петък, 16 януари 2015 г.

Русия повече не играе така

Русия повече не играе така

януари 15 Posted by infobalkani

Марош Шефчович.
© Архивно фото: AP/Thierry Monasse
И още веднъж за „Южен поток“ – само че този път от политическа гледна точка. Вицепрезидентът на Еврокомисията по енергетиката Марош Шефчович беше обещал на министър-председателя на България Бойко Борисов, че по време на посещението си в Москва на 14 януари ще обсъди българските проблеми в контекста на отмяната на проекта „Южен поток“.

В навечерието на Нова година Шефчович беше повдигал въпроса в телефонен разговор с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак и получи конкретния отговор, че проектът повече не може да бъде реализиран.

Но, според еврочиновника, Бойко Борисов му е съобщил някакви нови аспекти и е било взето решението за повторно включване на въпроса в дневния ред на преговорите с руските власти.

Ще напомним, че в началото на декември Русия обяви отказ от „Южен поток“ по причина, в това число, и на неконструктивната позиция на Европейския съюз. Вместо това беше решено тръбата да се пренасочи за Турция и да се създаде на границата й с Гърция „газов хъб“ за южноевропейски консуматори.

България безнадеждно изпусна шанса си, а министър-председателят сега се опитва просто да поправи реномето си, защото много не му се иска да остане в историята като неуспешен управник, смята бившият министър на енергетиката на България Румен Овчаров:

Има една българска поговорка – късно е либе за китка. Няма никакви шансове да се върне Южен поток, поне така мисля аз. Бойко Борисов с тези действия се опитва да поизчисти имиджа си на гробокопач на четири геостратегически проекта, които той през първия и през втория си мандат буквално унищожи – Южен поток, Бургас-Александруполис, Белене и Набуко.

С тези театрални сценки той просто се опитва да позамаже картинката пред очите на българските избиратели, но хората са наясно. И това ще остане в историята на България, каквото и да правят или да говорят еврокомисарите.

Такава им беше политическата линия, пряко подчинена на САЩ. Не иска Бойко Борисов да остане в историята, както Иван Костов остана с развала и приватизация на българската икономика, а Миглена Кунева с унищожаването на от 1 до 4 блок в АЕЦ Козлодуй.

Няма тук сериозни намерения на ЕК, а без това нищо не може да стане. Геостратегията на голямата политика не допуска никакви случайности. Няма как толкова години да извиваш ръцете на Русия и да я храниш с празни обещания, а после да очакваш компромиси. Бойко Борисов няма на какво повече да разчита, – каза в заключение Румен Овчаров.

Едва ли Европейският съюз има какво още да каже по повод „Южен поток“. Те направиха, каквото направиха, и никакви мъгляви заявления вече не правят на Русия никакво впечатление, каза заместник-председателят на комисията по външните работи на Съвета на Федерацията на Русия Андрей Климов:

- Всичко най-лошо, каквото можеше да се направи за България, те вече го направиха. А България „свири по гайдата“ на Еврокомисията, започна изчистване на сметките, в резултат от което Русия беше принудена в края на краищата да вземе това решение.

В течение на няколко години, въпреки договореностите, те прокарваха абсолютно друга политика, и сега, когато чашата е счупена, правят вид, че се опитват да я залепят. България се интересува повече от отношенията си с Брюксел или от някакви кариерни перспективи, отколкото от положението на нещата в своята страна.

При това се имитира бурна дейност около „Южен поток“. Но те едва ли ще отменят прословутия енергиен пакет, заради който възникна целия този проблем. Но по каква ли причина Русия е длъжна да признава за собственик всички участници в проекта, след като тя плаща за тръбата? На тези момчета изобщо нищо не им трябва.

Те действат напук на всякаква логика и предлагат това, което изобщо не ни трябва. Опитват се да повторят поведението на американците, които смятат всички около тях за идиоти, а за най-главно – американските интереси.

Там България е „по-малкият партньор“. Тя се е хванала на тази въдица и сега изгуби всичко.

Автор: Наталия Александрова (не онази Наталия Димова Александрова дето работи в ЧЕЗ Разпределение)

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru ; https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/15/русия-повече-не-играе-така/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог