петък, 19 юни 2015 г.

Белград бесен, че руският газ минава през България, а не през Сърбия

Белград бесен, че руският газ минава през България, а не през Сърбия

Чу ли бе, Протеституращия срещу себе си, така наречен Премиер мутра на България, http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/06/blog-post_89.html така се отстояват  национални политика и интереси!

публикувано на 19.06.2015 @ 06:51

/Поглед.инфо/ Сръбският външен министър Ивица Дачич отправи обидни думи към ЕС поради намеренията на Брюксел руският газ да минава през България, а не през Сърбия.

За първи път от руски колеги разбрах, че официални европейски представители са предлагали на Русия да построи един газопровод - Източен поток, който да преминава през България, Румъния, Унгария и Словакия. В този проект Сърбия ще бъде заобиколена.

Това каза сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич по време на визитата си в Санкт Петербург. "Никога не съм предполагал, че е възможно подобно лицемерие от страна на Брюксел, защото те направиха всичко за провала на проекта "Южен поток"", каза още Дачич след разговора с руския министър на енергетиката Александър Новак и директора на "Газпром" Алексей Милер.

Ако това нещо бъде потвърдено Сърбия ще трябва да води сериозни разговори с Европейската комисия /ЕК/, каза още той и добави: Това означава, че когато газта от Русия минава през Сърбия, това представлява политически проблем, но когато е предназначена за Западна и Северна Европа това е икономически проект.

"Подобно лицемерие отдавна не съм срещал. Ако е вярно чутото от мен днес, това означава, че трябва да имаме сериозни разговори с ЕК за тяхното отношение към Сърбия", подчерта Ивица Дачич.

Сръбският министър изрази задоволството си от факта, че "през месец юли руснаците ще започнат поставянето на тръбите за газопровода към Турция". "Милер ми съобщи, че през утрешния ден Москва ще подпише с гръцкото правителство Меморандум за създаването на съвместно дружество за разпространение на газ", каза още Дачич.

Според него имало реална възможност за изграждането на газопровод през Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия. Това ще бъде продължение на вече започнатите проекти с Руската федерация, за които имаме създадено съвместни дружества, поясни министърът.

Припомняме, че Ивица Дачич участва на Международния икономически форум в Санкт Петербург, заедно със сръбския финансов министър Душан Вуйович и този на земеделието Желко Сертич. / Фонет

Санкт Петербург / Русия

Източник: БГНЕС, http://svetoven.pogled.info/balkani/news/65414/Belgrad-besen-che-ruskiyat-gaz-minava-prez-Balgariya-a-ne-prez-Sarbiya


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог