понеделник, 20 април 2015 г.

Съдът е потвърдил глобите по 1 млн. лв. на ЕВН и "Енерго-про". Чакаме съда за ЧЕЗ!

Съдът е потвърдил глобите по 1 млн. лв. на ЕВН и "Енерго-про"

Според ДКЕВР механизмът за отнемането на лиценза на енергодружествата бил неработещ


3 фев 2015, 18:16

Регулаторът не е предприемал действия по отнемането
на лицензите на трите дружества от септември миналата
година, коментира Милена Миланова, член на ДКЕВР
Глобите от по 1 млн. лв., наложенени на снабдителните дружества "ЕВН България" и "Енерго-про" от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) през пролетта на 2014 г., са били потвърдени на първа инстанция от районните съдилища. Предстои те да бъдат разгледани на втора инстанция от административен съд. Това съобщи Милена Миланова, която е член на регулатора, пред депутатите от комисията за наблюдение дейността на ДКЕВР. По думите й в момента се изчаква решението на първа инстанция на съда за глобата от 1 млн. лв., наложена и на ЧЕЗ.

Въпросните глоби бяха наложени на трите енергодружества от предишния председател на ДКЕВР Боян Боев заради противозаконни прихващания на вземания срещу Националната електрическа компания (НЕК) в периода 2013-2014 г., припомни Миланова. Причината е в натрупаните дългове на НЕК (общо 350 млн. лв.) спрямо трите снабдителни дружества за изкупената от тях зелена енергия. Прихващанията на ЕВН са също и за суми, които НЕК й дължи за произведената електроенергия от когенерацията им в "Топлофикация - Пловдив" и вятърния им парк край Каварна. От ЧЕЗ пък твърдяха, че не са прихващали суми, а само са забавяли плащанията. Според ДКЕВР обаче тези действия на снабдителните дружества са влошили сериозно финансовото състояние на НЕК. Това беше и причината да им бъде наложена максималната глоба от 1 млн. лв.

Отнемането на лицензите

Процедурата по отнемането на лиценза на енергодружества, която започна през пролетта на миналата година заради въпросните прихващания към НЕК, не може да бъде финализирана заради пропуски в законодателството. (Интересно умишлени ли са тези "пропуски", или са току що съчинени?) Това стана ясно от изказванията на представителите на ДКЕВР пред депутатите. Поради тази причина по нея не са предприемани никакви действия от комисията от септември 2014 г. (понеже Боян Боев вече беше уволнен от онзи кретен Васил Щонов, кабеларя!) "Механизмът в момента не работи", коментира Миланова по повод отнемането лиценза на трите дружества. - АААА!! Значи преди е работил, но някой нарочно го е счупил?!? Ясно! Досетих се!

В тази връзка от ДКЕВР са подготвили предложения за законодателни промени заедно с външни експерти по гражданско право от СУ "Св. Климент Охридски". До момента обаче те не са били обсъждани извън комисията. От регулатора обещаха да ги представят пред депутатите в кратки срокове. Илиян Илиев, който също е член на ДКЕВР, обясни, че в момента основните пропуски са в това, че законът дава право за отнемане на лиценз само когато е застрашена сигурността на снабдяването, а не когато са констатирани повтарящи се нарушения. Няма също така яснота за статута на особения управител, който трябва да бъде назначен след отнемането на лиценза, и как той ще се разпорежда със собствеността на мрежата, допълни Илиев.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов коментира, че представителите на ДКЕВР е трябвало по-рано да представят тези проектопоправки, за да влязат в промените на Закона за енергетиката, чието обсъждане е на дневен ред. По думите му комисията има достатъчно възможности и сега, за да може "елегантно да наказва ЕРП-тата, като им намалява цената заради лошо качество на предоставяната услуга".

Глоба за "Енерго-про"

Вчера (02.02.2015г.) ДКЕВР е връчила констативен протокол на "Енерго-про" заради нарушенията, извършени от компанията във връзка с двойното отчитане на електромерите по празниците, съобщи председателят на регулатора Светла Тодорова. Тя обясни, че процедурата предвижда до един месец дружеството да даде обяснение за направените нарушения, на база на които ДКЕВР ще прецени дали да им наложи парична глоба, или само да им даде указания.

Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/02/03/2465534_sudut_e_potvurdil_globite_po_1_mln_lv_na_evn_i/

http://business.actualno.com/31-dni-za-Energo-pro-da-vyzrazi-sreshtu-konstativnija-protokol-news_454712.html

http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/02/03/100654/дкевр-се-оправда-за-лиценза-на-ерп-тата-с-пропуски-в-закона/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог