понеделник, 15 юни 2015 г.

Акушерът на Енергийния Октопод Иванов: Енергодружествата да направeли крачка назад в грабежа

Иванов: Енергодружествата да направят крачка назад

16:34 | 4 юни 2015 | Бизнес / Редактор Лилия Чалева

Когато българската енергетика се намира в криза, всички
дружества трябва да направят крачка назад, каза Иван Иванов
Сн.: БГНЕС
"Ако се сумират исканията на всички енергийни дружества цената на електроенергията за битовите потребители и бизнеса трябва да нарасне с близо два пъти."

 Това заяви по време на откритото заседание за разглеждане на цените в сектор електроенергетика председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране,  Акушерът на Енергийния Октопод Иван Иванов http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/04/blog-post_14.html , цитиран от БТА.

"Когато българската енергетика се намира в криза, всички дружества трябва да направят крачка назад", заяви Иванов.

 Той добавил, че регулаторът щял да изпълни своята отговорност, внимателно ще разгледал всички възражения и ще се произнесе като отчита интересите не само на енергийните дружества, но и на потребителите.

Според доклада на КЕВР, поскъпването трябва да е средно с 1,99%. Най-голямо се очаква увеличението да е за клиентите на Енерго-Про – 3,64 на сто, а най-малко за обслужваните от EVN – 1,22%. Регулаторът предлага 1,54 на сто увеличение на цената за абонатите на ЧЕЗ.

В отговор на въпрос дали е възможно да бъде преразгледано увеличението с 22 лв. на цената "задължения към обществото" заради възражения на големите енергийни предприятия Иванов заяви, че досега битовите потребители са плащали по 50 лв. на мегаватчас за цена "Задължения към обществото", докато предприятията са плащали 19 лв. и то при положение, че купуват електроенергия на свободния пазар.

Какво е това "Задължение към обществото"? #КОЕ е това общество? Енергийната мафия ли е това "общество"? Определено не е българският народ, след като той, ние, плащаме и този рекет!

"Нима това е справедливо?" - попита Иванов и посочи, че сега големите предприятия не са ощетени, а само са приравнени с другите потребители - малките фирми и бита.

Електроразпределителните дружества възразиха по време на откритото заседание в КЕВР за разглеждане на цените в сектор електроенергетика срещу предвидения процент технологични разходи в ценообразуващия модел. Този процент е 8 на сто за трите дружества, но те възразиха, че реалните им технологични разходи се движат между 10 и 12 процента.

На закрито заседание на 8 юни комисията ще приеме проект на решение за цените, а на 10 юни от 14.00 часа ще е общественото обсъждане.

На 30 юни ще излезе окончателното решение на комисията. Новите цени ще влязат в сила от 1-ви юли и ще бъдат определени в края на този месец след обществено обсъждане и закрито заседание на енергийния регулатор.

Състоянието на НЕК

Не отговарят на истината твърденията на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, че през следващия регулаторен период ще продължи да са натрупва дефицит в НЕК, коментира Иванов.

Решението на регулатора предопределя излизането на НЕК от тази тежка финансова криза; миналата година текущият дефицит в НЕК беше 644 млн. лв. и той сега ще бъде преодолян с новия ценообразуващ модел от 1 юли 2015 г., категоричен бе Иванов.

Глупости! След като Калинката Теменужка Петкова и ГЕРБ с Майси педеРайс "предоговаряха" с американското посолство и техните централи, известни като Костовите американски ТЕЦове, НЕК бе задължена да изтегли заеми от ОЩЕ 1 МИЛИАРД лева, за да плаща на ФАЩ и американските Марици!

НЕК: 1,8 млрд. лв. дефицит с новия ценови модел на КЕВР
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/06/18.html

НЕК потъва с нови 600 милиона лв. кредит след предоговаряне условията с американските ”Марици”
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/04/600.html


БЕХ обмисля заем за 1 млрд. лв., за да се разплати с американските централи
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/05/1.html

Дефицитът в НЕК през следващия регулаторен период сумарно от всички натрупани непризнати разходи ще достигне до 1 млрд. и 778 млн. лв, прогнозира изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

Относно възраженията на АЕЦ "Козлодуй", че няма достатъчно средства за планови ремонти, Иванов посочи, че на АЕЦ -а е разрешено да продава две трети от своята енергия на свободния пазар и от това централата печели толкова пари, че може да си осигури всички необходими средства за ремонти.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tok-tzeni-energia-erp-tzenata-toka-kevr-19201923

Коментари:



45 ( нерегистриран )
04.06.2015 19:25
Нямат никакво основание ЕРП-та!Защо искат увеличение,след като винаги са на печалба или печалбата не им стига! Това е възмутително нахалство! Хем увеличение,хем увеличаване на технологичните разходи,хем ние плащаме "сметката към обществото", която дори е задължение на държавата по директивата на ЕК(2009 г.), но...но...тази директива не е приложена към закона, а точно обратното, закона е изменен за сметка на потребителите, а ЕРП-тата си свиркат! От цялата работа, единствено НЕК има някакво основание и там може леко да се увеличи цената, но не и на печелившите ЕРП-та! Стига с това изнудване! Имаме по високи сметки от Германия, независимо че там цената на тока е по-висока, а тук се играе с микса и оттам идват проблемите!



Нека ми папат куро ( нерегистриран )
04.06.2015 21:06
Да изпратим мършата в екарисажа!!!

НИКОЙ НЕ Е ПИТАЛ , ( нерегистриран )
04.06.2015 23:36
и не е искал разрешение от Народа, КОЕ ОТ ПОСТРОЕНОТО ОБЩОДЪРЖАВНО от времето на Соца -ДА СЕ ПРОДАВА/ОТДАВА НА НА СУЛЬО И ПУЛЬО... За това ще е най-добре ЕРП-та, енегодружества...да се разтурят, национализират и да заработят в полза на народа, на нормално достъпни цени! Стига кожодерство !



humfry ( лоялен )
04.06.2015 19:42
Сега идва момента за пореден път, където някой да излезе и да обясни защо са на българия частни и чуждестранни ЕРП монополи. Как точно печели българския народ от тях? Това е все едно да си подарите собственото жилище на някой, а той всяка година да ви увеличава наема.
  
Точката ( нерегистриран )
04.06.2015 19:43
Ама да нямаш възможност да си наемеш друго жилище, какъвто е случая с ЕРП.



humfry ( лоялен )
04.06.2015 19:14
Има ли година, когато тези и онези от Топлофикация, и онези от газоснабдяването, и онези от водата, да не искат увеличение на цената? Сега вероятно е заради 380-те лева МРЗ, с което българите прекалено много забогатяха. Но иначе всекидневно се повтаря, че инфлация няма, без значение че разходите ежегодно се покачват /храна, битови сметки/.



Айде стига ( нерегистриран )
04.06.2015 19:40
с този грозен цирк на наш гръб. Няма човек, на който да не са му манипулирали електромера и да не плаща двойна или значително по- висока сметка. Печалбата са си я осигурили. И, това става с мълчаливото съгласие на държавата.



ТОЧКАТА ( регистриран )
04.06.2015 19:37
Да-а.Това е ,,пазарна ,,икономика.Евтината енергия от АЕЦ-на,,свободния пазар,,/с максимална печалба за ЕРП/.Май никъде не сте видели цени ДРАСТИЧНО по -ниски от официалните.Но за българина ,демократичен ток от ВЕИ и американски ТЕЦ.Трябва да се пълнят гуши,от чужбина.




SCHMEICHEL ( нерегистриран )
04.06.2015 19:01
Тъпи хора сме ние българите.
Ми много ясно, че ще го вдигнат. Новото ни родно правителство в момента купува ток от СКЪПИТЕ ТЕЦ1 и ТЕЦ3 за вътрешния пазар, а евтините и държавни ТЕЦ2 и АЕЦ са на либерализирания пазар. Те са и ненатоварени достатъчно. За това не два ами и двайсе пъти може да се вдигна, зависи колко време се остави положението така. Не са ви виновни комунистите в случая. При предишното правителство точно ТЕЦ1 и ТЕЦ3 седяха ненатоварени.




Патафил ( нерегистриран )
04.06.2015 19:00
Докога с едни и същи номера и комедии ( трагедии ) . Всеки идиотизъм трябва да има своя край !



191 ( нерегистриран )
04.06.2015 18:13
преди повече от 15 години, когато царя каза,че ще се намесва в политиката, един малко известен икономист каза:
"Нашата икономика се управлява от 4 енергийни дружества, които са си разпределили държавата. Рушвет под $100 000 не е рушвет в тези среди. Ако тези се съберат - и магаре могат да сложат за президент!"
Тоя повече не се появи по нито една телевизия..Дали не го е сполетяло някое инфарктче? Или да се е самоубил с 5-6 куршума в главата?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог