петък, 26 юни 2015 г.

Кабинетът прехвърли решението за цената на тока на НС. ГЕРБ искал комисия за ВЕИ, щял да търси политици с интереси

Кабинетът прехвърли решението за цената на тока на НС. ГЕРБ иска комисия за ВЕИ, ще търси политици с интереси


13:54 | 21 юни 2015 / Редактор Георги Брандийски

Призоваваме Народното събрание да организира
дискусия в пленарна зала с целия състав на КЕВР,
каза Томислав Дончев
Сн.: БГНЕС
Кабинетът обеща редуциране на разходите в държавната енергетика с по 10% годишно за период от 3 години. Той е против прибързани решения и решения под натиск.


Българското правителство също било "против" повишаване цената на електроенергията, съобщил вицепремиерът Томислав Дончев след среща в Министерски съвет във връзка с цените на тока, свикана извънредно от премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Според плановете на енергийния регулатор цената на тока за повечето предприятия ще нарасне с 13 до 20 процента от 1 юли. Аргументът на КЕВР е, че ако не бъде увеличена цената "задължение към обществото" за стопанските потребители, в системата се отваря дупка от 285 млн. лв. и трябва цената на тока за хората да е със 17% по-висока. Бизнесът заплаши с протести. Борисов обеща да протестира с тях.

Повече от два часа и половина министри от кабинета проведоха съвещание, след което кратко изявление пред медиите направиха Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Призоваваме Народното събрание да организира дискусия в пленарна зала с целия състав на КЕВР, на която всички политически сили да имат възможност да се запознаят с данните и с доклада на комисията и да се коментира тяхното предложение, обяви Томислав Дончев.

Според него ако има различни виждания и подходи, за посоката, по която да се върви към балансиране на системата, нека парламентарните сили да коментират това с регулатора, призова той.

България имала "независим" регулатор, който не е посочен от българското правителство, припомни Дончев. По думите му, след промените в закона, КЕВР е функция на парламента.
"Независим", а? От #КОЙ парламент? От този, в който 140 дупетати имат ВЕИта!?!?
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/06/140.html

"Всички политически сили, без една (без ПП АТАКА), са представени с комисари в регулатора. Те имат възможност да се информират и да участват в процеса на взимане на решение, подкрепяйки или не дадено решение. Ако регулаторът дължи отчетност на някого, това е парламентът", коментира Дончев. Всички "комисари", дефакто комисионери, са гласували ЗА ПОСКЪПВАНЕТО!

Кабинетът държи на съвършено прозрачна процедура - нека бизнесът, потребителите, производителите и т.н. да имат възможност да се запознаят със ситуацията.

"Предложения от наша страна, призив към регулатора и идеи, може да се тълкува като вмешателство в работата на КЕВР - не можем и не искаме да си позволим това", каза Дончев. Според него спектърът на възможните решение не е толкова голям - "или говорим за нови мерки, свързани с ограничаване на свръх подпомагането, или говорим за различни ценови равнища".

Все пак Дончев намекна, че европейската практика включва и други мерки, които могат да се обсъдят в парламента - например в Португалия и Италия има специални данъци по отношение производителите, които са свръх подпомогнати, като това са най-вече ВЕИ.
Когато АТАКА въведе 20% такса върху печалбите от ВЕИтата, точно ГРОБАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Педеросен ПедалЕВНелиев нареди на Конституционния Съд да я отмени!

"Ние сме против прибързани решения и решения под натиск. Нека държавните органи, които имат преки отговорности - регулаторът и парламентът, съвършено публично да извадят и анализират всички факти и да предложат решения. Ако им е необходима експертна подкрепа, правителството е на разположение", посочи Томислав Дончев.

Преди да обяви взетите на срещата решения Дончев сподели учудването си, че това предложение на КЕВР среща несъгласие сред основните политически сили. "Чухме изявления от много от централите, че всички са против предложението. Учудващо е, защото в състава на КЕВР, посочен от парламента, има представители от всички парламентарни сили, без една", коментира той.  Какво има за коментиране - ЛИЦЕМЕРИЕТО НА СЕДМОРНАТА КОАЛИЦИЯ Е ОЧЕВАДНО. Толкова е прозрачно!

По отношение на БЕХ и НЕК Дончев посочи, че в комплекс с всички останали мерки, трябва да се предприемат и стъпки към редуциране на разходите. "Ние можем да поемем ангажимент за редуциране на разходите в държавната енергетика с 10%", каза той, а Петкова уточни, че става дума за 10% на година за период от три години.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tok-tzena-izbori2013-kevr-19329645

ГЕРБ иска комисия за ВЕИ, ще търси политици с интереси

16:23 | 21 юни 2015 / Редактор Георги Брандийски

Според Добрев дефицитът в енергетиката се дължи на
нескопосано управление на кабинета Орешарски,
както и Министрите на тиквата - Дебил Добрев и Трайчо
Трайков от ЕВН.
Сн.: БГНЕС
ГЕРБ щял да предложи парламентарна комисия, която да разследва кои са собствениците на ВЕИ проекти и кои са хората, приели закона за да се възползвалиот него. 

От #КОЙ парламент? От този, в който 140 дупетати имат ВЕИта!?!?
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/06/140.html


Това каза председателят на комисията по енергетика в НС по време на пресконференция в централата на ПП ГЕРБ, цитиран от "Фокус"..

Според Добрев дефицитът в енергетиката се дължи на нескопосано управление на кабинета Орешарски, на тяхната социална политика с намаляването на цените на тока.

Опитахме се конструктивно, с консенсус да решаваме проблемите и да гледаме напред, а не назад. Днес, обаче отново се заговори за американските централи, ВЕИ-тата, „Белене”, каза Добрев и припомни, че досега са се въздържали от нападки към бившите управляващи.
Дебилщината на този копелдак няма граници - с тези думи той директно прознава, че  американските централи, ВЕИ-тата, „Белене” дефакто са си техни проекти?!?!

Той припомни, че споразуменията за американските централи са подписани 2001 г., но нямало да ги има, ако през 2007 год. кабинетът Станишев не беше подписал с особени залози, с които да гарантират кредитите на американските централи. Особени залози, с които са заложени сметките на всички български потребители", заяви Добрев.

Според него сега е нямало да бъдем в подобна ситуация, ако през 2007 г. не беше подписан Законът за ВЕИ.

Че и на децата вече стана ясно, че ВИЕ сте едно и също. Обща мафиотска партия с различни кръгове - ГЕРБКПФ+ДПСДСБДЦ. Тотален "РБоСтанИшев"!

Ще предложим да се направи и за ВЕИ сектора комисия, както за КТБ, за да се установи кои са вложителите, кредитополучателите. Ще се направи същата комисия, за да се установи кои са собствениците на тези ВЕИ проекти, за да се види кои са хората, приели закона през 2007 г. и след това са се възползвали, за да печелят", обясни Делян Добрев.

То и ДКЕВР направиха два суперподробни одитни доклади за престъпленията на ЕРП-тата, ама какво от това? Ефект има ли?

Добрев се похвали, че това правителство е първото, което било постигнало пробив по отношение на американските централи, от което държавата ще спестява до 100 млн. лева на година. За останалия период на тези договори сумата е от около 1 млрд. лева.: Само дето НЕК в този миг задлъжня с още 750 милиона лева!

"Това правителство е първото, което с промяна в Закона за енергетиката въведе задължителна проверка на ВЕИ централите за установяване на разходите", каза Добрев  - Да бе! We believe it when we see it! казваше мой английски приятел.

Той обясни, че е присъствал на срещата в Министерски съвет, където се е дискутирало какво може да направи изпълнителната власт, така че на регулаторът да се дадат по-благоприятни изходни данни, за да може той да приложи своя модел и да получи различен резултат. "Правителството обяви, че в следващите две седмици ще има резултати от проверките, които да установят реалните разходи по ВЕИ проверките и дали има случаи, в които се получава свръхподпомагане", уточни Добрев.  Дали има случаи ли? Съмнявам се най-саркастично. И децата знаят колко много случаи има - наричат се Преференции за ТЕЦове и ВЕИта.

БСП: Кабинетът стана синдикат на бизнеса

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tok-tzena-deljan-dobrev-izbori2013-19330689

Паметта на Доврев ( нерегистриран )
21.06.2015 18:47
ГЕРБ ще предложи парламентарна комисия, която да разследва кои са собствениците на ВЕИ проекти и кои са хората, приели закона за да се възползвалиот него. "ЗАКОН ЗА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ" - В сила от 03.05.2011 г. Приет от ГЕРБ.


Хайде ( нерегистриран )
21.06.2015 17:25
да направим така:
1. привържениците на Костов да плащат ток по цената, която любимият им вожд е договорил с американските гадини;
2. привържениците на Борисов да плащат по цената, която се дава на ВЕИ-тата, така ще демонстрират привързаност и към "герб"-а, и към бившата държанка на вожда си - Цветелинка Бориславова Карагьозова
3. циганите да плащат за всички кражби, а да не ни пробутват "задължения към обществото"
Аз задължения към обществото, т.е. към крадци от всякакъв вид, нямам.
Тъй като АЕЦ Козлодуй е платен и с моите данъци, искам да плащам по нейните цени.
Преди малко една друга видна шафрантия плачеше по Нова тв, че я били следили, а тя от 7 години не била във властта. Била потърпевша, горката. А колко са потърпевши от действията на бившия й любовник, който ни натресе НАТО?


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог