четвъртък, 4 юни 2015 г.

ТПТИ не променя модела бедните - завинаги бедни, а богатите - още по-богати

ТПТИ не променя модела бедните - завинаги бедни, а богатите - още по-богати

Публикувано на 01.06.2015 @ 09:25
Автор: Георги Неделчев

/Поглед.инфо/ Въпросът за богатството на европейските граждани е сложен и, всъщност, истината е, че факторите, които ще го определят оттук нататък, след евентуалното подписването на ТПТИ, ще бъдат извън установените процедури в преговорния процес.

Защо мисля така? На пръв поглед изглежда, че не е така. Но проблемът е, че в преговорният процес липсват въпросите за доходите на гражданите – не само на европейците, но и на хората в САЩ.

Не е засегнат и един от най-тежките проблеми в днешно време - общественото и социално разслоение на бедни и богати, каквото не е наблюдавано в последните 200 г. Голямата "ножица" между нищетата и свръхзадоволяването тръгва от средата на 80-те години на миналия век. В днешно време показателите са драстични. 10 пъти е разликата в доходите между най-богатите и най-бедните. По-лошото не е, че има бедни и богати, а това, че бедните стават завинаги бедни, докато богатите - все по-богати. И няма никаква перспектива съотношението да бъде променено. За съжаление, социалният "асансьор" вече е фиксиран, не се движи. Или по-точно - едните се движат единствено нагоре, а другите - само надолу. Драмата е, че надолу има дъно, а нагоре, както казват - небе, няма предел на човешкото богатство. При социално отхвърлените има драматично непокриване на базови нужди - храна, подслон, отопление. Голяма част от населението, вече не само в Европа, но и в Северна Америка, се е запътило с големи крачки към профила на т.нар. прекариат. Това са хора, различни от пролетариата, които имат възможности, образование, но са загубили всички перспективи пред себе си. В този смисъл концепцията за пълна, тотална заетост е напълно невъзможна вече.

Смятам, че трябва да се потърсят механизми за споделяне на националния доход с гражданите и на ЕС, и на САЩ. Ако това не залегне в ТПТИ, резултатите от неговото подписване ще бъдат, меко казано, спорни. Ако внимателно се вгледате какво се случва в Северна Америка и в Европа - визирам протестите и бунтовете от последните години, ще намерите негативните последици от подобна недалновидна политика. Кога в последните десетилетия сме били свидетели на такива граждански неподчинения в Брюксел, например, със сериозни материални щети? Причината е в неравенството и в позорния факт, че голяма част от обикновените хора вече не могат да покриват дори своите ежедневни разходи. Защото интересите на корпорациите са нещо хубаво - разбира се, че всеки иска да печели, но когато се пренебрегнат интересите на голямата част от обществото, нещата няма да имат лесен изход. И оправдание няма да се намери.

Та, питам аз, в тази напрегната атмосфера в глобалния свят кой ще се реши да заложи тази социална "бомба" под краката на милиони хора, пък била тя и под името ТПТИ? /БГНЕС

----------------

Георги Неделчев, съпредседател на Сдружение за директна демокрация.

Източник: БГНЕС, http://svetoven.pogled.info/news/64929/TPTI-ne-promenya-modela-bednite-zavinagi-bedni-a-bogatite-oshte-po-bogati

Toni Bajdarov · Водещ коментатор · Sofia, Bulgaria · 193 последователи
ЗА СМИСЪЛА НА ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ...

Трябва да си спомним какъв е смисълът от съществуването на икономиката, пазарите, парите, държавите и всички създадено от човека... Много е просто - те имат смисъл само, а ко служат на човека, удовлетворявайки поне базовите потребности на всички хора, защото хората имат равни права в едно човешко общество! В джунглата е различно и тогава бих предложил на тези, които отричат държавата, да се изнесат на необитаем остров. И да им напомня, че всичките им постижения са плод на взаимодействие с това човешко общество, което е създало държавите!
За да има смисъл, да инвестираме, трябва да е налице неусвоено човешко платежоспособно търсене. До този момент платежоспособността се създава само на кредит - към държавите, предприятията и хората. Това превръща лицата, контролиращи ФРС на САЩ в господари на пазара и говоренето за свободни пазари е пълно лицемерие и дори измама! Капитализмът е отворена система, която е дала шанс за днешното ниво на социално и икономическо развитие на човечеството! Социализмът е мракобесна система, която се крие зад красиви фрази и светлото бъдеще! А хората искат да живеят добре и то сега! Възможно е само в условията на либерален капитализъм, какъвто днес няма, но може да бъде изграден за една година с базов доход за всички във всяка отделно взета държава! А в България със сигурност!
Нужно е не просто да говорим за либерален капитализъм, а да създадем такъв! Монетата има две страни - мисията на компаниите е да създават и доставят качествени продукти по най-добрата цена, а социалната функция е задача и ангажимент на държавите!
Нужен е баланс между предприемачите и всички останали! Трудът и социалното осигуряване не могат реши въпроса за доходите на над 2/3 от населението - децата и пенсионерите не работят по дефиниция, а технологиите и роботите ще изместват все повече човешкия труд. Какво ни предлагат стожерите на статуквото?! Приказки за светлото бъдеще в различни вариации. Има алтернатива на сегашната система - либерален капитализъм, основан на базов доход за всички, а който може повече, ще получи допълнителен доход от заплата, хонорар или предприемачество! Само така бизнесът ще получи ново платежоспособно търсене на вътрешния пазар, хората ще получат пожизнен доход, който покрива издръжката на живота по текущи цени, а държавите ще изпълнят своите ангажименти във връзка с човешките права в по-висока степен, без което тяхното съществуване е безмислено! Как да стане това в България? Чрез парламентарно мнозинство, правителство и закона! Ето подробностите за модела:
https://drive.google.com/file/d/0B0nMjtYgJ2DFa2cxTFFRVjl1UGs/view?pli=1

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог