вторник, 30 юни 2015 г.

1250 фирми спряха работа за час срещу поскъпването на тока

1250 фирми спряха работа за час срещу поскъпването на тока

08:18 | 26 юни 2015 / Редактор Виктор Стефанов

Работата спира - протест заради очакваното повишаване
на цената на промишлената електроенергия
Сн.: БГНЕС
Повече от 1000 големи компании спряха производство за около час преди обед в знак на протест срещу плановете за 13 до 20% увеличение на цената на тока.

Ефективен протест срещу повишаването на цената на тока е имало днес в 76 населени места в страната, съобщи БТА, като се позова на работодателски организации.

Протестът е обхванал над 170 000 мениджъри, работници и служители от повече от 1250 предприятия.

Масовият протест се изразявал в спиране на работа за един час и организиране на протести пред порталите на предприятията.

Много работници и служители са протестирали символично във фирми с непрекъснато производство, където спирането на електрозахранването би могло да доведе до тежки аварии или до непоправими щети на оборудването.

"Активността по време на едночасовият протест на бизнеса днес беше много голяма", каза за "Фокус" Кирил Домусчиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). - ОПАА, КРИБ Е ЧАСТ ОТ ФОТОВОЛТАИЧНАТА МАФИЯ :)

„Участваха много по-голям брой фирми, отколкото имахме като предварителна информация”, добави той.
„Надявам се, че бизнесът и битовият потребител ще победят в тези дискусии и ще се стигне до решения, които да са добри за обществото, а не за определените монополи”, заяви Домусчиев.

"С протеста ни ние искаме да дадем опора и сила за провежданите от правителството реформи. Този протест е срещу електроенергийната мафия", каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев - Още един дето протестирал срещу себе си.

В Стара Загора и в Казанлък имало многочислени протестни шествия, а в Смолян - протест пред сградата на областната управа.

Над 2 хиляди работници от индустриалния сектор в Стара Загора се включиха в протестно шествие, организирано от техните работодатели, предаде БНР.
Протестиращите издигнаха множество плакати, като най-големият гласи: "Внимание! Увеличението на тока - опасно за живота в България".

Според Румен Радев, икономически директор на Холдинг "Загора", предлаганото увеличение на тока за промишлеността, само за техния холдинг, ще доведе до още 1 млн. лева разходи за електроенергия, което е непосилно.

В Бургас към националния едночасов протест се присъединиха две предприятия – Акционерното дружество "Спартак" и "Български морски флот "Порт Бургас".

30-процентни съкращения ще трябва да бъдат извършени в завод "Спартак", ако се повиши цената на тока за индустрията, казаха от ръководството на предприятието.

Протестът ще продължи, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. - Още един дето протестирал срещу себе си.

"Следващия път ще спрем за два часа, в много голям брой предприятия, докато не се изпълнят нашите искания. Не може една страна, която е малка страна България, с една скромна икономика, с една скромна индустрия, да плаща по-висока цена на електроенергията, отколкото другите европейски страни", коментира по БНР Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

От бизнеса пресметнаха, че в резултат на повишаването на цените за индустрията чрез добавката "задължение към обществото" с повече от 100% се запълва една дупка в НЕК от 280 милиона. В същото време разчетите показват загуба за бюджета от минимум 650 милиона. Негативният ефект ще надхвърли над два пъти позитивния ефект от това запълване на тази дупка в НЕК, каза Камен Колев от БСК.

Според финансовия министър Владислав Горанов обаче, увеличението на цената на тока е неизбежно при дефицит в НЕК от 3 милиарда и 700 млн. лева.

"Колкото и да влагаме непопулярните мерки, горчивият хап ще трябва да бъде преглътнат, в противен случай рискуваме да обезценим и малкото останали, качествени, държавни активи и то до степен, до която да декапитализираме, в случая, НЕК, без това да бъде осъзнато дори от обществото", заяви Горанов, цитиран от БНР.

Видео: http://dnes.dir.bg/video.php?id=19376401

Източник: http://dnes.dir.bg/news/biznesat-izbori2013-tzenite-toka-kevr-19376401

ДААА ( нерегистриран )
26.06.2015 23:56
Работодатели =Робовладелци , протестирайте за по-високи доходи за нормални условия на труд за работно облекло а не в интерес на ОЛИГАРХА ДОМУСЧИЕВ. Той протестираше и срещу увеличението на мин. работна заплата за да не ви плаща и да живее като Бей на ваш гръб!!!
ПРОТЕСТИРАЙТЕ ЗА ПО ВИСОКИ ДОХОДИИИИИИИИ


ко ( нерегистриран )
26.06.2015 21:58
такса солидарност=такса енергийна мафия
цинично но факт


ГЕРАСИМ ( нерегистриран )
26.06.2015 18:52
Горанов ОСТАВКА! НЕК се източва умишлено от ЕРПтата, Американските централи и фотовотаиците. Те трупат свръхпечалби на базата на предателски тайни договори, подписани от политици. На това трябва да се сложи край веднага. Иначе ОСТАВКАТА на ГЕРБ и компания е неизбежна.

НЕ САМО ПОЛИТИЦИ! ВСИЧКИ ФАКТИЧЕСКИ ДОГОВОРИ И ЛИЦЕНЗИ СА РАЗПИСАНИ ОТ ДКЕВР ПОД НАТИСК ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА!!!! ТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА КРАХА В ЕНЕРГЕТИКАТА!

fara ( нерегистриран )
26.06.2015 17:49
Сега ако вдигнат тока за бита, работодателите ще протестират ли с работниците?
  Ще протестират дружно!
26.06.2015 19:41 ( нерегистриран )
От някой скъп ресторант.



Б.Б ( нерегистриран )
26.06.2015 15:20
Защо холдинг "Загора", не накараха работниците си да протестира когато повишиха: храните, горивата и тока преди година за всички, а сега принудиха и заплашиха работниците си да протестират за увеличаване цената на промишленият ток?
Задайте си един въпрос: Защо има най много стачкуващи в Стара Загора?-Отговор: най големите предприятия в Стара Загора са частни и към холдинг "Загора"-със собственици бившият кмет на града Антон Андронов и ..... , му Ирина Динева!
Ще съкращават хора, ами оставате хората да си работят ще ви паднат месечните доходи с някой друг лев но при доходи на месец милиони......


Стив ( нерегистриран )
26.06.2015 14:55
Хора, не се оставяйте да ви заблуждават! В момента не става въпрос за благосъстоянието на обикновеният гражданин.Едрият бизнес, това въобще не го интересува.В момента става въпрос за печалбите на големите играчи, които плащат на наемната си ръка най-ниските заплати в Европа.Става въпрос богатите да стават по-богати. Или, поне, да задържат нивото.Трябва да се протестира срещу увеличаването цената на тока ЗА БИТА! ЗАЩО В ИСКАНИЯТА НА "БИЗНЕСА" НЕ СЕ СПОМЕНАВА ТОЯ ВЪПРОС? ЗАЩО ГОВОРЯТ САМО ЗА ПРОМИШЛЕНИЯТ ТОК?? Защото гражданите (наемниците) не ги интересуват!Те са от другата страна на барикадата. За тях е по-изгодно работната ръка да бъде бедна и гладна.Така, хем е по-послушна, хем се задоволява с по-малко! Ама това, не съм го измислил аз.Това е науката "Икономика".


Баста ( нерегистриран )
26.06.2015 13:58
Мафия!Мафия! И пак Мафия.Останалото е мафиотски борби!

като англичаните ( нерегистриран )
26.06.2015 13:42
Олигарсите нямат вечни приятели.Имат само вечни интереси.

протестът ( нерегистриран )
26.06.2015 13:35
Едни мафиоти срещу други мафиоти.Народът тук не може да бъде друго освен потърпевш.



П И Т А М ( нерегистриран )
26.06.2015 12:45
Не ми стана ясно - кое налага увеличението на тока? Увеличила му се е себестойността ли? По-скъпо му е производството ли? Кое точно в стойността му е проблема?
Ако ще се увеличава, само заради липси в бюджет, то си има съответни органи - прокуратура и съд, да се сезират и да се обвини крадеца!
Никога не съм чул фирма или магазин да каже - увеличаяваме цените, щото ни обраха...


коко ( нерегистриран )
26.06.2015 12:41
Ако има кражби в енергетиката- в затвора ли са крадците? Или само лицемерничат политиците?


Пипи Чорапчето ( нерегистриран )
26.06.2015 10:15
Според финансовия министър Владислав Горанов обаче, увеличението на цената на тока е неизбежно при дефицит в НЕК от 3 милиарда и 700 млн. лева.
"Колкото и да влагаме непопулярните мерки, горчивият хап ще трябва да бъде преглътнат..."
Tъй де, Владко, ама защо все заобикаляте най-важния въпрос:
Защо заради една шепа "богопомазани в енергетиката" фирми и още две шепи да речем политкомисионери покрай тях, останалите 7 милиона трябва да все да гълтаме и гълтаме, и гълтаме горчивите хапове?!
От гълтане, Владко, вече се задавяме, а задавянето води до повръщане!
А повръщането, Владко, може да ви потопи гемийката на властта - ПАК!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог