понеделник, 9 февруари 2015 г.

БОРИСОВ САМ СПРЯ „ЮЖЕН ПОТОК” И „БЕЛЕНЕ”, СЕГА ЗАВИЖДА НА ТУРЦИЯ

БОРИСОВ САМ СПРЯ „ЮЖЕН ПОТОК” И „БЕЛЕНЕ”, СЕГА ЗАВИЖДА НА ТУРЦИЯ


6 февруари 2015, петък | публикувано от Стела Кирилова

Преди пет години Бойко Борисов инспектира
площадката на АЕЦ „Белене” и я обяви за гьол
Действието е основен показател за един политик, когато е станал министър-председател. През тази седмица Борисов изказа едно твърдение, което пак ме развесели. Това е заглавието: „Борисов: Защо Турция да има руски реактори, а ние не?” След което поиска от САЩ гаранции за седми блок, а от Москва газ на цената на Германия. Интересно. Сега, къде е пиар моментът? Защото това е само пиар акция. Къде е измамата? Къде е манипулацията? През 2011 година ти спираш АЕЦ „Белене”. Казваш, че това е един гьол, преди това си твърдял, че това е много важен обект за нашата сигурност, енергетика и т.н. След което питаш „защо Турция има руски реактор, а ние не”. Как се нарича това?

АЕЦ „Белене” беше много изгоден за България проект, който досега щеше да бъде построен. Руснаците поемаха цялата стойност по построяването, не искаха живи пари, искаха изплащане с ток в продължение на 19 години и след това АЕЦ „Белене” оставаше 51% българска.

По-изгодна от тази оферта не сме получавали

нито от американци, нито от японци, нито от финландци, нито от ескимоси. Няма. Руският проект беше спрян, след като Хилъри Клинтън дойде тука и каза на Бойко Борисов: „Спираш този обект. Край. Така казва Америка и ти ще се подчиниш”. И той се подчини. И сега пита: „Защо в Турция строят руски реактор”? Ами, защото Турция си води държавната политика, за разлика от нас. Защото Турция не се гнуси от руските реактори, те са най-добрите в света. Турция си гледа интереса, за разлика от нас и веднага покани руските специалисти да построят там ядрена централа. Между другото български специалисти вече бягат да работят на тази турска ядрена централа, която всъщност е руска като производство.

Следващият му въпрос е, защо Москва не ни продава по-евтин природен газ, а ни го продава малко по-скъпо, отколкото на Германия? Не знам какви съветници има господин премиерът, но те би трябвало да му кажат, че в сравнение с България, Германия купува в десетки пъти по-големи обеми природен газ. Основно правило в търговията е, когато продаваш големи обеми, да намалиш цената.

Господин премиер, Москва продава природния газ на Германия по-евтино, отколкото на България, защото Германия купува десетки пъти по-големи обеми газ от България. Ако този отговор не ви задоволява,

ще ви дам още един отговор

Защо Москва не намалява цената на природния газ? От взаимна симпатия ли да го направи? Нали искате всичко да бъде на твърди икономически отношения, нали не признавате българо-руската дружба. Нали Русия е лоша, нали Русия е била диктатура, нали Путин бил диктатор, така пише във всички български медии и така говорят всички политици от вашата партия, господин Борисов?

Вашият министър на отбраната и предишният служебен министър, който също беше ваш, обяви Русия за враг. Ти обявяваш една държава за враг и искаш тя да ти продава по-евтино газ. Каква е тази логика? Как си обяснявате да стане това? Ако бяхте национално отговорно мислещ, нямаше да спирате „Южен поток”. Защото „Южен поток” го спря вашето правителство.

Значи ти се договаряш години наред с Русия, уговаряш един огромен европейски проект, България гарантира, че ще участва в него. България има изгода от него. В един момент казваш: „Няма да играем, защото така ни казаха от Вашингтон”, след което искаш Русия да ти продава по-евтин газ.

Господин Борисов, замисли се и ще видиш, че с тези свои изявления предизвикваш присмех у хората, те не са глупави. Те разсъждават, те могат да вържат две и две и колкото и да ги манипулира медийната атмосфера у нас.


Коментар на Волен Сидеров в предаването „Неделник“ по ТВ Алфа от 01.02.2015 г.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2015/02/борисов-сам-спря-„южен-поток-и-„бел/

Воинът Боец казва:
08.02.2015 в 20:33
БОРИСОВ НЕ ЗАВИЖДА НА ТУРЦИЯ А ИЗПЪЛНЯВА ПЛАНА НА ТУРЦИЯ. (И САЩ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог