понеделник, 9 февруари 2015 г.

Без конкурс избраха изпълнителя за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”

Без конкурс избраха изпълнителя за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”


Публикувано на 16.01.2015 @ 15:02
Автор: Калина Андролова

/Поглед.инфо/ Интервю на Калина Андролова с Румен Овчаров: 
 АБВ ще направи грешка, ако започне да влиза в лявото пространство на БСП. На АБВ пътят е към центъра.

Основателно ли беше обвинението на Путин от Анкара, че България не е в състояние да взема самостоятелни решения? Тоест, че не е суверенна държава.

Важното и съдържателното е, че България загуби поредния геостратегически инфраструктурен проект, който трябваше да премине през територията на страната. И чрез който България трябваше да реши както конкретните си икономически проблеми от гледна точка на кризата, така и геостратегическите от гледна точка на осигуряване на енергийната си независимост и сигурност.

Въпросът е, че руският президент обвини България за основен виновник.

Едва ли е чак толкова изненадващо, като имаме предвид какво се случи в България не само през последната една година, а през последните четири-пет години, откакто беше подписано споразумението за „Южен поток”. Протаканията по времето на Бойко Борисов. Вие сигурно сте забравили, но през 2010 г. беше подписана пътна карта за това как ще се реализира проектът, която не беше изпълнена. През 2012 г. правителството на Бойко Борисов подписа инвестиционно предложение, постигна големите успехи с намаленията на цената на природния газ за България със седем-осем месеца по-късно, отколкото тя беше намалена в европейските страни, и т.н. Протакането продължи и по времето на правителството на Орешарски. Нещо повече, стигна се според мен до недопустимото разпореждане на министър-председателя да се спре проектът след посещението на американски сенатори.

Как ще коментирате този случай?

Той сам по себе си е достатъчно показателен. Австрийският президент Фишер на същите тези сенатори просто им каза, че той не определя с кого САЩ да сключват сделки, за да му определят те какви сделки ще сключва. Но българският премиер се поддаде на натиска на американците и на Барозу. Малко по-късно президентът ни направи също достатъчно красноречиви изявления в тази посока. Да не говорим за писмените разпореждания на министъра от служебното правителство. Ние дадохме достатъчни поводи на руския президент Путин да направи такава констатация. Тъжното ще бъде обаче, ако на базата на тази констатация завалят сега претенции и искове формално към България за нереализирани ползи или за директни загуби. Защото инвестициите, които са направени, са над 4 милиарда евро. Това се отнася и за подготовката за изграждането на подводната част от газопровода.

АЗ БЯХ ПРЕДЛОЖИЛ ПРЕДИ ВРЕМЕ АМЕРИКАНСКИЯТ ПОСЛАНИК УОРЛИК ДА ОТИДЕ НА „ПОЗИТАНО” 20, ДА СЪБЕРЕ РЪКОВОДСТВОТО НА БСП (БИВШЕТО) И ДА ИМ ИЗКАЖЕ ЕДНА ГОЛЯМА БЛАГОДАРНОСТ!

Имаше ли изобщо вариант българските правителства да не провалят „Южен поток”? Въпрос на невежество или въпрос на чужда агентура из нашата висша власт е прекратяването на проекта?

Въпрос на слугинаж. Аз съм доволен, че като министър оставих на масата тези четири проекта, и то в процес на реализация. Имам предвид и „Бургас-Александруполис”, и „Белене”, и „Южен поток”, и „Набуко”. Правителството на Бойко Борисов ще остане в историята с това, че унищожи тези четири проекта. Между другото, ако те бяха реализирани, България сега щеше да бъде съвсем друга страна на геостратегическата карта на Европа. И изобщо нямаше да влезем в тази икономическа криза, в която пак ни вкара правителството на Бойко Борисов. Може би прекалявам с това „Бойко Борисов”, но много е тъжно, когато си вложил огромни ресурси и сили, за да постигнеш нещо, виждаш как идва някой, който даже не разбира за какво става дума, и с лека ръка го унищожава, за да си гарантира собственото спокойствие.

Враговете на руските проекти в България буквално са окупирали публичното пространство, те са страшно активни, много убедителни. В медиите има доминация само на едната теза. Това е проблем на публичното ни пространство.

Това е проблем на т.нар. независими експерти. Аз с тези независими експерти се разправям повече от 15 години и си плащам цената за позициите. Същите експерти през 1998 г. обясняваха, че „Син поток” не може да бъде построен, че това е технологично невъзможно. Същите експерти, буквално същите имена. Тогава Иван Костов гордо твърдеше, че България е незаобиколим фактор и водеше война с „руския империализъм”. Само че малко по-късно „Син поток” стана факт. И той беше изграден с нашите пари, с парите, които България трябваше да получи от транзитни такси. Защото транзитът през България трябваше да бъде около 30 милиарда куб. метра. А той си остана на равнището 13-14 милиарда куб. метра. С нашите такси, които трябваше да получим, руснаците изградиха „Син поток”. Сега ще се получи същото. С парите от транзитните такси, които България трябваше да получи от „Южен поток”, ще бъде изграден „Турският поток”, при това на значително по-ниска цена.

„Син поток 2”.

Не. „Турски поток”, защото заради безгръбначието на българските политици, услужливостта на ЕС и първосигналния негативизъм на САЩ Турция се превръща в незаобиколим геостратегически фактор. И в крайна сметка аз не разбирам на кого слугуват тези хора. Не е ли ясно за всеки нормален човек, че за страна като България най-евтиният начин да осигури енергийната си сигурност е на принципа на взаимната зависимост. Тоест независимост на основата на взаимната зависимост. Ако Русия транзитира през България 30% от износа си на природен газ, ако тран зитира 10% или 15% от износа си на петрол, не е ли и тя самата зависима от България?! Ако към това бяхме добавили и „Набуко”, който ни доставяше газ от съвсем друг източник по съвсем друг маршрут, не ставаше ли ясно, че България гарантира и сигурността си, и независимостта си. И то, без да харчи излишни пари, а, напротив, печелейки. Само че ние си приказваме за някакви интерконектори, които ще ги заровим в земята и ще чакаме някога нещо да се случи и по тях да потече газ. Но никой не казва откъде ще потече този газ и колко ще струва.

Изказа се един „експерт от Виена”, който каза, че с това, че ние сме причината за прекратяване на „Южен поток”, всъщност сме си вдигнали рейтинга в ЕС, реабилитирали сме се като „ясни демократи”? Провалът за нас бил нещо като успех…

То се вижда колко сме си вдигнали рейтинга. Standard&Poor’s казаха, че вече сме боклук. Като рейтинг. Дадоха ни рейтинг Junk – боклук. Бойко Борисов точно ей така ни вдига рейтингите. Осем милиарда са ни задълженията от предното му правителство. Сега, като гледам, още първата година ще са нови 8 милиарда. Ако продължим още малко, рейтингът ни ще се върне там, където беше през 1997 г. Оценка за рейтинга ни дават и чуждите инвеститори, вижте срива на чуждестранните инвестиции през последните месеци.

Цялото интервю прочетете тук
http://a-specto.bg/rumen-ovcharov-interview-kozloduy/

Източник: а-spectohttp://bulgarski.pogled.info/news/61614/Bez-konkurs-izbraha-izpalnitelya-za-sedmi-blok-v-AETS-Kozlodui

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог