събота, 18 април 2015 г.

Управляващите скриха писмо на ЕК за „Мариците“

Управляващите скриха писмо на ЕК за „Мариците“

Публикувано на  17.04.2015 @ 07:09
Автор: Рени Нешкова

Явор Куюмджиев от БСП
/Поглед.инфо/ „Новият шеф на КЕВР Иван Иванов е част от екипа на Иван Костов, човека, разписвал тези договори в далечната 2001г. Същият този екип, който управляваше българската енергетика, като я отдаде на концесия. С подписването на тези договори да очакваме, че точно Иван Иванов ще направи нещо за националния интерес, е просто абсурд. Явор Куюмджиев от БСП коментира предоговарянето на цените с „Мариците“ от управляващите като евтин пиар и лъжлива информация, че всичко е в изгода на потребителите.

- Г-н Куюмджиев, защо смятате, че предоговарянето на цените с т.нар. американски електроцентрали не е добре за българските потребители на ток?

- Проблемът е, че управляващите по много грозен начин обвързаха това с българското общество и си направиха елементарен и евтин пиар. Защото казаха, че са намалили цената на изкупуване на електроенергията от т.нар. американски ТЕЦ-ове, в което се състои всъщност лъжата.

И нещо много любопитно, за което също си мълчат – споразумението с двете американски централи подлежи на одобрението на банките-кредиторки. Изрично е записано, че споразумението влиза в сила само при тяхното одобрение. А те към момента го нямат и може да не го получат. Това допълнително подкрепя тезата, че наистина става дума за отвратителен пиар и нищо повече.

На практика те не намалиха цената на изкупуваната електроенергия, а намалиха цената на непроизведената електроенергия. И за да бъда малко по-ясен - договорите на тези централи съдържат клаузата „тейк ор пей“ (взимай или плащай), което означава, че това, което се произведе, се заплаща. А това, което не се произведе, при възможност да бъде произведено според заявката на съответната централа, също се плаща. Тоест ние през цялото време плащаме за непроизведената електроенергия. Да, на по-ниска цена, отколкото за произведената електроенергия, но плащаме. А говорят за намаляване на тази цена.

То е все едно таксиметрова компания да каже – ние намаляваме цената на превозите. Качвате се на таксито и виждате, че цената си е същата. Вие питате –ама как така, а те ви отговарят, че всъщност вие плащате цената на горивото, когато колата е вървяла към вас, а освен това намаляват и цената за престой с 14%, ако евентуално попаднете примерно в задръстване.

- Според вас става дума за пиар или има някаква по-дълбока причина?


- Според мен причините са две. Едната причина все пак е евтиният пиар, защото темата за американските ТЕЦ-ове е от голям интерес за обществото, а това е любим похват на управляващите - да се хвалят пред хората. Сега ще излязат и ще кажат – видяхте ли, ние успяхме да се разберем в полза на обществото. И този ефект беше мултиплициран от медиите, които отразиха темата с ентусиазъм и специални благодарности към добрите инвеститори, които си намалявали печалбите едва ли не в наша полза, затова сме горди с нашето правителство, което защитава интересите на българските граждани и т.н.

Искам да развенчая тази глупост, защото всъщност нищо не са направили. А втората по-дълбока причина е всъщност обслужването на тези интереси, защото в крайна сметка интересът за американските инвеститори се запазва и ефектът от „намаляването“ на цената на електроенергията за тях ще е нулев – тоест нищо няма да им се намали от печалбата. Както няма да има и никакъв ефект за финансовия отчет на НЕК или за цената на тока за потребителите.

- Домакинствата едва ли ще вникнат много в сложната конструкция на формирането на цената на електроенергията, те си гледат сметките за тока. Но все пак сред политиците има доста експерти по темата, те какво казват извън пиара?

- По-страшното е друго – че по този начин управляващите обслужиха напълно и изцяло чуждите интереси, като почти напълно и изцяло затвориха пътя към истинското решаване на проблема. А този път за действителното решаване бе положен миналата година при стария състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (ДКEВР), който изпрати писмо-запитване до Европейската комисия, в което зададе въпрос – дали тези договори не са неправомерна държавна помощ.

След което Европейската комисия е отговорила на това запитване на 21 октомври 2014г. В този отговор се казва, че има вероятност това да бъде неправомерна държавна помощ и ако тя е такава, призовава българските власти да я прекратят или да нотифицират (уведомят) ЕК, че има такава неправомерна държавна помощ.

И управляващите скриха това писмо. В него освен всичко останало има и 20 уточняващи въпроса, за да може да се стартира процедура по установяване на този факт.

- Какво ще стане, ако се установи такава неправомерна държавна помощ? И как ще реагирате на това, че писмо от Европейската комисия е скрито от вас?

- Ако това наистина се случи, ние изпадаме в много интересна ситуация. България ще трябва да плаща огромни глоби за това, че спонсорира едно предприятие за сметка на всички останали. Нашата идея винаги е била, че тези договори трябва да бъдат преразгледани, в смисъл такъв, че наистина според нас са неправомерна държавна помощ. Те трябва да бъдат или прекратени, или съответните централи и собствениците им да влязат в нормалните пазарни отношения в енергетиката.

И това, че управляващите скриха това писмо, а ние дори не знаем дали са отговорили на въпросите на Европейската комисия, ме навежда на мисълта, че те умишлено поддържат чужди интереси в енергетиката.

- Какво казва по въпроса новият състав на комисията – вече КЕВР, и новият председател Иван Иванов?

- Ами те са част от всичките тези инсценировки. И няма как да е другояче, защото Иван Иванов е част от екипа на човека, разписвал тези договори начело с Иван Костов в далечната 2001г. Този екип, който управляваше българската енергетика, нито имаше знанията, нито опита да го правят, затова са отдали енергетиката на концесия. А назначаването на Иван Иванов за председател на КЕВР е доказателство за тази теза. Няма как да очаквате да бъдат защитени българските национални интереси. С подписването на тези договори да очакваме, че точно този човек ще направи нещо, е просто абсурд.

- Русия предупреди, че може би ще затвори кранчето на Украйна през 2017г., откъде и ние се снабдяваме с газ. Какво според вас трябва да правим през тези години дотогава?

- Дотогава ние ще ползваме газа, който идва по украинската тръба, ако не стане ситуацията по-лоша – военна или друга, както се случи и през 2009г. Въпросът е наистина какво ще правим след това. Защото ние успяхме да предадем историческите възможности, които имаше България. Както каза Румен Овчаров: „България от кръстопът на инфраструктурни проекти се превърна в център на кръгово движение, което все ни заобикаля.

- Според вас ще се случи ли проектът „Турски поток“?

- Тези хора, които овладяха енергетиката на концесия, още през 1999г. говореха за един проект „Син поток“, ако още някой си спомня. Направих си труда да прочета какво са казали в медиите по този повод Иван Иванов, Иван Костов и някои други, които вече ги позабравихме – Евгений Бакърджиев, Александър Йорданов и т.н.. Та те твърдят тогава, че този проект никога няма да се случи, защото било технически невъзможно, „Газпром“ бил във фалит и нямал пари да построи подобна тръба, нямало пазар за толкова много газ в Турция и изобщо „Син поток“ никога нямало да се случи.

През 2003г. този проект е реализиран и вече 12 години турците много добре си печелят от него. За огромно съжаление в момента гледаме втора серия от същия филм и миналата година същите тези хора с някои допълнения ни уверяваха, че „Турски поток“ няма да се случи. Но нищо подобно няма да стане, „Турски поток“ ще бъде реализиран, както беше реализиран и „Син поток“. И той ще заобиколи България и ние ще изпаднем в абсурдната ситуация всичко, което можеше да мине през нашата територия, да ни заобиколи.

Ами прословутото „Набуко“? За него не се говори вече, но и този газопровод ни заобиколи и от „Набуко“ се превърна в „Транс-анадолски газопровод“, който тръгва от Азербайджан и свършва на турско-гръцката граница. Абсолютно същото ще се случи и с „Турски поток“ - отново ще ни заобиколи – ще мине през Турция, оттам в Македония, Сърбия и ще се върне в Гърция.

- Очевидно геополитическите отношения играят важна роля във всички енергийни проекти. Къде според вас е нашият интерес и как стоим на тази карта?

- Естествено, геополитиката играе важна роля в тези проекти, така е. Но за зла участ, когато нещо зависи и от нас и ние също можем да се включим на геополитическата карта, начело на държавата все се оказват национални предатели. Вероятно имат личен интерес това да е така, но за това ще плащат поколения напред.

- Какво смятате да предприемете в тази ситуация?

- Ние няма да оставим нещата току-така. Ще следим много внимателно развитието на този казус и ще изискваме от управляващите да публикуват отговорите на Европейската комисия и също така ще отправим собствено запитване как ЕК гледа на казуса, за да получим тяхното становище по собствен път. Ще настояваме тези договори да бъдат обявени за неправомерна държавна помощ и оттам нататък да се търси решение. Само за сравнение: известната като „Марица 1“ на регулирания пазар продава за мегаватчас електроенергия за 201.71 лв., „Марица 2“ – за 129.45 лв., а АЕЦ „Козлодуй“ за 48 лв., в пъти по-евтино.

Източник: Гласове, http://bulgarski.pogled.info/news/63850/Upravlyavashtite-skriha-pismo-na-EK-za-Maritsite

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог