четвъртък, 4 юни 2015 г.

Правителството на Борисов хлопна вратите пред "Южен поток", АЕЦ "Белене" и ...

Правителството на Борисов хлопна вратите пред "Южен поток", АЕЦ "Белене" и ...

Публикувано на 01.06.2015 @ 07:05

/Поглед.инфо/ Кабинетът "Борисов" успя да затвори окончателно три енергийни проекта, дейността му е имитация, твърди енергийният експерт Еленко Божков.

"Цялата дейност на кабинета "Борисов" във всички ресори и части на икономиката може да се нарече имитация. Това в най-голяма степен се отнася за енергетиката.

Трябва да се подчертае, че той успя да затвори окончателно вратите на България пред три важни енергийни проекта, както призна вицепремиерът Румяна Бъчварова. Правителството на Бойко Борисов и самият Борисов хлопнаха вратите пред "Южен поток", пред АЕЦ "Белене" и петролопровода Бургас-Александруполис, на път са да затворят и унищожат проекта за изграждане на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус", твърди Божков.

Като човек, който е работил в ДКЕВР, експертът твърди, че единственото смислено нещо, което е направено до този момент, са промените в Закона за енергетиката, отнасящи се до две неща: 1. Независимостта на КЕВР чрез избиране от Народното събрание, но само до тук, защото разделянето на комисията на два подсъстава не беше добро решение.
Дрън-Дрън, Еленко! Глупости на търкалета. Зависимия от НС ДКЕВР с нищо не се отличава от предишния зависим от МС ДКЕВР! Да не говорим пък за зависимостите му от ЕРП-тата, Топлофъкациите, Веолия-ЕДФ мафията, ВЕИ-мафията и подобни.

Второто са положителните промени, които бяха направени в частта за топлофикационните централи - промяната, свързана с часовата използваемост на високоефективните централи за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, както и измерването на произведената топлинна мощност.
Отново празни приказки. Потребителите искат индивидуални договори с топлофъкациите, искаме да се спазва ЗЗП, а вашия ЗЕ не бе променен и все още е в противоречие със ЗЗП!

Предоговарянето с двете т.нар. американски централи - ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" - е една изключителна бутафория и замазване на очите на обществеността. Само преди няколко дни на една пресконференция властта сама призна, че резултатът от това нескопосано действие наречено предоговаряне ще бъде една нова такса, която ще се отрази на всички български граждани - задължение на обществото към тези американски централи.
Е, да, с това НЕК задлъжня изведнъж с още 1 милиард! Честито на ГРОБ! След месеци пак ще им е виновно следващото правителство за "дупката", както им беше виновен Дръжкошарски.

Като член на комисията за енергийно и водно регулиране по времето на премиера Пламен Орешарски, Божков смята, че т.нар. "американски електроцентрали" могат да бъдат върнати на българската държава. Най-големите предизвикателства са свързани със справянето с цените за крайния потребител. Това може да стане единствено, ако се развалят договорите с двете американски централи и се търси начин да се компенсира. Убеден съм, че договорите могат да бъдат развалени с помощта на ЕС. Вариант е държавата да изкупи тези две централи. За това ще бъдат достатъчни около 1 милиард, с които ще се плати на техните собственици и ще се покрият задълженията.
Правилно, но ГЕРБ предпочете да даде този милиард на другарката Майси Райс, защото е назначен за мандатоносител чрез изборните фалшификации именно направени от нея! Защото вече никой не се съмнява, че мнозинството гласували били гласували за Тиквата, нали? Но изборните фалшификации са част от програмата за смяна на властта, след провеждането на цветните революции. По памет - първо се прави цветна революция, следва разпалване или ескалация, например убийства на хора, мятане на камъни по хора или автобуси, следват предсрочни избори и накрая фалшификация на изборните резултати с цел поставянето на ФАЩ-подлогите.

Другите предизвикателства са свързани с работата на възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/ и инвестициите. В момента има два големи проекта, които чакат своето решение. Първият проект е свързан с изграждането на нова мощност в комплекса "Марица Изток" - има възможност за изграждането на 600 МВт, които могат да работят поне едно 40 години. Вторият проект е изграждането на нова ядрена мощност.

Божков предупреждава и за отлаганата с години енергийна борса - Другото голямо предизвикателство е в близко бъдеще да се либерализира енергийния пазар, така че той да бъде напълно освободен от 2016 г. Трябва да заработи и енергийната борса. Защо мълчат и нищо не казват какво се случва с тази борса? Чува се, че тя щяла да излезе от състава на БЕХ и да бъде подчинена на министерството на финансите, което е един нонсенс. Подобно нещо няма в Европа, завършва коментара си за БГНЕС Еленко Божков

Източник: Кросс, http://bulgarski.pogled.info/news/64920/Pravitelstvoto-na-Borisov-hlopna-vratite-pred-YUzhen-potok-AETS-Belene-i

Todor Kosev · Водещ коментатор · Селскостопански техникум гр.Павликени -ТМСС
Какво му беше на държавното енерго.Сега девет баби хилаво дете.ЕЕенерго-прота,ивиени,чехове,евеита и тем подобни ,еслихаоси-цял бъркоч.И кой страда от цялята работа-обикновенния гутьо.


Elka Taneva · Водещ коментатор
Цялата енергетика трябва да бъде върната на държавата!Стратегически отрасъл като енергетиката, не може да бъде в ръцете на американски"инвеститори"и такива от т.нар.ЕС.Час по–скоро енергетиката трябва да се одържави,но американския слуга,"бандита в Армани"не може да направи това,защото ще му истине не само мястото,но американските му приятели ще го ликвидират физически.Те имат учебници за това,как трябва да го направят.


Svetlin Pamukov · Водещ коментатор · Работи в Karnival UK-P&O
Така е той са му казали от САЩ,, Затваряй всичко после ще ти намерим местенце у нас на тихо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог