събота, 28 февруари 2015 г.

Заемите – новият вид рекет по света и у нас

Заемите – новият вид рекет по света и у нас

Публикувано на 16.02.2015 @ 12:43
Автор: Петър Клисаров

/Поглед.инфо/ Кой е най-мощният и печеливш нов вид рекет по света и у нас? Има ли съмнение – заемите, наречени "кредити", тоест "пари на доверие".

След като класическите криминални методи на рекет вече не са доходоносни нито по света, нито на родна почва, голяма част от оцелелите мутри се просмука във властта, преминавайки от бухалките през застраховките и доброволната охрана, "без която не можем", до контрабандата с парите, акумулирани от престъпна дейност. Там вече, сменили анцузите с модни костюми, дооблечени също и във власт, те продължиха организираната си престъпна дейност, удряйки конкуренцията си под претекст, че водят борба с престъпността. И превръщайки се по този начин в монополисти насочиха дейността си към всички сфери, в които има пари: източване на еврофондовете, ликвидиране на здравния фонд, присвояване на научните фондове, обсебване на услугите… Докато не решиха да посегнат на банките.

Така първата, която трябваше да гръмне, бе спасена в потайна доба с пари на данъкоплатеца (защо ли?), но втората гръмна, защото там източването бе в колосални размери и бе неконтролируемо. Сега тече процесът на прикриването на оглозганите пенсионни фондове и отклоняването на малкото ресурс, стига все още да е останал такъв, в неясни посоки. Най-новият тренд, прилаган от нашите управници, на които много им се услади принципа на преразпределението на обществени средства, е безогледното вземане на държавногарантирани заеми. С какви цели? Не е трудно да ги изредим:

За спасяване на банки.

За саниране на панелни блокове.

За рефинансиране на предишни кредити.

За пълнене на дефицитни бюджети, които събират все по-малко приходи.

Какво, всъщност, свърши хибридното правителство за 100 дни?

Властникът със запазените права да слага оценки, се мотаеше из Европа, а четиримата вицепремиери, от които само един е с реален ресор, и то не икономически, а социален, като послушни актьори си изиграха ролите да загубят времето на журналистите и да напълнят новините с поредната доза плява.

В желанието да скрие погнусата си от ниското ниво на колегите си,Меглена Кунева струпа купища клишета, усвоени през годините на европейската си кариера, но не каза нищо смислено. Когато обаче човек чуе изречението, че сегашното правителство управлявало както в Брюксел, вземало решения демократично и с помощта на съответните процедури, че имало отчетност и напреднали техники на държавно управление, на нормалния човек му става ясно какви тотални глупости се говорят.

Колежката на Кунева Румяна Бъчварова – в пълно противоречие с многократно изказаните претенции, че координирали всичко много добре – каза, че прескачали някои процедури и се учели вече да не го правят! Това признание на действащ вицепремиер е повод за незабавно отстраняване от обществен живот. В стремежа си да говори много свойски – нещо, което не приляга на длъжността й – тя се изпусна, че и в предишния мандат не са знаели какво правят и са се учили на наш гръб, но сега вече са се подготвили и затова успели за 10 дни да размразят еврофондовете. Същите еврофондове, които – това трябва да се каже много ясно! – бяха спрени именно заради тях самите. За мънкането на Томислав Дончев може да се каже, че представлява кръстоска между високия наратив "стил Местан" с известен месианизъм тип "Великият архитект на вселената". Доган въведе думи като "заедност", депутатите на самонареклите се реформатори "ваканцуваха", Дончев се явява аватар на Великия Учител – Народа, а Калфин не спира да участва в "единомислието" на правителството тип "орел, рак и щука", лицемерно твърдейки, че мислите им били в пълна хармония и кабинетът имал за приоритет социалната политика. Отново сме изправени лице в лице с поредното хибридно същество: дясно правителство с ярка социална насоченост.

Ако, обаче, трябва да дадем по-точна оценка, цялата политика на ГЕРБ е социално-популистки настроена. Спасяването на една банка и плащането на кражбите на втора е с обществени средства. Санирането е с държавна гаранция, която ще позволи на Българската банка за развитие (държавна банка) да вземе заем с цел разпадащите се панелки от епохата на развития социализъм да бъдат облечени в лъскава опаковка, но плащането на лихвите и главницата по този заем отново ще дойде от общите ни пари. Защото няма откъде другаде. И тук възниква закономерният въпрос: защо трябва частни имоти да се ремонтират с държавни пари? Що за нелепа философия на управление е това?

Така стигаме до венеца на гербаджийското управление: то ще вземе за 3 години 8 милиарда евро заем, прокаран като решение без дебати, за да покрие заплати в администрацията, плащания по предишни заеми и лихви, а също и съфинансиране на европроекти, отключващи фондове, предназначени преди всичко за оплячкосване от придружаващата управниците ни гладна " фауна".

Какво е заключението? Държавният дълг от 17.3% през 2008 г. само след година-две ще нарасне до към 50% от БВП. Защо ли? Защото така трябва! Не може да се отличаваме като бяла лястовичка сред "развитите държави", които държат държавната им задлъжнялост да не пада под 100% от БВП. Че кой иначе ще храни големите транснационални банки?

Накрая искам да насоча вниманието на управляващите и задкулисните играчи към писмото на милиардера Ник Ханауер , NICK HANAUER, към събратята му милиардери.

Писмо от ултра богаташ- "До моите отвратително богати събратя в Америка: Хората с дървени вили идват"

(Ultra-rich man's letter: "To My Fellow Filthy Rich Americans: The Pitchforks Are Coming" Seeing where things are headed is the essence of entrepreneurship. And what do I see in our future now? I see pitchforks. Unless our policies change dramatically, the middle class will disappear, and we will be back to late 18th-century France. Before the revolution. And so I have a message for my fellow filthy rich, for all of us who live in our gated bubble worlds: Wake up, people. It won't last. If we don't do something to fix the glaring inequities in this economy, the pitchforks are going to come for us.) С пълния текст на писмото можете да се запознаете на сайта: http://forerunnerchronicles.com/ultra-rich-mans-letter-fellow-filthy-rich-americans/

Ето и превода на български: "Да виждаш накъде вървят нещата, е същината на предприемачеството. Какво виждам аз да се мержелее в близкото бъдеще? Виждам хора с дървени вили. Ако нашата политика не се смени драстично, средната класа ще изчезне и ще се върнем във Франция от ХVІІІ в. Във Франция отпреди революцията. И затова аз имам послание към моите отвратително богати събратя: Ехооо, събудете се! Така няма да изкараме дълго. Ако не направим нещо, за да поправим крещящите несправедливости в икономиката, която сме построили, хората с вилите ще дойдат за нас".

В този ред на мисли да попитам: къде са хубавите-умните-имотните, които обърнаха София с хастара нагоре през 2013 г. само затова, че Делян Пеевски в продължение на един ден бил избран за началник на ДАНС? През миналото лято, както се говори, откраднаха 5 милиарда лева чрез фалита на КТБ, сега, според наблюдатели, ще откраднат 2 пъти по 16 милиарда лева (защото горе-долу главницата плюс лихвите ще е толкова-бел. а.).

Ехооооооо, къде сте? Да не сте в правителството?

-----------

Петър Клисаров, политолог.

Източник: БГНЕС, http://svetoven.pogled.info/news/62444/Zaemite-noviyat-vid-reket-po-sveta-i-u-nas

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог