петък, 19 юни 2015 г.

Юристи: НС е цитадела на срама - остави банките и ЧСИ да тормозят длъжниците

Юристи: НС е цитадела на срама - остави банките и ЧСИ да тормозят длъжниците

С оцелелия днес чл. 417 от ГПК ни рекетират и Топлофъкациите!

Публикувано на 19.06.2015 @ 17:15

/Поглед.инфо/ След силен обществен натиск през последните години, депутатите се заеха вчера и днес с промени на прословутия чл. 417 от ГПК, заради който длъжници на банките си загубиха и губят жилищата си в неравна битка с финансовите институции и ЧСИ. За съжаление, резултат на практика няма - текстът оцеля.

Обърнахме се за коментар към двама адвокати, които са известни с непримиримата си позиция по темата.

Адв. Десислава Филипова

Депутати обслужиха за пореден път корпоративни интереси, а Народното събрание се превърна в цитадела на срама, тъй като не защитиха гражданите - длъжници от произвола на банките и на ЧСИ.

Народните представители вчера, без никаква правна логика, след като на първо четене приеха ключови промени в чл. 417 от ГПК, на второ четене ги отхвърлиха. Те не се опитаха поне лицемерно да приемат козметични поправки, каквито бяха предложени, а именно от т.2 да бъде премахната частта за банките. Но днес се усетиха и "извадиха боичките за разкрасяване" като решиха, че когато даден имот е ипотекиран заради изтеглен кредит, да не може да се продава на цена, по-ниска от данъчната му оценка. Поправката е в ГПК, но не спасява несправедливо пострадалите българи в неравнопоставената им битка с банките и ЧСИ, които се ползват с извънредни права над клиентите си. Все пак, лицемерието на депутатите прикри наглостта на част от тях, които дори не крият лобистките си пристрастия.

Чл. 417 от ГПК е противоевропейски, феодален по същество, съгласно който длъжникът на една банка първо се осъжда чрез презумпцията за виновност, създадена в закона. И чак след като му бъде образувано изпълнително дело започва да участва в едно нормално исково дело, за да се установи дали претенцията срещу него има основание. Но това дело приключва много след изпълнителното, когато длъжникът е вече разорен. При чл. 417 е налице обръщане на нормалното производство, което поставя първо исковото дело, а след това се стига до изпълнение върху имуществото на длъжника.

Вносителят на съществените поправки, депутатът Димитър Байрактаров се позова на един документ във връзка с казуса с кредитите в швейцарски франкове/ които държави като Унгария решиха в полза на своите граждани - бел.а./ и на жалба, депозирана до ЕК. В отговора си Европейската комисия заявява, че вече е започнала производство срещу България по повод на моя предходна жалба, касаеща чл. 417 от ГПК и противоречието му с правото на ЕС. ЕК съобщава за началото на процедура срещу страната ни и заради начина, по който се продават ипотекирани имоти на длъжници по потребителски договори, в противоречие на европейското право.

Адв. Веска Волева

Решенията на депутатите, които запазиха чл.417 от ГПК са или платени или глупави. Те не си дадоха труда по никакъв начин да проучат как стоят нещата в Европа, какви са решенията на съда в Люксембург. Някои от тях действат като врагове на народа си, а като сложим некомпетентността им, ситуацията става не само притеснителна, но и откровено враждебна. Ще го кажа направо - запазването на чл. 417 е направено от тези депутати лобистки, задкулисно и… срещу пари. Няма друго логика. Как да го третирам по друг начин, освен като форма на корупция? Нека ми обясни поне един от тези депутати - защо Вие, умният човек, изпратен в парламента, за да защитава правата на избралите го хора, след първо четене, където е приел отмяната, ще се извърти на 180 градуса и ще се съгласи да остане омразния член? Кога не сте бил в час-преди това или след? Този текст в чл.417 го няма никъде в Европа, имаше го единствено в Испания, но го блокираха заради самозапалването на една жена, пострадала от банка. А хората у нас с проблемни кредити са доведени до безизходица от тормоза на банките и ЧСИ. И напускат страната, останали без имоти, без шанс за справедливо решение…

Докога ще продължава това предателство към народа ли? Ами, докато тези "случайници" не довършат държавата. Не съм крайна - дотам да докарани нещата.

Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/65424/YUristi-NS-e-tsitadela-na-srama-ostavi-bankite-i-CHSI-da-tormozyat-dlazhnitsite

Да припомним #КОЙ вкара този член 417 в ГПК? Това е другарката Мая Манолова от БСП!!!! Тя усърдно лобираше и упорито прокара този законопроект навремето!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог