вторник, 16 юни 2015 г.

Debil Добрев: Да не се отлагат новите цени на тока; Ние - да не се отлага разстрелът на правителствата!

Debil Добрев: Да не се отлагат новите цени на тока; Ние - да не се отлага Народният Съд и разстрелът на  правителствата!

13:50 | 11 юни 2015 / Редактор Виктор Стефанов

Дебилът изяде малко снежни топки Февруари 2013,
защото го пощадихме, но ясно като бял ден е,
че втори пропуск няма да има!
Делян Добрев (ГЕРБ) препоръча да не се отлага въвеждането на новите цени на тока и отрече прогнозите, че от идния месец той ще поскъпне за бизнеса с 20%.

Процедурата по приемането на цените на електроенергията трябва да продължи, тъй като няма 20% нарастване на цените за бизнеса, за индустрията ще е 1-2%, а в сектора на услугите ще е между 8 и 9%, заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика на брифинг в Народното събрание, като има предвид увеличението на добавката "Задължение за обществото" за стопанските потребители.

Депутатът от РБ Мартин Димитров също бе категоричен по БНР, че въвеждането на новите цени не трябва да се отлага. Вчера за отлагане апелира премиерът Бойко Борисов, след него такова обяви за възможно председателят на КЕВР Иван Иванов. За административен натиск върху КЕВР за поскъпването настояват от ПФ.

От Атака предложиха за гласуване на Народното Събрание 6-месечен мораториум, за да се спре вдигането на цените за 6 месеца, докато се намери ново по-добро неощетяващо потребителите решение, но седморната коалиция от БСП, ГЕРБ, ПФ, РБ, БДЦ, ДПС и АБВ гласуваха против разглеждането на този документ в пленарната зала!

Решението на КЕВР предвижда едно по-справедливо разпределение на задълженията към обществото между свободния пазар и регулирания пазар, заяви Делян Добрев.

Досега за компонентата "задължение към обществото" участниците в регулирания пазар плащаха по 50 лв. за всеки мегаватчас, а при свободният пазар - 19 лева. С решението на регулатора се предвижда и на регулирания, и на свободния пазар да се плащат 40 лв., обясни депутатът.

Така за свободния пазар има увеличение от 19 лв. на 40 лева, но по думите на Добрев индустрията няма да плаща 40 лв., защото в момента върви процес по съгласуване на наредба, която да облекчи тежестта за нея.

Наредбата ще е готова през следващия понеделник, уточни Добрев.

Според наредбата, индустрията и предприятията в определени сектори ще бъдат облекчени с 85 процента от зелената компонента в цената на тока, обяви депутатът, цитиран от БНР:
"Което означава, че за всички предприятия, консумиращи над 10 гигаватчаса, като се приспаднат 85 процента, цената ще стане от 18,93, ако не се лъжа, на 21,64."

Увеличението за индустрията е символично в рамките на под 2 процента.

По думите на Добрев с наредбата ще се намали компонентата "задължение към обществото" за индустрията от 40 лв. на 21,64 лева. Досега тази промишленост е плащала "задължение към обществото" около 19 лв., сега ще плаща 21,64 лева.

Ще се намали от 19 на 22 лева ли това плащане? Що за идиотизъм!

"И това не е крайната цена на електроенергията. Крайната цена на електроенергията за индустрията, за тези, които са присъединени на високо напрежение, е между 110 и 120 лева. Увеличението в случая за индустрията след приемането на наредбата ще бъде в рамките на 1-2 процента. За останалите компании, които не са индустрия, а са в сферата на услугите - търговски вериги, молове, увеличението не е от 19 лв. на 46 лв., а е от 26 на 40 лв., защото те са присъединени на средно напрежение, има допълнителни такси, които са плащали и досега. Тяхната крайна цена е 160 лева. Увеличението за тях ще е между 8 и 9 процента", обясни депутатът.

Резерви към казаното изрази Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

"Най-голямата машиностроителна компания, листната на българската борса, изразходва 9,5 гигавата. Там работят над хиляда души. Трябва ли той да включи чушкопека денонощно, за да мине 10-те и да получи по-малко увеличение."

Според Добрев с решението на регулатора не само ще се балансира системата, а и ще има резерв между 50 и 100 млн. лв. в НЕК. Не очакваме да има дефицит, а очакваме малък излишък за ценовия период между 1 юли тази година и 1 юли следващата година, заяви той.

"Същият този сектор на услугите на най-малките компании, които няма да попаднат в наредбата, допреди шест месеца бяха на регулирания пазар и плащаха не с 8-9 процента повече, а с 15 процента повече. За определен период от време те излязоха на свободния пазар и се наредиха до индустрията. В този смисъл дори и след 1 юли техните условия пак ще са по-добри с около 5-6 процента, отколкото когато бяха на регулирания пазар. Спекулира се с това, че стоките щели да поскъпнат. Никой не забеляза поевтиняване на стоките, когато тези фирми започнаха да плащат с 15 процента по-малко ток, нали?", коментира Добрев.

Според него за индустрията тези 1-2 процента увеличение на цената на тока не би трябвало да са проблем.

На въпрос за искането на премиера да се отложи с месец решението за увеличение на цената на тока Добрев каза, че според него то не трябва да се отлага.

Отлагането би имало смисъл, ако имаше някакъв нерешим проблем, за който трябва повече време, допълни той.

Според него предстоящите избори нямат общо с регулаторните решения, особено когато регулаторът е независим.

Иванов: Няма да се поддадем на натиск

Ценовият модел за тока почива върху принципи - справедливост и реформаторски дух, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БНР.

"Както правителството не се огъна през март, когато имаше заплахи за стачки, така и регулаторът няма да се огъне пред натиск, който не почива върху идеята за спасяване на българската енергетика и върху определянето на справедливост за българското общество", коментира шефът на регулатора.

2% увеличение означава минимум 200 000 лева, защото в енергетиката най-малките подкупи започват от 100 000 лева! Питаме, какъв подкуп е взел Акушерът на Енергийния октопод Иван Иванов от квотата на Иван Костов!?

Какъв е новият данък, по-точно РЕКЕТ "Задължение към обществото" питат хората!? Да попитам и аз - месечната заплата на чешкият мафиот Петр Баран в ЧЕЗ е 90000 евро или 180 хиляди лева! МЕСЕЧНО! То включено ли е в "ПРИЗНАТИТЕ РАЗХОДИ", които ДКЕВР и "Акушерът" одобряват, или е включено в "Задължението към обществото" или е включено два пъти в двете?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Бизнесът срещу КЕВР

Източник: http://dnes.dir.bg/news/deljan-dobrev-izbori2013-tzeni-toka-19248290


Какво доживях ( нерегистриран )
11.06.2015 19:29
Гурелясъл, сънлив сопол с мляко по устата да дава съвети за неща жизненоопределящи за живота на хората !


Наредби ( нерегистриран )
11.06.2015 17:31
"... с наредбата ще се намали компонентата "задължение КЪМ обществото" ...
И ще се увеличи компонентата "ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ НА обществото"...


Nabludatel ( нерегистриран )
11.06.2015 16:58
Абе това джудже се изживява като някакъв капацитет..... Смешкоооо и ти си на хранилка при ЕРПтата. Крайно време е да ти набият шута отзад и да литнеш къмто Марс да им оправиш енергетиката там. Поредната малоумна личност получила власт...


sd ( нерегистриран )
11.06.2015 16:57
Колко ли декари ВЕИ-та има тоя господинчо???? Защо народа не скочи 2010г, срещу ГЕРБ, когато само за година се преизпълни плана на ЕК за зелена енергия 2020? Европа ни каза, имате 10години да я развивате, да не натоварвате икономиката и народа, но мафията покрай борисов реши да се възползва и да продава ток за 80ст на държавата. ОСТАВКА НА ГЕРБ!!!


Решението ( нерегистриран )
11.06.2015 16:57
Имам просто, но "гениално" решение. Правителството нали тегли едни 16 милиярда евро. Е нали уж два от тях бяха излишък. Ами с тях да покрие дълга на НЕК, пък после ще си събира дължимото от разните му там ЕРП-та, американски Марици и прочие кърлежи, забили се в нашия народ!


Риба Меч ( нерегистриран )
11.06.2015 16:45
Добрев е силно подчинен и зависим от Борисов. Той на своя глава няма да тръгне да му се противопоставя. Разиграват ни цирка за доброто и лошото ченге....


национални предатели ( нерегистриран )
11.06.2015 16:22
Нали Герб, РБ, ПФ обещаха по-ниски цени на тока, само че комисията вече не е държавна. Нали щяха да предоговарят цената на тока с американските централи?! Какво стана, пак ще плаща народа и ще пълни партийните каси, нали идват избори. Нек никога няма да се стабилизира, защото е принуден да купува енергия десет пъти по-висока от реалната цена! Какво ни остава... ако искаме да оцелеем само шут за олигарсите! Трябва явно гражданска война!



човек от народа ( нерегистриран )
11.06.2015 15:15
Аз съм силно "ЗА" вдигането на цената на тока!!!

И то не че ми се плаща скъп ток, ами да се събуди най-сетне този народ, да грабне сопите и едно по едно да започнем да слагаме нещата на местата им!!!
Иначе на фона на всичките безобразия които държавата и властта вършат, аз не виждам повод, причина и претекст много от заспалите муйове да се разсънят и да се дигнат.

Първоначални индикации за това че народа "тайно и полека пораства". Ето - през тая седмица прибиха идиотите, които се изгавриха с паметта на Апостола. Държавата не направи нищо по въпроса, но група патриоти направи. Без обжалване!
Сега чета че пребили и акушерката, която преби бебето в Токуда. Съда дотука за около 2 месеца не направи нищо.
Следващият етап е да се препипат съдиите, които не правят нищо и полека-лека държвата да излезне от будната кома в която е...

След като това стане - както казваше един чичко с къси мустачки - "Всекиму своето"!
Народа получава обратно природните си богатства, които стигат за пенсии на поколения и поколения български граждани напред, ЕРП-тата се одържавяват без лиготии, както и телекомите и БМФ, БДЖ и редица други, еврейско-гейският съюз и ФАЩ го духат, а съдиите прегрешили пред народа и БГ граждани влизат в панделата до доказване на тяхната невинност (ако успеят да я доакажат)

Защо смятам така ли?
Защото драги ми сънародници, манталитетът на Българина не се е променил нито на йота от тоя който е описан от Захари Стоянов в "Записките.
 По- паметливите ще се сетят, а другите, които четат тука явно могат да си го прочетат и сами, че в един момент Бенковски накарва Захари Стоянов да събере една малка чета която да тръгне да пали къщите на Българите по селата и така знаейки че нямат имот който да вардят и да му треперят те да се впуснат в борбата и да извоюват Свободата си...
Защото когато ни направиха на идиоти на изборите народа не излезна.
Когато ни окичиха със кредит от 16 милиарда ( които са всъщност над 27 с лихвите) - народът пак не реагира.
Но като му посегнат на най-свидното - личната сметка за ток - ето - на трети март 2013г на улицата излезнаха стотици хиляди народ и тогава вече протестираха не само за тока... Лошото е че ден-два-три по- късно енергията на народа беше укротена от няколкото самоизлъчили се за лица напротеста и беше прахосана, заедно с двете години от тогава.


Гледат си печалбите!!!! ( нерегистриран )
11.06.2015 15:12
Как така ще фалират,след,като собствениците им имат милиарди в банките!!!???? От,къде са тези пари? От несметните им печалби! Това увеличение на тока не е заради това,че щели да фалират,а за да увеличат за пореден път печалбите си! В историята на света няма фалирала топлофикация или електрическа компания,а в България все фалират, и все не фалирали! Целият проблем е,че народа е глупав и търпи няколко десетки алчни олигарси да го крадат и да печелят на неговия гръб! Ние си произвеждаме тока и в крайна сметка ни е по скъп,от,колкото в държави,които не произвеждат ток,а купуват от нас! Мафия!!!!Гледат си печалбите и лъжат,че фалират!!!!!!!!!!


yes ( нерегистриран )
11.06.2015 15:08
Абе Добрев, що сте такива лизачи бе?Или ще си влезете във функцията на управляващи или си хващайте парцалките и да ви няма!Не чух от вас нито едно разсъждение как да развалим неизгодните договори, кои ги е подписал, защо не е в панделата? Или всички сте в кюпа?Ей, опичайте си акъла!Това ли са ви "реформите"?Да вдигате цените?Хайде у лево!
 

NIKI ( нерегистриран )
11.06.2015 15:08
Добрев,ти адвокат на БЕХ и ЕРП-тата ли си?


Митко Пешев ( нерегистриран )
11.06.2015 14:54
Е не разбрахте ли вече ,какво е такса ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ОБЩЕСТВОТО.
Само питате!
Ако не сте разбрали питайте Бат САЛИ.


( нерегистриран )
11.06.2015 14:53
Кво ли не изчетох в тая статия , само за основанията за поскъпването нищо не прочетох.Що ли така питам се аз , като става въпрос тъкмо за увеличаване на цената , технологиите ли за добиване са поскъпнали , суровините ли , разходите за запращане на труда ли-странно? Говори се за някаква дупка , не в тази статия , от 800 млн. в НЕК и аджеба трябвало да се запълни.Добре казвам си аз нищо лошо , дупки не трябва да има , но кой я изкопа и защо сега други, не неговите , почти празни джобове ще му я запълват?! Както нормално иначе за нашенско много глупости са се изприказвали , дали защото толкова им е пипето на приказващите или защото по презумпция ни смятат за пълни дебили - незнам. Сещам се всъщност за едни договорчета сключени от един черничък чичко с адрес В Драгалевци , за едни Марици с едни американчета , дет трябвала да им се плаща и това дето не са произвели , но виждаш ли могли значи да го произведат - хубавичко изглежда така , ама копа у дупчицата , има и други подобни рабошки дето я правят тази дупчица бездънна яма. Та не е ли редно тези ямокопачи да бъдат издирени , сигурен съм имат достатъчно накътани парички от разни не дотам законни действия и да се използува този ресурс да се оправят нещата , пък понеже това може да доведе до сначително сриване на материалното състояние на въпросните герои т.е. да ги доведе до мизерия ей така от хуманни съображения да бъдат въдворени в специализирани заведения , като СЦЗ , където ние като общество ще поемем ангажимента за издръжката им-хляб, водица и раирани дрешки.


мак ( нерегистриран )
11.06.2015 14:38
Някой да обясни с думи прости, какви са тези задължения към обществото.
 
НЕОГЛАСЯВАН ДО СЕГА! ( нерегистриран )
11.06.2015 14:42
ДАНЪК! ДАНЪК, ЧОВЕЧЕ - ПОКРАЙ СКАНДАЛИТЕ - ИЗПЛУВА! КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ МУ? ЗАПЛАТИ НА НЕК, АМ. ТЕЦОВЕ И НАЙ ОБЩО- КРАЖБИ ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР!!!!!


марш! ( нерегистриран )
11.06.2015 14:33
гербаджийска калинка, завършила художествено училище...


ДДТ ( регистриран )
11.06.2015 21:27
Според фирпмения регистър от 240 дупетата 160 имат бизнес, свързан с ВЕИ - та, нали разбираш, не може да са само БСП, и други комунисти има...при това не малко!


ТОНЧО ( нерегистриран )
11.06.2015 20:46
Тока се повишава за Н ти път. След всяко увеличение се оказва, че дефицита /дупката/ в системата става още по-голяма. Извод: В система се краде в колосални размери.


формула на демокрацията
11.06.2015 20:38 ( нерегистриран )
USA ТЕЦове + USA бази = скъп ток

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог