събота, 14 февруари 2015 г.

АТАКА потърси сметка в НС за шоковото увеличение на тока

АТАКА потърси сметка в НС за шоковото увеличение на тока

13.02.2015 - Народното събрание - парламентарен контрол

Хората спестяват пари преди всеки зимен сезон, за да могат да си платят тока. Няма нормална страна, в която това да се прави, обърна се депутатът от АТАКА Александров към енергийния министър 


Депутатът от АТАКА от избирателен район Търговище Николай Александров подхвана министъра на енергетиката Теменужка Петкова за увеличаващата се цена на тока.

По време на мандата си служебният министър на икономиката Васил Щонов изказва мнение, че сектор „Енергетика“ е управляван изключително лошо през последните 5-10 г. Ако не бил управляван така, нямало да има такава дупка в бюджета на НЕК. Визира се, че дори е трябвало цената на електроенергията да се повишава плавно и всичко щяло да бъде наред. Дупката в НЕК е близо 4 млрд. лева според данните, които изнася Щонов.

"А беше ли направен анализ каква част от нея се дължи на т.нар. „възобновяеми енергийни източници“, както и очевидно несправедливите договори подписани с ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3"?, попита Александров и настоя да разбере каква е точната икономическа логика за шоковото увеличение на цената тока с 10%? „Кога ще бъдат преустановени порочните практики в сектор „Енергетика“, така че да не излизат на гърба на обществото?“, продължи с въпросите депутатът от АТАКА.

Министър Петкова отговори, че цената на тока е в компетенциите на ДКЕВР, която е независима комисия. Според нея порочните практики в енергетиката ще се прекратят с бързи и непопулярни мерки. Петкова заяви, че се водят и преговори с американските централи за намаляване цената на тока, който се произвеждат.

Александров беше категоричен, че Петкова не е отговорила конкретно на въпроса. „Щом има министър, който излиза и казва, че цената трябва да се вдигне, трябва да има и министър, който да излезе и да обясни защо трябва това да стане“, заяви Александров.

Той беше категоричен, че хората искат да знаят дали утре цената на тока ще се вдигне ли ще падне, а не да се прехвърля проблемът към ДКЕВР. По думите му хората очакват също, дали ще паднат сметките им след като се водят преговори с американските централи.

Александров допълни, че 100 дни чака отговор на въпроса дали ще се вдига или не цената на тока. „Разберете, че преди всеки зимен сезон хората спестяват пари, за да могат да си платят цената на тока. Няма нормална страна, в която това да се прави“, заключи Александров.

Източник: Алфа ТВ, Прессъобщение на ПП Атака

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог