понеделник, 9 февруари 2015 г.

Парадокс е хората да ползват по-малко ток, а да плащат повече

Парадокс е хората да ползват по-малко ток, а да плащат повече


Публикувано на 27.01.2015 @ 12:52
Автор: Еленко Божков

/Поглед.инфо/ В никакъв случай проблемът не е само в отчитането на сметките за ток. Проблемът е идентифициран много добре и е вече статистически. Разликата от зимата на 2012-2013 и сега е в това, че имаме едно стремително намаляване на консумацията на електрическа енергия за регулирания пазар.

За 2012 г. това потребление на регулирания пазар е 22 млрд. киловатчаса, докато 2013 – 2014 г вече е 16 млрд. киловатчаса.

Ние не знаем какво ще бъде в периода 2015 -2016 г. – за новия ценови период. Но, ако продължава това намаление, нещата стават драматични. Аз го подчертавам и ще го подчертавам винаги – драматични ще са, защото произвежданата и задължителна за изкупуване електрическа енергия от двете американски централи и ВЕИ-тата е много повече от тази, която се консумира от регулирания пазар.

Това, което се предприема от новия министър на енергетиката е добър и правилен ход, но аз, без да си позволявам да давам съвети отстрани, искам да подскажа едно – моля ви, вижте възможностите да нотифицирате Закона за енергия от възобновяеми източници и двата договора с американските централи в най-къси срокове, защото това ще даде възможност Европейската комисия да реагира със задължителните за нея срокове.

С жалбите, които ние подадохме до ЕК за неправомерна държавна помощ и прекомерната държавна помощ за ВЕИ-тата, ние направихме първата стъпка, сега трябва да се направи втората стъпка. В това време преговорите трябва да текат.

Второто, предприето от правителството и министъра действие или намерение да се мине на нова система за префинансиране или за насърчаване на производителите от ВЕИ, са по-добър ход. Но за него трябва време. Всичко друго са приказки на пазара. Вече не съществуват възможността, която имахме – да можем да вземем като приходи от търговията с емисии.

Санирането ще доведе теоретично до общо намаляване на консумацията на електрическа енергия с около 40%. Това пак ще се отрази върху крайната консумация или крайното потребление на регулирания пазар. Представете си, че то намалява с още 40%, е ми тогава тази енергия от "Марица изток" - 1 и "Марица изток" – 3 и от ВЕИ-тата става още по-непотребна, защото е скъпа и няма кой да я консумира. Като обявят, че трябва да се натоварят отново с по-висока цена потребителите, защото няма кой друг да плаща и да потребява тази енергия, се получава пълен абсурд. Така че битовият потребител хем ще намали консумацията на електрическа енергия, хем ще трябва да плати увеличената цена, за да има кой да плаща енергията от дългосрочните договори.

--------------

Еленко Божков, енергиен експерт, бивш член на ДКЕВР

Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/61895/Paradoks-e-horata-da-polzvat-po-malko-tok-a-da-plashtat-poveche

Откакто Еленко го напуснаха, взе да споделя истини в медиите, но навремето смело вдигаше цените заедно с другарите Семерджиев, Шушулов, и другарките Евгения Харитонова и Светла Тодорова. Дали и той се е облажил с по 100 хиляди лева за всеки процент увеличение, както изнесе данни 2013г. по ТВ Алфа, депутат Магдалена Ташева? До момента това твърдение не е опровергано от никого!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог