понеделник, 9 февруари 2015 г.

През 2001 г. Световната банка искала жилищните входове да станат фирми

През 2001 г. Световната банка искала жилищните входове да станат фирми

01 Декември 2001, автор: Христо Николов

Глоба до 500 лева за липса на уреди от 30 септември догодина

Новите проценти за спряно парно се въвеждат посред зима

Световната банка настояваше неколкократно пред нас през последните години жилищните входове да станат юридически лица, каза вчера шефката на управление "Топлофикации" в Държавната агенция по енергетика Любка Георгиева.

Становището на банката при съгласуването на енергийните закони и разпоредби неизменно е било, че само по този начин щели да се решат проблемите с разпределението на топлинната енергия и сключването на договорите между потребителите и топлофикациите и фирмите за топлинно счетоводство.

Таксите и процентите за изключено парно и новият начин за разпределението на топлоенергията влизат в сила почти веднага - до три дни след като промените в енергийния закон се публикуват в "Държавен вестник". Наредбите за прилагането му са почти готови и на практика за първи път ще ги усетим в началото на февруари, когато дойдат януарските сметки.

Ако във входа няма топлинно счетоводство, 10% от влязлата в сградата топлоенергия задължително се разпределят между всички живеещи в сградата, независимо дали имат или нямат парно. Ако услугата вече е въведена, процентът е между 10% и 30% и се определя по споразумение между всички. Обикновено точният процент се препоръчва от самата фирма, която извършва топлинното счетоводство.

Освен това от 1 октомври 2002 г. лицата, нежелаещи да се включат в индивидуалното измерване, ще платят и глоба между 100 и 500 лева. Това е приблизително и цената на самите уреди и таксите за услугата.

Споровете с некоректни фирми, които прилагат топлинно счетоводство, няма да се решават от Държавната комисия по енергийно регулиране, а от Комисията за търговия и защита на потребителите. За това настояли самите фирми, тъй като дейността им не била предмет на лицензиране от страна на енергийния орган.


(Още за новостите в закона - в понеделник)

Източник: http://www.segabg.com/article.php?id=203892

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог