петък, 12 юни 2015 г.

Арбитражите в ТПТИ са необосновани в сегашния им вид

Арбитражите в ТПТИ са необосновани в сегашния им вид

Публикувано на 02.06.2015 @ 18:24

/Поглед.инфо/ В доклада за ТПТИ не се дават достатъчно ясни насоки по ключови въпроси, категоричен бе евродепутатът

„Наличието на арбитражния механизъм ISDS в сегашния му вид в Споразумението ТПТИ не е обосновано“, каза евродепутатът Момчил Неков по време на конференция за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции в „Дома на Европа“ в София. „Намирам леко популистки оттенък в този начин на представяне и развиване на концепцията само 3-4 седмици преди гласуване на доклада“, допълни той.

„Няма как да подкрепя такова споразумение на този етап, защото чувам гласовете на гражданите. Това е доклад, който не дава достатъчно ясни насоки“, каза евродепутатът, като допълни, че на споразумението трябва да се гледа като възможност за решаване на нереципрочни политики, като например по отношение на визите. „Дори и да не стане факт това споразумение, хората трябва да бъдат добре информирани за това какво се случва в Европейския съюз и ги засяга пряко“, посочи Неков.

Относно прозрачността на преговорите по ТПТИ евросоциалистът обясни, че в предложенията на ЕП към Комисията е заложено някои текстове да бъдат представени на широката общественост. „Трябва да има определена конфиденциалност относно икономическите показатели. Но когато става въпрос за защита на гражданите – тези текстове трябва да са достъпни“, заяви той.

Експерти от Института по аграрна икономика от своя страна представиха доклад на тема „Възможности и предизвикателства пред българското земеделие в рамките на ТПТИ“. Според тях такова споразумение би предложило както възможност, така и рискове за селскостопанския сектор в Европа. Според доц. д-р Диляна Митова има определени сектори, които биха спечелили - „нишовите“ продукти със специфични характеристики, които имат конкурентни предимства: тютюн, сирена, билки, етерични масла, мед, вина и биологични продукти.

„Либерализация на търговията би довела до по-голяма конкуренция на европейския пазар, затова потърпевшо би било по-скоро високо субсидираното селскостопанско производство в Западна Европа“, каза д-р Митова.

Доц. д-р Божидар Иванов от своя страна заяви, че ТПТИ ще създаде проблеми за браншовете, които се борят със структурни проблеми – в млекопроизводството и месопреработката например. Относно опасността от навлизане на ГМО в Европа, те поясниха, че в редица страни в ЕС вече използват определени генномодифицирани продукти.

Експертите допълниха, че през последните години има и ръст в консумацията на биологични храни в САЩ, като българските производители могат да се възползват от това. „Американският пазар е огромен и богат. За качествени продукти ще има място на пазара зад Океана“, заяви Иванов.

Източник: Поглед.инфо, http://european-parliament.pogled.info/news/64959/Arbitrazhite-v-TPTI-sa-neobosnovani-v-segashniya-im-vid

Да не говорим какво ни се пише в областта на Енергетиката, ако този шит се приеме! С всичките колонизаторски чужди "инвеститори" ограбващи държавата с "преференции"!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог