петък, 3 април 2015 г.

След намеса на Joe Biden, Уестингхаус продължават "преговорите" за АЕЦ ”Козлодуй

След намеса на Joe Biden, Уестингхаус продължават "преговорите" за реактор в АЕЦ ”Козлодуй

18:51  |  2 април 2015  | Политика  / Редактор Елица Петрова

Въпреки, че до 31.03.2015 г. трябваше да се вземе окончателното решение за проекта, а то беше отказ, след кратък натиск от американска страна, по-специално от педер-ястребът Джо Байдън, България и Уестингхаус са натиснати да се продължи с колонизиращата политика н грабене и източване икономиката и енергетиката на България, също както навремето с другаря-Костовите американски ТЕЦ-ове Марица 1 и 3! А за последните натиска е изразен в удължаване на договорите за ПРЕФЕРЕНЦИАЛНОТО незаконно изкупуване на електроенергия със ЗАВИШЕНИ цени с още двадесетина-тридесетина години!

Според последните изчисления изграждането на 7-ми
блок би струвало над 7 млрд. долара, а цената на тока
ще бъде над 70 стотинки на киловатчас!
"Уестингхаус Електрик Къмпани" обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за VII блок на АЕЦ "Козлодуй", ще продължат да се водят дискусии. 

Разговорите ще са за нова структура и времеви период.

"Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб", е казал Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус", предаде БТА.

По думите му макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000о в бъдеще. "Уестингхаус" е доволна от сътрудничеството, което разви с АЕЦ "Козлодуй", и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит.

"Продължаваме да предоставяме и предлагаме съдействието си и своята международна технология на целия спектър дейности на АЕЦ "Козлодуй" - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците", е посочил Родерик.

Вчера стана ясно, че проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с участието на „Уестингхаус” е прекратен на този етап.  - http://dnes.dir.bg/news.php?id=18789154

Според последните изчисления изграждането на 7-ми блок би струвало над 7 млрд. долара. Срокът, в който „Уестингахус” трябваше да потвърди, че са съгласни да инвестират 49% от капитала, изтече, а съгласие не бе декларирано. Ако на по-късен етап компанията реши да инвестира кеш, проектът може да бъде възобновен.

Осем реактора с технология AP1000о вече се изграждат в света - по два на всяка от площадките "Vogtle" и "V.C. Summer" в САЩ, както и по два на площадките на АЕЦ "Sanmen" и AEЦ "Haijang" в Китай.

Неотдавна бяха сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000о на площадката "Мурсайд" в Обединеното кралство, се посочва в съобщението.

В него се отбелязва, че "Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е пионер и световен лидер (ако изключим Русия от техния свят) в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят.

През 1957 г. "Уестингхаус" доставя първия в света ядрен реактор с технология "вода под налягане" в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ.

Днес технологии на "Уестингхаус" са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50 на сто от тези в Европа. AP1000о е търговска марка на "Уестингхаус Електрик Къмпани ЛЛС".

Източник: http://dnes.dir.bg/news/aetz-cozloduy-uestinghaus-18800385

Вчера много добре беше обяснено в предаването "На Жълтите Павета":
https://www.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c9892.html
http://www.ataka.tv/clips/7a7c484517275f5a50deb9f53884ec52b46b6a32.mp4

Все пак Уестингхаус искат 7 милиарда само за РЕАКТОР. Целия Блок с турбогенераторите, системите за управление, инфраструктурната електро-част, както и допълнителните пасивна защита за улавяне на стопилката при авария и защитата от пряко попадение на самолет НЕ ВЛИЗАТ в тази цена!

Ето само няколко коментара.......

ужас  ( нерегистриран )
03.04.2015 13:12
България ще стане ЯДРЕНО БУНИЩЕ, за това не мислите ли алчни изроди!!!


БATKO  ( лоялен )
03.04.2015 09:39
Блокът на Уестингхаус струва три пъти повече от блок на АЕЦ Белене. Той не може да се изплати на пазарна цена и ще загроби българите да плащат още по-високи цени на тока.
Затова и американците не могат да намерят инвеститор, а и те не искат да инвестират - защото като започнат скандалите и протестите, няма да могат да си върнат парите.


Waffen SS  ( нерегистриран )
03.04.2015 09:02
Все ми се върти числото 8 милиарда евро ,като сума за двата реактора руско производство за АЕЦ "Белене"при същата мощност и и при ясна технология , и наличие на обучен за работа стях персонал.В такъв случай ват инсталирана мощност в Белене ще е два пъти по -евтина от ват инсталирана мощност на уестигхауз..С този реактор ще се случи дежавю като с двете американски централи в мариците , който произвеждат един от най-скъпите токове в България.Думите на г-н Борисов за гьолчето просто бяха една неформална задача поставена от г-жа Клинтън /изявен лобист/ ,за разчистване пътя на "Уестингхауз".Ако някой си въобразява , че преговорите ще спрат дълбоко се лъже , просто нищо не зависи от българското правителство.Освен това винааги реакторите се правят като минимална конфигурация по два, който работят в тандем и в критични момети се допълват, а и така е и по - евтино.Казвам минимална , но може да се очаква и 3-ти реактор защото втория е почти сигурен



Ghost  ( нерегистриран )
03.04.2015 07:52
как така да няма пари. Пари в България има. Само трябва да се преразгледат договорите с Дънди прешъс, които добиват българско злато а плащат а него само 0.75% такса. За справка *link* Нима няма български компнаии които могат д добиват златото ни и държавата ни да има пари за децата без родители, за нормални пенсии, за училищата, за болниците, за неотровна храна. България в Африка ли е тама където колониалистите ограбват ресурсите на поробената държава? Политиците ни толкова ли са оскотяли, че дори благородните метали са дали на чужденци?


H2o  ( нерегистриран )
03.04.2015 03:53
ГИЯРУ, украинската инспекция , забавя публикуването на доклад за инцидент с ядрено гориво, произведените американската Вестингхаус, който се проведе на Южноукраинската АЕЦ. Въпреки това, тази организация реши да предостави информация за това събитие още през август. Мълчанието на ГИЯРУ - това е знак, че в случая с американските топливни системи има много проблеми, и съдбата им на украинския пазар е доста неясна.


НароденСъд  ( регистриран )
03.04.2015 03:34
Кой ще си даде парите за да ви строи нови блокове, които всъщност не ви трябват бе!? Целият шум беше за да се спъне бизнесът на Русия. АЕЦи, тръби, петрол.... Братските ви американски капути просто се опитаха да ограничат нарастващото икономическо влияние на Русия както в Европа така и навсякъде другаде, където разполагат с марионетни правителства. Годишният стокообмен на Русия възлиза на около 500 милиарда долара и САЩ искат да прилапат колкото се може повече от него. Вие продължавайте да бленувате за американски реактор


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог