вторник, 16 юни 2015 г.

ЗАМ.-МИНИСТЪР ИЗНЕНАДВАЩО ПРЕД РОЙТЕРС: ТЕГЛИМ ОЩЕ 1 МЛРД. ЗАЕМ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ-ОВЕ

ЗАМ.-МИНИСТЪР ИЗНЕНАДВАЩО ПРЕД РОЙТЕРС: ТЕГЛИМ ОЩЕ 1 МЛРД. ЗАЕМ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ-ОВЕ

29 май 2015, петък | публикувано от Стела Кирилова

Новият заем допълнително ще натовари НЕК,
която е пред фалит, а американските централи ще
продължат да продават гарантирано скъп ток
Държавният Български енергиен холдинг /БЕХ/ обмисля да вземе синдикиран заем от близо 1 млрд. лева, с които да плати забавените си задължения към две американски топлоцентрали в страната, съобщи заместник-енергийният министър на България Николай Николов за агенция Ройтерс.

„В момента провеждаме разговори с финансовото министерство, за да се предостави държавна гаранция за заема в размер на 1 млрд. лв”, каза той като допълни, че ще е много добре кредитът да бъде осигурен до края на юни.

Според Николов разговорите с кредиторите ще започнат веднага щом държавните гаранции бъдат предоставени, но предварителни неофициални преговори са показали, че има интерес за отпускането на подобен заем. Той допълни че все още не е решено дали гаранциите ще бъдат към БЕХ или към неговото дружество НЕК.

България се съгласи да изплати своите забавени плащания към ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица изток 1” и ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3” до края на юни, които са на стойност от 800 млн. лева. Тези плащания са част от сделка с двете компании за намаляване на цените на електричеството, което произвеждат за страната. Срещу парите в брой американските централи обещават да намалят цената на продавания от тях ток през следващите десет години.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2015/05/зам-министър-изненадващо-пред-ройтер/


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог