешарски подаде оставката си, Борисов започна да обяснява как цената на тока изкуствено била поддържана ниско. По време на предизборната кампания медиите тиражират: „Бойко Борисов обеща ГЕРБ да намали сметките за ток с 50 на сто. Трябва да има пълна либерализация на енергийния пазар”. Това заяви във Варна председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, след като взе участие в залесяването на 30 дка на пострадалия от наводнението през юни квартал „Аспарухово”.

Една от основните причини първото правителство на Борисов да падне беше поскъпването на тока, заяви Александрова.

На първи октомври миналата година ДКЕВР повиши цената на тока с 10%. Единствената политическа сила, която протестираше срещу това, бе АТАКА. Ние направихме протести в цялата страна, като първият беше в София пред Министерски съвет, след това пред ДКЕВР и завърши пред ЧЕЗ, каза още тя.

Междувременно стана ясно, че ще имаме по-високи сметки за ток поради по-високо потребление на Нова година. От ЕРП-тата предупредиха, че сме харчили повече ток по празниците. Въпреки че увеличението е на обща база, може и да видим отражение във фактурите си, съобщи Дарик.

За абонатите на ЕВН ще стане ясно през февруари. А за клиентите на ЧЕЗ, чийто сметки се изчис­ляват на цикли, колко ще платим за тока може да разберем и по-рано – през януари или пък през фев­руари.

От 31 декември 2014 до 04 януари 2015 от ЕВН отчитат 10% увеличение на общото потребление в Югоизточна България. Според ЕВН това обаче не можело да се пренася към размера на нашите сметки.

От ЕВН и ЧЕЗ отбелязаха, че периодът за отчитане от 31 дни е спазван, но имало възможност за движение в дните, ако не сме били вкъщи или сме отчитали сами. От третото дружество – ЕнергоПро, не бяха открити за коментар.

От 1 януари няма да има увеличение в цената на тока. Вероятността това да стане е през април или юни. Това каза председателят на ДКЕВР Светла Тодорова в последните дни на старата година. По думите й покачването на цената на електроенергията не е единственият начин, за да се запуши дупката в НЕК. „Категорично няма политически натиск за задържане на цената на тока”, посочи Тодорова.

За да избегне предишната си грешка, премиерът Бойко Борисов пък, нареди да се направят проверки в ЕРП-тата, след като до него е достигнал сигнал, че има отчитане за срока от повече от 30 дни. Борисов обаче не пожела да коментира защо сметките се увеличават.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2015/01/сметките-за-ток-скачат-отново/

За повишението на тока с над 10-те % продадени от ДКЕВР на 1.10.2014
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/10/ez-979.html
са виновни единствено ЕРПтата, които монтираха манипулируеми компютърни електромери с открити комуникационни интерфейси, през които може да се прекара цяла ескадрила. И очевидно същите ЕРПта, манипулират на принципа "Дойдох, видях и се корумпирах" или "Дойдох, подкупих и си манипулирам". Кого подкупиха? Ясно е - държавните контролни институции, като БИМ, ДАМТН, ДКЕВР и МИЕ !
Свързаната статия разглежда темата с надписването и липсата на държава:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог