четвъртък, 9 април 2015 г.

НЕК потъва с нови 600 милиона лв. кредит след предоговаряне условията с американските ”Марици”

НЕК предоговори условията с американските ”Марици”


11:26  |  8 април 2015  / Редактор Георги Брандийски

НЕК подписа споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на САЩ в София Марси Рийс.

Документите бяха подписани от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, Иван Цанков - главен търговски директор на "ЕЙ И ЕС България", и Гари Левсли - изпълнителен директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“.

Вижте снимки >>

Петкова уточни, че само за миналата година загубите, които НЕК е претърпял от тези централи е 231 млн. лева.

Намалението на цената, по която НЕК ще купува, не е свързано с удължаване на срока на тези договори. Те ще приключат в рамките на периода, за който се уговорени, добави министърът. / Ми естествено! Прокуратурата няма да ги разтрогне и да ги разследва нали? /

"Общото намаление е 31%.
С "Марица Изток 3" е 17% и 14% е намалението с "Марица Изток 1", допълни Петкова. / Не се смейте на "културата на министърката"! или как 14% и 17% правело 31% вместо 15,5 % (при равна основа) /

"Общият ефект, който очакваме да бъде реализиран за НЕК до изтичането на тези договори е около 1 млрд. лв. или приблизително около 100 млн. лв. на година, които НЕК ще успее да спести в резултат на това предоговаряне", заяви Петкова.

Това е сериозна крачка към спасение на енергетиката от финансовия колапс, в който се намира, каза тя.

"Цената на тези две централи се състои от два компонента - за разполагаемост и за енергия. Компонентът с по-висока стойност е този за разполагаемост. Това са случаите, в които ние плащаме на тези централи, когато не работят. Интересът на НЕК е тези централи да работят повече, за да можем да плащаме цената за енергия, която е по-ниска", обясни Петкова.

Споразумението от днес ще влезе в сила до 30 юни.

Новите условия влизат в сила, след като НЕК плати задълженията си. Министърът уточни, че НЕК е приела да изплати старите задължения към американските си партньори от 600 млн. лева.

"На "Марица Изток 1", ако трябва да се платят 328 млн. лева, след намалението ще се плати 282 млн. лева. На "Марица Изток 3", ако трябва да се платят 283 млн. лева, след намалението ще се платят 235 млн. лева, каза Петкова.

С голяма част от тези пари пък ще се разплатят задължения към мините. 

Петкова каза, че Български енергиен холдинг (БЕХ) ще изтегли кредит, за да може НЕК да се разплати с двете американски централи. / Тук внимавате нали? Понеже 16-те милиарда от миналия месец свършиха, както и 8-те милиарда от края на 2014 също свършиха! Всичко бе скорострелно откраднато от пираните! /

Договарянето на по-ниски цени по дългосрочните договори с двете американски централи няма да доведе до намаляване на цените за крайния потребител, а до снижаване на дефицита в енергийната система, обясни Петкова. / Разбира се, единствено ще доведе до напълване на джобовете на ФАЩ (фашистките щати) и БГ мафиотите с пари! /


Тя припомни, че цените за крайния потребител се определят от КЕВР.

Оценки за предоговарянето

"Беше безумие това, което се правеше с НЕК. Няма как НЕК да купува скъпо, а да продава евтино и да не задлъжнява с милиарди. Не е нужно да си много умен, за да го констатираш. Това е правено години наред. Искаме да изчистим и НЕК да е на печалба, не на загуба", заяви Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

"Доволен съм, че американските компании разбраха проблема ни и на базата на преговорите имаме това споразумение, което нас ни удовлетворява. Преговаряме и със зелените енергии с ЕРП-тата", каза още премиерът. / Тебе и Марси-педерарси Рийс може да ви кефи, но нас определено не ни харесват престъпленията на тези ТЕЦове, нито вашите престъпления, нито новия 600 милионен кредит, който натресохте на НЕК!!!! /

Нашите преговори бяха трудни, но се споразумяхме, защото имахме доверие в правителството на този министър-председател, а именно, че ще се стабилизира този сектор, заяви Хулиан Небреда от ЕЙ И ЕС България.

Той посочи, че, подписвайки този договор, са били уверени, че правителството успешно изпълнява програмата си и че съвсем скоро ще има стабилен електрически сектор. / Хаха, да бе! Сектор без ток, без Козлодуй, без Белене, без Южен Паток, без Бургас-Алексондрупулос, скоро без население също! /

"Това ще бъде един от моторите, който ще изведе България, за да стане Швейцария на Балканите", каза още Небреда.

Споразумението, което постигнахме, е много добро за България и е един добър компромис, каза изпълнителният директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" Гари Левсли след подписването на споразуменията. / Явно още много милиарди са насочени отново извън България, щом този крадец говори така! Ако прокуратурата беше конфискувала ТЕЦовете заради огромното престъпление към нашата енергетика и национална сигурност, този нямаше да плямпа така нали? /

За 7-ми блок на "Козлодуй"

"Уестингхаус" е добре дошъл в България като стратегически инвеститор, каза пред журналисти в МС премиерът Бойко Борисов след подписване на споразумение за промяна на договорите на НЕК с двете американски топлоцентрали.

Надявам се да намерим начин и форма за работата на компанията тук при условията, които ние искаме. А това е те да дойдат не като търговец, а като стратегически инвеститор. / Да, де, стратегически кръвопиец на икономиката на колониална и отскоро вече ОКУПИРАНА С ТАНКОВЕ България, където се предвижда Косовски, Югославски, Донбаски, Либийски, Сирийски или Египетски сценарии! Нали не се заблуждаваме, че мърлява България е по-специална за ЦРУ и масоните, отколкото изброените държави ?!? /

Затова Министерството на енергетиката има задачата "тихо и скромно" да води преговорите с компанията, заяви Борисов по повод на възможностите "Уестингхаус" да изгради нов - Седми, блок в АЕЦ "Козлодуй".

В началото на месеца стана ясно, че проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с участието на „Уестингхаус” е прекратен на този етап.

От "Уестингхаус " обаче обявиха, че преговорите ще продължат.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/nek-dogovori-izbori2013-maritza-iztok-1-18835217

Коментарите са доста: http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=18835217&tag_id=122244

Изгледайте предаването "Студио Икономика" от сряда, 08.04.2015 г по ТВ Алфа:
https://www.ataka.tv/видео/студио-икономика-г-c9961.html
http://www.ataka.tv/clips/d51968bfc17bd9cc4af871298fc82235341b21fd.mp4

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог