вторник, 16 юни 2015 г.

КНСБ и "Бизнесът": Държавата да си върне двата американска ТЕЦ-а

КНСБ: Държавата да си върне двата американска ТЕЦ-а

16.06.2015 15:57

Четвърто правителство вече не може да предоговори цените с двата американски ТЕЦ-а, направили са го само за част от студения резерв. Ако договорите са такива и не можем да се справим с ценообразуването, а страда бизнесът, икономиката умира, домакинствата не могат да плащат. Стига сме тупали топката. Какво може да направи държавата, освен да си ги откупи наново. Това заяви във Варна председателят на КНСБ Пламен Димитров, който беше на отбелязване на 25-годишнина на Независимата федерация на енергетиците у нас.

Според него, ако се вкара целият държавен ресурс, цената на тока ще е поносима за българския бизнес и за българското домакинство, предаде Стандарт нюз.

Според синдикалния лидер най-накрая трябва да сложим на масата ценообразуването, каквото искаме да бъде, а не както някой иска да ни го дава. Ценообразуването започва от там – кои и как връщат дълговете в системата, от там започва и голямото натоварване. Според шефа на НЕК Петър Илиев задърженията са вече 3.3 млрд. лева. От тях 1.3 млрд. лева са към производителите на ел. енергия.

"Тези 15-20 % увеличение на цената на тока, за които говори бизнесът, са много, но какво решават те, нека питаме председателя на КЕВР. Решават ли въпроса с тези задължения на НЕК или решават някакви палеативни местни проблеми за това шестмесечие", каза Пламен Димитров. Според него дългът заплашва да срути системата и той за пръв път чул от шефа на НЕК, че есента може да фалира. В най-голямото минно предприятие - мини Марица-изток, линиите и багерите са спрели, няма кой да подава въглищата. Според синдикалиста част от този дълг – към АЕЦ „Белене" и „Цанков камък", общо в размер на 1.6 млрд лева, трябва да се преуреди като държавен дълг. А когато трябва да плащаме всички данъкоплатци, нека да се разбере вече кой е виновен, стига сме се крили зад политически решения, призова
Димитров.

Източник: http://society.actualno.com/KNSB-Dyrjavata-da-si-vyrne-dvata-amerikanska-TEC-a-news_479024.html

Припомняме, че още преди 2 години: Бизнесът поиска държавата да изкупи ТЕЦ-ове "Марица-Изток"

22.07.2013 12:20

По повод на обсъждането на новите цени на електроенергията, което е предвидено за днес, от Българската стопаска камара публикуваха официална позиция. В нея се казва, че е необходима е радикална промяна в сектора.

За тази цел държавата трябва да изкупи правата или собствеността на ТЕЦ „Марица изток“ 1 и 3, както и на ВЕИ, с целево набран ресурс, извън заложеното в бюджета на страната, и да приведе към пазарни условия ценообразуването на тези производства.

Освен това, от камарата настояват цените за износ на ел.енергия да не са по-ниски от тези за вътрешно потребление, тъй като това прави продукцията на българските фирми неконкурентоспособна, предаде БЛИЦ.

Предлага се и средствата от продажба на квоти СО2 да се насочат към енергийноефективни технологии в индустрията, а  не към покриване на ценовите разлики от производството.

Източник: http://business.actualno.com/Biznesyt-poiska-dyrjavata-da-izkupi-TEC-ove-Marica-Iztok-news_432204.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог