петък, 12 юни 2015 г.

НЕК: 1,8 млрд. лв. дефицит с новия ценови модел на КЕВР

НЕК: 1,8 млрд. лв. дефицит с новия ценови модел на КЕВР

Veline Nascimento - 4 юни 2015, 16:16

Петър Илиев предложи ВЕЦ на НЕК да бъдат извадени
от микса за регулирания пазар. Сн. БГНЕС
Дефицитът в НЕК през следващия регулаторен период сумарно от всички натрупани непризнати разходи ще достигне до 1 млрд. и 778 млн. лв.

До това ще доведе прилагането на ценовия модел, използван в доклада на работната група на КЕВР, прогнозира изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, на което се обсъждат цените в сектора от 1 юли.

Той посочи редица пропуски в ценообразуването и каза, че е абсурд да има хибриден вариант между свободен и регулиран пазар, както е у нас.

Срещу плана на регулатора за цените от 1 юли вече се обявиха топлофикационните дружества.

Нарушен е принципът, че КЕВР контролира само сделките на регулирания пазар, каза Илиев и добави, че на НЕК се предоставя възможност да продава на свободния пазар изкупуваната по задължителни договори електроенергия, на това е невъзможно.

"Как си представяте, че ще изкупим енергия от ВЕИ по 300 или 400 лв. за мегаватчас и след това ще я продадем на свободния пазар", запита Илиев.

Средната цена на свободния пазар е около 75 лв. на мегаватчас. Преплитат се регулирана и нерегулирана дейност, цялата нова схема на ценообразуване няма правно основание и считаме, че е незаконосъобразна, категоричен бе шефът на НЕК

Той отбеляза, че НЕК ще трупа загуби по най-различни пера - от непризнаване на разходи за ремонти, за доставка на енергията за технологични разходи, от разминаването в квотите, определени за изкупуване на енергия по преференциални цени.

От 6,3 процента на 3,5 процента е редуцирана нормата на възвръщаемост при средна норма на възвръщаемост в сектора между 4 и 6,5 процента, отбеляза изпълнителният директор на НЕК.

Петър Илиев предложи и ВЕЦ на НЕК да бъдат извадени от микса за регулирания пазар, за да могат да продават на свободния пазар.

Според него има неравнопоставено положение на НЕК спрямо всички останали дружества в сектора, тъй като дефицитът продължава да се натрупва в обществения доставчик.

Според Илиев е добре ТЕЦ "Марица Изток 2" да продължи да предлага енергия и на регулирания пазар.

"Увеличението на цената "задължение към обществото" с близо 22 лв. до 40,20 лв. на мегаватчас вече предизвика отзвук сред големите енергийни потребители и ако се наложи деференциация на тази цена, то не бива негативът да е отново върху НЕК", посочи Илиев.

Източник: http://banks.dir.bg/2015/06/04/news19201738.html

Разбира се! Акушерът на Енергийния Октопод Иван Иванов http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/04/blog-post_14.html, вместо да изреже всички препродавачи на ток, като Кадиеви http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/05/blog-post_54.html, Овчарови, вместо да изреже ВЕИтата и Костовите ТЕЦове http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/04/blog-post_29.html, той вдига цената на крайните клиенти и доразсипва държавния НЕК! Какво друго да очаквате от тези психодесни приватизатори, след чиито кражби и трева дори не никне!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог