вторник, 10 февруари 2015 г.

Отворено писмо до Би Ти Ви относно опита за цензура от страна на министър Павлова

Отворено писмо до Би Ти Ви относно опита за цензура от страна на министър Павлова

16 януари 2015, петък | публикувано от Магдалена Ташева

Магдалена Ташева
Дo Би Ти Ви Медиа Груп

Копие до: Информационна агенция „Блиц“


Уважаема редакция,

В отговор на отвореното писмо на министъра на регионалното развитие и благоустройството, г-жа Лиляна Павлова,
http://www.blitz.bg/news/article/313923
изпратено на 15 януари вечерта до вас, а днес репродуцирано в десетки медии,
http://pik.bg/лиляна-павлова-скочи-срещу-би-ти-ви-news273194.html
което визира
моето участие в сутрешния блок на Би Ти Ви на 15 януари т.г.
http://btvnovinite.bg/video/videos/tazi-sutrin/izmama-li-e-predstojashtoto-sanirane-za-4-mlrd-lv.html

и отправя крайно необосновани обвинения към телевизията и водещата, настоявам да уточня следното:

1. Министър Павлова е възмутена от липсата на „компетентен събеседник”, изразяващ нейната и на правителството гледна точка за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните сгради, което (според нея) превърнало изразената от мен позиция в „литературно четене на информация със съмнителен характер, внушаваща недоверие и уронваща престижа на институциите на Република България”. По-нататък министър Павлова подсказва на редакцията на БТВ Медиа Груп кои са „правилните хора”, които трябва да бъдат канени във вашите студиа по темата, така че в ефира на Би Ти Ви да звучи само гледната точка на правителството – „представител на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите, на Българската банка за развитие, на Националното сдружение на общините, на кметовете”…

Имам удоволствието веднага да поканя министър Лиляна Павлова на телевизионен диспут по темата утре, 17 януари (събота) от 16:00 часа в предаването „В окото на бурята” на телевизия АЛФА. Очакваме я! 

Ако министър Павлова е възпрепятствана да участва, вместо нея може да дойде кой да е от нейните колеги, които тя в отвореното си писмо ви е поръчала да каните. За нас той ще бъде желан гост.

2. Не отговаря на реалностите твърдението на министър Павлова, че липсата на такъв събеседник е лишило дебата от „другата гледна точка”. Вярно е по-скоро обратното – другата гледна точка за санирането на панелните блокове, тази на правителството и лично на министър Павлова, се сипе като лавина от всички медии и то от години. Тази гледна точка отдавна преодоля и най-лежерните определения за информация, за да се превърне в пропаганда, разпространявана от президента и бивш строителен министър Росен Плевнелиев,
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/02/12/2001893_rosen_plevneliev_do_2020_g_triabva_da_budat_sanirani/

от неговата заместничка в МРРБ и впоследствие двукратна служебна вицепремиерка Екатерина Захариева,
http://offnews.bg/news/България_1/Държавата-ще-подпомага-санирането-на-бедните-домове_176195.html?allr=true&order=DESC

 от бизнес кръговете около „Икономедия” (виж пиар събития като годишния форум „Зелена икономика” 2011
http://www.economedia.bg/eventinfo.php?guid=1028485
и 2012 г.,
http://www.economedia.bg/eventinfo.php?guid=1786836
организиран от споменатата медийна група), в българския парламент от ПГ ГЕРБ под формата на брошури и презентации и т.н. Самата Би Ти Ви неведнъж е предоставяла ефира си, и то лично на министър Павлова за тази пропаганда. (Виж „Урок по саниране от министър Лиляна Павлова. Знания почерпи и премиерът Борисов”, btvnovinite, 12 април 2012 г.)
http://ladyzone.bg/article/bulgaria/obshtestvo/urok-po-sanirane-ot-ministr-lilyana-pavlova.html

Досега липсваше противоположното гледище, което предупреждава собствениците на апартаменти в жилищни кооперации за риска, който поемат, ако се сдружат в юридическо лице, което може да бъде фалирано. Досега Министър Павлова не е дала отговор на въпроса защо  е нужно собствениците в един вход да регистрират юридическо лице, т.е. фирма, след като и Общото събрание на собствениците, според Закона за управление на етажна собственост, може да кандидатства със свое решение за еврофондове, бюджетни и други средства за саниране и ремонти на блока. Фирма се регистрира, когато трябва да се поеме финансова отговорност.

Аз благодаря на Би Ти Ви, че ми даде възможност да предупредя обществото за този риск.

3. Намирам за абсолютно недопустим арогантния тон, с който министър Павлова отправя лични нападки към водещата на сутрешния блок, г-жа Биляна Гавазова, назидава я как се води предаване и изисква от нея да заеме позицията на властта, без да изразява колебания в нейната правилност. Истината е, че г-жа Гавазова се опитваше всячески да защити официозното гледище, прекъсваше ме или говореше едновременно с мен именно с цел да защити въпросната Национална програма за саниране на жилищните блокове, която – по мое мнение, което имам право да изразявам, без да се оправдавам пред когото и да било! – има висок корупционен потенциал.

Представителите на изпълнителната власт нямат право да изискват обяснение дали изразените в дадена медия позиции са на редакцията, или на нейните автори и водещи (освен ако редакцията сама не пожелае да уточни това). Редакцията на една медия не може да бъде отговорна пред изпълнителната власт за становища, изказани от гости в студиото. Със заплашителното изискване редакцията на Би Ти Ви и/или лично водещата да се извинят публично за „подклаждането на недоверие и съмнение към Програмата”, която Лиляна Павлова ръководи, последната явно има за цел да дисциплинира българската журналистика.

В случая с писмото на Павлова, което е отворено, т.е. адресирано до широк кръг средства за масова информация, е налице флагрантен опит (надявам се, неуспешен) за налагане на цензура върху редакционната политика и култивиране на автоцензура у водещите журналисти. След като го прочетат, те ще знаят какво да говорят, кого да канят/интервюират, както и това, че ако не се подчинят, ще станат мишена на министерски гняв по примера на г-жа Гавазова. В една Франция, да речем, подобен опит за контрол на мисълта би бил достатъчно основание за оставката на министър Павлова заради незачитане на конституционните права на гражданите (чл. 39 и чл. 40 от Конституцията на  Република България) и превишаване на властовите й правомощия.

4. Участниците във форумите „Зелена икономика”, сред които и министър Лиляна Павлова, неведнъж са изтъквали, че санирането на панелните блокове в България ще струва минимум около 4 милиарда лв.

http://www.darikfinance.bg/novini/49885/4+%EC%E8%EB%E8%E0%F0%E4%E0+%EB%E5%E2%E0+%F2%F0%FF%E1%E2%E0%F2+%E7%E0+%F1%E0%ED%E8%F0%E0%ED%E5+%ED%E0+%EF%E0%ED%E5%EB%EA%E8

Възниква въпросът кое обстоятелство свали тази стойност 4 пъти, до цитираните от г-жа Павлова 1 милиард лв. Надявам се, че той ще намери своя отговор в предстоящите дебати между гражданското общество и представителите на изпълнителната власт.

С уважение,

Магдалена Ташева,

Народен представител в 43-то НС

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2015/01/70209/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог