четвъртък, 4 юни 2015 г.

€360 млн. нужни за модернизация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ

€360 млн. нужни за модернизация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ

12:48 | 3 юни 2015 | Бизнес / Редактор Димитър Михайлов

Предстои удължаване на ресурса на АЕЦ Козлодуй
Сн.: EPA/БГНЕС
10-годишното удължаване на мощностите и ресурса на 5-и и 6и блок на АЕЦ „Козлодуй” ще струва около 360 млн.евро. Двата проекта се съчетават във времето.

Около 360 милиона евро са необходими за увеличаване на мощността и срока на действие на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това каза днес във Варна на международната конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" заместник-министърът на енергетиката Николай Николов.

Той обясни, че едната част от тези средства се дължи на удължаването на живота на двата блока, а друга част е свързана с това, че има увеличаване на мощността на двата блока и по тази причина са необходими допълнителни средства.

Заместник-министърът обясни, че двата проекта се съчетават във времето - с удължаването на живота на блоковете, ще се увеличи и мощността.

Ние считаме, че животът на двата блока на централата би могъл да бъде увеличен на 30 години при спазване на изискванията на закона - три пъти по 10 години, обясни той.

В момента се кандидатства за 10-годишно увеличение. Запитан за наближаващия арбитраж за АЕЦ "Белене", заместник-министърът каза, че няма новини и нещо конкретно около него.

По време на блиц-контрол министър-председателят Бойко Борисов заяви, че интересът на България е да се удължи живота на 5-ти и 6-ти реактор.

"Със съдействието на руската страна, това ще бъде факт", посочи Борисов.

На политическо ниво трябва да бъде взето окончателно решение дали ядрената енергетика в страната ще продължи да се развива, или ще бъде закрита след 30 години, каза днес Богомил Манчев - председател на Българския атомен форум, пред участниците в международната ядрена конференция във Варна.

Припомняме, че Богомил Манчев е и шеф на Риск Инженеринг, тази на която се плащаха тлъсти кинти покрай проекта АЕЦ Белене от всяко правителство. Даже и Будиста му плащаше цяла година почти след като закри проекта официално. Та нека да се помни #Кой е той и с #Кой е навързан. Все пак Енергийната мафия няма партия или по-точно, нейни са всички партии.

По думите му същата позиция имат и колегите му от бранша, които настояват да се вземе еднозначно решение за бъдещето на АЕЦ "Белене", което да не се променя в близките десетилетия.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/aetz-cozloduy-jadrena-energetika-peti-shesti-blok-aetz-19192708


бобибоб ( нерегистриран )
03.06.2015 22:10
Не е ли най добре да ги затворим и двата?
Така ще изпълним желанието на нашия президент веднъж за винаги да се освободим от руската енергийна зависимост.
Е ще стоим на свещи но пък за сметка на това ще бъдем признати за най големите евроатлантици в целия свят.
Други такива будали да колят кокошката която им снася златни яйца едва ли ще се намерят по света,ще ни овековечат с паметник на глупостта.


Ад - това са Другите. ( лоялен )
03.06.2015 14:40
Както гледам за много хора света започва от днес. Миналата година АЕЦ "Козлодуй" подписа договор на 8 октомври за удължаване живота на пети блок в централата с руско-френски консорциум, в който влизат "Концерн Росенергоатом", "Росатом сервис" и Electricite de France (EDF). Трите компании ще анализират възможностите за допълнителна експлоатация с още до 30 години...
 

Първо, ( нерегистриран )
03.06.2015 14:23
от къде изсмукаха тази цена? Не се казва да са говорили с някакви руски предприятия или лица, които да са им дали тази цена. С кого са говорили тогава, кой ще извършва модернизацията? Второ, съгласувано ли е с г-н сенатора-военнопрестъпник от виетнамската война? Съгласувано ли е с посланика на ФАЩ, с г-жа Нюланд, с командващия американските войски в Европа, с НАТО, с г-н Ердоган, с г-н Натаняху, с ЕС и по-конкретно с ЕК, ЕП, комисарят по енергетика, с началниците на Боко Меркел и Шулц, с гнилата френска ябълка и т.н. Един от тези да звънне едно телефонче, и модернизацията ще се оттече. Да не говорим, че ние имаме голям излишък на производство на ток, най-много сме изнасяли от години насам, та не е ли по-изгодно икономически вместо да модернизираме, направо да ги закрием? И без това изнасят най-евтиния ток на Козлодуй, а скъпият го продават на населението и предприятията. Много въпроси и все интересни, на които няма кой да отговори.


Много ( нерегистриран )
03.06.2015 14:38
е важно да не се задават "неправилни" въпроси, че те правилните отговори са си направо очевидни. Аз пък ще попитам поради что България трябва да плати тази модернизация, като тока от АЕЦ го продават в чужбина само фирми, които по една случайност всичките са на неслучайни другари господа. Да го платят те. Ние и без това плащаме скъпата зелена ел.енергия и сметките ни са солени. Тя се произвежда от фотоволтаиците, които по една случайност..., започнах да се повтарям. Аз ли? Или техните безкрайни далавери?



Западни Господари ( нерегистриран )
03.06.2015 13:47
"В момента се кандидатства за 10-годишно увеличение."
Пред кого кандидатства "суверенната" България, пред своите господари ли, които спряха 3-и и 4-ти блок?
Да спират АЕЦ-а направо. Богата, развита и просперираща България от ток нужда няма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог